Contact

Antreprenorul și îndoiala de sine

30 aprilie 2018, 0 comentarii
Contactează-mă!

Antreprenorii. Unii par niște zei vizionari ale căror acțiuni fac furori. Alții preferă să rămână arhitecții din umbră ai unor business-uri de succes. Alții sunt la început de drum antreprenorial și deși poate au mulți ani de experiență în business în diverse organizații, pășesc acum pe teritorii noi. Dar indiferent de cifra de afaceri, indiferent de stabilitatea business-ului, indiferent de reacția pieței și satisfacția clienților, de loialitatea și strădania echipei – toți antreprenorii pot trece printr-un moment comun la un moment dat: acel moment de însingurare, în liniștea nopții, când tot zgomotul minții s-a mai domolit  și deodată o întrebare hâdă dar  lucidă îți străpunge mintea: ”Dacă nu fac bine ceea ce fac?”

Și de aici un întreg arsenal de întrebări se declanșează de parcă atât așteptau, să-ți asedieze mintea, să te răscoleasca până în cele mai adânci colțuri ale încrederii de sine. Căci da antreprenorul nu are șefi care să-i comunice o strategie, nu are arbitrii care să-i spună că a greșit – clienții, partenerii și echipa sa sunt judecătorii săi cei mai activi. De multe ori nu are un umăr pe care să se  tânguie și nici nu caută sprijinul unui consultant/mentor/coach ori pur și simplu nu cere suport.

Platoșa antreprenorială e adesea zguduită de întrebări pe care mulți lideri din organizații și le pun foarte rar:

  • Strategiile conturate pentru business-ul meu mă vor duce la destinația așteptată sau sunt ineficiente?
  • Business-ul crește, pare de neoprit, oare voi putea gestiona creșterea?
  • Oare mă limitez când îmi temperez visele? Să îndrăznesc mai mult? Oare ideea mea de business poate depăși granițele acestei țări?

Și lista poate continua.

Și mai e o întrebare care te mai sfredelește uneori: oare să renunț definitiv la acest proiect/linie de business? Căci da, cel mai greu este atunci când antreprenorii trebuie să renunțe la ideea de care s-au îndrăgostit dar nu merge nicicum chiar și după ani de strădanii , unii pur și simplu nu sunt capabili să spună Stop!

Îndoiala de sine – ne poate  tempera avântul, ne poate limita evoluția în business dar ne și poate zgudui suficient ca să ne pune pe traiectoria potrivită. Nu toți suntem Elon Musk sau Jeff Bezos  însă nimeni nu poate acuza un antreprenor de lipsă de curaj! Căci a-ți admite eșecul și a merge mai departe – întotdeauna este o dovadă de curaj și luciditate. Dacă antreprenorii ar avea o fișă a postului (asta ne mai lipsea) cu siguranță că, a fi capabil să înveți din erori ar trebui să fie o cerință de top.

Așa că atunci când te îndoiești de ideea ta, de drumul tău ca antreprenor, de viziunea ta,  poate că ar trebui să-ți reamintești câteva aspecte:

  • De ce ai pornit la acest drum. Ai face cale întoarsă acum?
  • Toate momentele în care ai simțit că ești pe drumul cel bun și în care tu și echipa v-ați simțit victorioși.
  • Soclul tău de putere antreprenorială stă în ceea ce știi că faci foarte bine – mai trece în revistă aceste aspecte, te va ajuta!
  • Nu ești singur în această călătorie. Există antreprenori care au mai trecut prin asta, specialiști cu care te poți sfătui sau care te pot ghida. Evoluția ta ca antreprenor vine la pachet cu multe întrebări și îndoieli – dezvoltă-ți propriile metode de a le analiza în forul tău intern și de a găsi soluții dar nu le ignora!
  • Și dacă chiar ai ajuns în punctul în care trebuie să faci la loc comanda – nu-i nimic, drumul spre excelență sau spre succes e bătut cu multe rateuri care te vor face mai pregătit pentru încercările viitoare.

Un lucru e clar: indiferent de îndoielile de sine, nu renunța la visul tău. Nu mai trebuie să-ți repet că oamenii nu regretă ceea ce au făcut ci ceea ce nu au făcut în viață așa că, fruntea sus! Mergi mai departe pe drumul Tău!

Recomandările Amaliei

Mastering
Public Speaking

detalii și înscriere

Managers Bootcamp

detalii și înscriere

Managementul brandului personal

detalii și înscriere

Networking strategic

detalii și înscriere

Digital Leadership

detalii și înscriere

Managementul tranziției în carieră

detalii și înscriere

Comentarii

Adauga comentariu

Comunitate
Intră în comunitate!
Fă-ți cont gratuit!
1 unic
Conținut dedicat
strict acestei comunități
2 gratuit
Materiale gratuite sau contra cost pentru dezvoltarea ta sau a echipei tale
3 variat
Articole, ebooks, materiale video, mini traininguri

Contul de membru al comunității Amalia Sterescu îți oferă acces exclusiv la resurse profesionale special create.

Vreau cont gratuit
Azi ai făcut ceva pentru visul tău?
Abonare la newsletter
© 2021 Amalia Sterescu Politica de confidențialitate Politică privind Cookies Harta site Designed by: Live Design