Contact

Meseriile viitorului

2 decembrie 2016, 1 comentariu
Contactează-mă!

Resimțim din ce în ce mai mult impactul tehnologiei în meseriile ”clasice” – cine și-ar fi imaginat acum câțiva ani că fabricile vor fi tot mai automatizate, că agricultura se va practica și indoor, că dronele vor înlocui ușor, ușor curieratul, că multitudinea de aplicații software accesibile acum vor înlocui, parțial sau total, meserii demult consacrate?

Așa că, eu, ca mama a trei băieți, nu pot să nu mă întreb: Către ce meserii ne îndreptăm copiii?

Într-o analiză făcută recent de Tom Standage – The Economist, acesta răspunde parțial la întrebarea de mai sus, subliniind că în topul celor mai căutate meserii se vor găsi:

  • Tehnician turbine eoliene – întrucât energia regenerabilă ia amploare și e nevoie de personal care să asigure asistență tehnică.
  • Asistenți terapie persoane vârstnice împreună cu ORL-isti, optometriști și alte meserii destinate îngrijirii persoanelor în vârstă mai ales într-o Europă a cărei populație are un ritm de îmbătrânire simțitor.
  • Specialiști statistică și analiști business – în contextul în care companiile au mijloace din ce în ce mai numeroase de a strânge informații comportamentale despre clienți care trebuie analizate rapid, cu scopul de a furniza un avantaj competitiv.
  • Consilierii în genetică – sper să se înmulțească deja și în România, datorită informațiilor utile ce le pot furniza – apropos de prevenirea de  boli genetice sau abordare timpurie a unor riscuri genetice.
  • Poeți și actori de comedie (!!!) – capabili să scrie scripturi creative pentru sisteme conversaționale automatizate (chatbots) – acea interfață prin care companiile vor interacționa direct cu clienții lor gen Siri, Alexa sau Cortana), chiar și înainte de a ajunge pe site-ul companiei respective.
  • Tehnicieni, specialiști suport pentru drone – într-o epocă în care dronele sunt folosite pentru agricultură sau curierat, observarea rezervațiilor naturale sau cercetări știintifice, va fi evident nevoie de suport tehnic care să sprijine avântul acestei arii.
  • Fermierii de interior – în contextul în care se dezvoltă din ce în ce mai mult această latură a agriculturii, va fi nevoie de personal care să asigure bunul mers al mediilor de cultură de interior.
  • Virtual fashion designers – aplicațiile nebănuite ale procesului de printing 3D creează noi oportunități: va exista o cerere crescută de designeri care, combinând creația cu printingul 3D, să poată răspundă unor cerințe de instruire pe scară largă a doritorilor de a-și crea bijuterii, haine sau alte accesorii personale.
  • Robopsihologul – un fel de troubleshooter care să identifice motivele pentru care roboții nu se comportă conform așteptărilor…

Lista se poate extinde, aceste meserii – și multe altele pe care nu le putem anticipa acum – se vor dezvolta cu siguranță în următorii 10-15 ani.

Așa că revin cu întrebarea: cum va arăta lumea pentru care ne pregătim copiii azi?

Recomandările Amaliei

Mastering
Public Speaking

detalii și înscriere

Managers Bootcamp

detalii și înscriere

Managementul brandului personal

detalii și înscriere

Networking strategic

detalii și înscriere

Digital Leadership

detalii și înscriere

Managementul tranziției în carieră

detalii și înscriere

Comentarii

Comentarii (1)

  1. Foarte interesant acest articol. Multumesc pentru informare

Adauga comentariu

Comunitate
Intră în comunitate!
Fă-ți cont gratuit!
1 unic
Conținut dedicat
strict acestei comunități
2 gratuit
Materiale gratuite sau contra cost pentru dezvoltarea ta sau a echipei tale
3 variat
Articole, ebooks, materiale video, mini traininguri

Contul de membru al comunității Amalia Sterescu îți oferă acces exclusiv la resurse profesionale special create.

Vreau cont gratuit
Azi ai făcut ceva pentru visul tău?
Abonare la newsletter
© 2020 Amalia Sterescu Politica de confidențialitate Politică privind Cookies Harta site Designed by: Live Design