Abilitați de Leadership: Calitățile unui lider de succes
Când te trezești dimineața și te uiți în oglindă poate nu te întrebi: ”Oare ce fel de lider sunt?”…Dar cu siguranță cei cu care interacționezi zilnic – colegi, clienți, parteneri, furnizori cunosc deja răspunsul. Ți-au dat deja un calificativ în mintea lor, au deja o percepție despre abilitățile tale de leadership, întrebarea este: coincide acea percepție cu modul în care tu te vezi operând ca lider? Care sunt acele abilități de leadership care definesc de fapt profilul liderului de succes?
Un lider este o persoană care are capacitatea de a zugrăvi în mințile coechipierilor săi, acționarilor, clienților potențiali, partenerilor de afaceri – o viziune, o destinație pentru acel business! Un lider are în față o viziune iar în jurul său întotdeauna o Echipă pe care o motivează, o crește și o influențează cu scopul de a genera schimbare și transformare pentru beneficiul business-ului și al comunității!! Un lider nu este un titlu pe cartea de vizită, este o persoană care acționează prin puterea exemplului personal! Nu titlurile ne fac lideri ci calitățile pe care le demonstrăm în raport cu toți ceilalți!
De-a lungul anilor, în business, s-a dovedit că există un set calități și abilități cu care liderii de succes operează cu consecvență indiferent de industria pe care o deservesc și chiar dacă de-a lungul anilor s-au adăugat alte competențe noi, în funcție de context și presiunea vremurilor, setul de abilități de bază nu a suferit foarte multe modificări.
Abilități de leadership ce au trecut testul timpului
Următoarele abilități rămân o constantă în orice profil de lider de succes: abilitatea de a defini viziunea și strategia companiei sau a echipei, abilitatea de a comunica cu claritate, de a asculta activ, de a inspira prin calitatea comunicării, abilitatea de a organiza eficient resursele companiei și de a urmări realizarea obiectivelor sale strategice, capacitatea de a motiva membrii echipei în orice context și de a-i determina să îmbrățișeze obiective ambițioase, abilitatea de a lua decizii la timp în avantajul business-ului, capacitatea de a dezvolta angajații prin feedback constant, mentoring, delegare sau coaching, de a forma alți lideri.. abilitatea de a demonstra empatie și compasiune nu numai în interiorul organizației dar și prin deservirea nevoilor comunității! Abilitatea de a învăța continuu și nu în ultimul rând capacitatea de a demonstra etică și integritatea pe parcursul călătoriei tale ca lider – rămân calități esențiale!
Calitățile unui lider de succes ce lasă în urma sa o moștenire durabilă
Din experiența mea personală ca lider atât în mediul corporate dar și ca antreprenor în educație am observat că trec testul timpului liderii care au calitatea de fi vizionari și de a articula coerent destinația, de o zugrăvi în cuvinte inteligibile pentru orice categorie de angajați. Nu trec testul timpului cei care se rezumă doar la a executa strategii impuse de alții.
Trec testul timpului liderii care au calitatea de a provoca în permanență status quo-ul și de a insufla obiective ambițioase și nu cei care se rezumă la a livra măcar cât s-a livrat anul trecut.
Trec testul timpului liderii care înțeleg că pot accesa inteligența colectivă a întregului grup și că mai multe capete la masa deciziilor pot lua decizii mai înțelepte pentru companie! În schimb cei care se izolează de echipă și operează cu un stil autocratic vor fi eliminați până la urmă de sistem.
Liderii care știu să-și asume decizii cruciale, responsabile, chiar și atunci când nu sunt foarte multe informații disponibile, indiferent care e mecanismul din spate (ex.intuiție, inteligența corpului) pot fi motoare uriașe de schimbare pentru orice organizație.
Liderii care înțeleg că nu pot fi copacul la umbra căruia nu crește nimic vor trece testul timpului pentru că, pentru ei, a investi în dezvoltarea coechipierilor lor prin feedback, coaching, training, delegare, mentoring – reprezintă elemente esențiale în creșterea unei companii.
