Contact

Ai accepta să lucrezi pentru un șef mai tânăr?

8 iunie 2017, 0 comentarii
Contactează-mă!

Mult timp am crezut că pentru cineva dornic să construiască proiecte faine de la zero în interiorul unei organizații, cel mai nefast context este acela când ai un șef în prag de pensionare ce adoră efectiv păstrarea status quo-ului și munca remote de pe marginea piscinei –  unde, cu un singur click, trimite un ”NU” ferm la orice inițiativă ce ar putea transforma, schimba sau amenința adorata sa stare de confort. Nu știu dacă voi ați avut ”bafta” aceasta, eu însă am pățit-o de două ori și nu e amuzant.

Acum însă, cu coexistența mix-ului de generații la locul de muncă, cu avântul pe care antreprenoriatul îl ia inclusiv pe meleaguri mioritice, cu goana după  resurse specializate –  te poți regăsi în una din situațiile de mai jos:

  • Ai rămas fără job dintr-un motiv sau altul, nu contează. Ai +40. Cea mai faină și interesantă ofertă ai primit-o de la o companie dinamică, inovatoare, cu amprentă globală. La interviu ai ocazia să îl intâlnești pe cel căruia urmează să îi raportezi. Ocupă o poziție de VP și sesizezi siderat că nu are mai mult de 25 de ani. Ai accepta să ii raportezi direct?
  • Ești fericită cu locul tău actual de muncă, ești aici de aproape 20 de ani, nu te mai surprinde nicio schimbare, le-ai cam văzut pe toate. Întotdeauna ai fost apreciată de șefii tăi. De ceva luni însă ești foarte tensionată, simți că nu mai ești apreciată de noua șefă care s-a alăturat recent companiei. Evident este mai tânără și faci tot felul de speculații apropos de cum a ajuns ea să ocupe o astfel de poziție la vârsta ei în timp ce tu ai rămas cumva pe același rol de vreo 10 ani încoace… Indiferent cât de mult ai incercat ca lucrurile să se desfășoare normal, simți că nu mai ești apreciată ca altădată, te simți deja un pion în plus printre atâtea fețe noi care nici macar nu prea mai folosesc email-ul ci comunică pe alte canale. Vei continua să lucrezi pentru un șef mai tânăr? Până la urmă dacă Robert de Niro in ”Internul” a reușit, tu de ce să nu reușești😊?
  • Ai rămas brusc fără job. Compania s-a restructurat. Ai fost luat pe nepregătite. Conduci echipe operaționale de ceva ani, ai experiență și multe programe de instruire la activ – nu vezi niciun impediment momentan cu excepția faptului că, baza ta de contacte e de-a dreptul antichizată. Până îi dai un refresh major întâlnindu-te cu headhunteri îți arunci un ochi pe anunțurile din piață. Și constați că unele companii precizează ”we offer a young environment ” Hmm – pe vremea când încă mergeai la interviuri orice legat de vârstă era discriminatoriu… Oare te-ar mai angaja cineva să conduci o echipă operațională cu vreo 15-20 de ani mai tânără?

Si lista de exemple  poate continua. De altfel un studiu pe comportament organizațional din 2016 arată că majoritatea angajaților mai în vârstă decât șefii lor manifestau mai multe emoții negative precum teama, mânia în comparație cu cei ce aveau șefi cu ceva ani în plus la purtator decât proprii subordonați. Studiul demonstrează că spargerea modelului cu care ne-am obișnuit  – construiești de jos, ai șef matur, progresezi pas cu pas etc. devine deranjantă – shiftul de generații poate avea un impact psihologic negativ. Apare sentimentul de a nu fi apreciat și recunoscut pentru experiența ta, apare resentimentul de a nu te fi cățărat poate atat de rapid ca noul șef pe scara ierarhică, apare spaima de a nu fi concediat de un șef ce poate nu agrează să aibă prea mult ”grey hair” la masa deciziilor.

Daca ești cumva într-o astfel de situație, iată câteva abordări ce te pot ajuta:

  1. Mentoring. Nu degeaba ai acumulat experiență de muncă și viață, tentația de a da un sfat sau de a ghida vine natural așa că în loc să-ți lași mintea să se ocupe cu tot felul de gânduri neproductive, ajută-ți echipa și fă mentoring cu cei ce au nevoie! Aidoma secvențelor din ”Internul”, șefului cel tânăr nu i-ar strica din când în când să știe că se poate baza pe sfatul tău valoros.
  2. Atitudine. Fii onest cu tine. Negativismul ce te-a cuprins iremediabil e generat oare de șeful cel tânăr sau se leagă de tine și de nerealizările tale? Fii conștient de valoarea ta, de ceea ce poți aduce la masa discuțiilor, teme-te mai puțin și fă-te util mai mult!
  3. Sport & Stil. Dacă apari la birou îmbrăcat în haine ce par din secolul trecut și întreaga imagine este a cuiva ce nu-și îngrijește corpul prin sport atunci poți transmite mesaje descurajante pentru un șef tânăr. Dar dacă aduci acel vibe pozitiv al unei persoane active, entuziaste, flexibile, gata să-și dezvolte noi competențe – vei fi mult mai atractiv pentru ceilalți, cu siguranță își vor dori să te aibă în echipa lor!
  4. Informație/Cunoștințe. Indiferent de industria în care activezi, rămâi la curent cu noile tendințe și instruiește-te constant ca să rămâi competitiv.
  5. Conflict management. Dacă totuși tensiunea între tine și mai tânărul tău sef crește – o abordare directă a temerilor tale și punerea pe tapet a ambelor puncte de vedere e foarte utilă. Controlează-ți emoțiile, concentrează-te pe cum să fii un coechipier mai bun și cum poți construi o relație funcțională pentru atingerea obiectivelor de business.
  6. Networking. S-ar putea ca în ciuda încercărilor tale șeful chiar să fie un idiot cu care nu vei putea construi o relație funcțională și atunci te încurajez să îți mentii active contactele utile prin networking – momentul schimbării job-ului s-ar putea să fie aproape…
  7. Rămai încrezător – Niciodată nu e prea târziu să investești în brandul tău personal și aici îți pot fi de folos. Fii conștient de cine ești tu cu adevărat și ce poți oferi unei organizații.

Rămâi deschis la opțiuni și nu-ți fie teamă să te reinventezi. Vârsta biologică e mult mai importantă ca vârsta cronologică iar visele nu au vârstă! Mergi înainte pe drumul Tău!

Recomandările Amaliei

Mastering
Public Speaking

detalii și înscriere

Managers Bootcamp

detalii și înscriere

Managementul brandului personal

detalii și înscriere

Networking strategic

detalii și înscriere

Digital Leadership

detalii și înscriere

Managementul tranziției în carieră

detalii și înscriere

Comentarii

Adauga comentariu

Comunitate
Intră în comunitate!
Fă-ți cont gratuit!
1 unic
Conținut dedicat
strict acestei comunități
2 gratuit
Materiale gratuite sau contra cost pentru dezvoltarea ta sau a echipei tale
3 variat
Articole, ebooks, materiale video, mini traininguri

Contul de membru al comunității Amalia Sterescu îți oferă acces exclusiv la resurse profesionale special create.

Vreau cont gratuit
Azi ai făcut ceva pentru visul tău?
Abonare la newsletter
© 2021 Amalia Sterescu Politica de confidențialitate Politică privind Cookies Harta site Designed by: Live Design