Liderii preocupați de binele comun, care dau dovadă de compasiune față de nevoile comunității în care operează, vor lăsa în urma lor o moștenire mult mai durabilă decât cei interesați doar de profit și de bunăstarea acționarilor.
Liderii preocupați de sustenabilitate vor atrage în jurul lor talente ce și-au făcut din protejarea mediului un obiectiv în sine.
Nu în ultimul rând, liderii care dau dovadă de etică și integritate vor ocupa tot timpul un loc de cinste în conștiința lor și a celor din jur spre deosebire de cei pentru care etica și integritatea devin ceva desuet.
Prin urmare, indiferent de calitățile de lider cu care un profesionist operează este important ca ele să vină la pachet cu un set de valori care să deservească binele comun și să se muleze pe valorile companiei. Iată câteva exemple de valori cu care liderii cu care lucrez operează în mediul de business: responsabilitate, colaborare, curaj, transparență, respect, grija față de clienți, curiozitate, integritate ș.a.
Cum ne dezvoltăm constant abilitățile de lider într-o lume în continuă schimbare?
Indiferent care este stadiul evoluției tale ca lider, din proprie experiență spun că liderii seniori remarcabili, investesc în permanență în dezvoltarea lor ca lideri prin programe de leadership personalizate pe nevoile lor, înțeleg ideea că a avea o mentalitate de creștere ajută nu numai propria dezvoltare dar și dezvoltarea implicită a companiei lor și pot deveni experți esențiali pentru industriile din care fac parte.
De altfel din ce în ce mai mulți lideri au înțeles că prezența digitală și dezvoltarea imaginii lor digitale în era în care profesioniștii te descoperă inițial online – este esențială atunci când îți dorești să fii o voce în industria ta prin puterea brandului tău personal, atunci când ai șansa să devii cel mai bun avocat pentru compania pe care o reprezinți în comunități online la care nu aveai acces anterior!
Liderii operează azi în comunități, fac networking strategic și deservesc nu numai propriile companii dar și rețele din care fac parte! Cum arată azi rețeaua ta de contacte strategice și cum o poți dezvolta astfel încât să își oferi constant ajutorul ca să poți primi suportul necesar la momentul oportun?
Din ce în ce mai mulți lideri au înțeles că e important să iasă din confortul birourilor lor de la office sau de acasă și să se exprime, să aducă valoare prin public speaking, acceptând din ce în ce mai des invitația de a fi membri în paneluri la conferințe, speakeri sau gestionând interviuri TV.
Să nu credeți că cei mai experimentați lideri nu au mentori, mulți au căci de cele mai multe ori nu reușim singuri ci împreună cu alții așa că dacă nu ai experiementat încă avantajele mentoringului, poate că e timpul să îți alegi un mentor cu care să rezonezi.
Când te trezești dimineața și te uiți în oglindă poate nu te întrebi: ”Oare ce fel de lider sunt?”…Dar cu siguranță cei cu care interacționezi zilnic – colegi, clienți, parteneri, furnizori cunosc deja răspunsul. Ți-au dat deja un calificativ în mintea lor, au deja o percepție despre abilitățile tale de leadership, întrebarea este: coincide acea percepție cu modul în care tu te vezi operând ca lider? Dacă totuși manifești curiozitate pentru modul în care ești perceput de ceilalți ca lider – poate este suficient să îi intrebi pe cei cu care interacționezi cel mai des: ”Ce cuvânt îți vine în minte când spui numele meu?” … și îți vei afla răspunsul!
Coincide el cu modul în care te vezi ca lideri?
Nu? Atunci mai ai de lucru și un plan de dezvoltare pe care să ți-l asumi îți va fi de folos!
Da? Nu te opri – întreabă-te cum pot deveni un lider mai bun decât am fost ieri, zi de zi!
În concluzie, nu titlurile de pe cartea de vizită ne fac lideri ci setul de calități, abilități și valori cu care operăm zilnic în relația cu cei din interiorul business-ului nostru dar si din exteriorul său, în relația cu comunitatea pe care o deservim! Cei care își spun că le știu pe toate, sunt deja pe calea mediocrității! Cei care își mențin o mentalitate de creștere au șansa de a se transforma și de a transforma lumea, într-o lume mai bună!