Cum am ajuns practician în programare neuro-lingvistică

Amalia Sterescu \ Cum am ajuns practician în programare neuro-lingvistică

Am întâlnit odată un grup de doamne antreprenor foarte pătrunse de realizările lor profesionale incontestabile, dar care, puse în faţa unor prezentări mai neobişnuite, în faţa noului în general, reacţionau ca şi cum în mintea lor o bandă râşnea în continuu pe repeat:  ‘Eu ştiu mai bine, eu nu mai ascult, eu nu mai am ce învăţa, eu am demonstrat deja’. Şi deşi îţi zâmbeau politicos, simţeai cu toţi porii că, de fapt, nu ascultă nimic. Vi s-a întâmplat şi vouă, nu-i aşa?

Atunci mi-am promis ca, indiferent câte realizări voi avea, să nu încetez să învăţ şi, indiferent câte bobârnace îmi voi lua, să îmi trag învăţămintele din ele. Aşadar, în fiecare an, îmi propun ca,  indiferent cât de ocupată voi fi şi indiferent câte proiecte îmi vor sufoca agenda,  să existe acolo, în calendarul meu colorat şi încărcat – aşa cum îi stă bine unui consultant bun 🙂 – un interval de dezvoltare personală, de instruire, de acumulare de informaţii şi concepte noi, livrate în mod formal de somităţi pe care le urmăresc în mod constant.

Aşa am ajuns anul acesta la cursul de practician în programare neuro-lingvistică, susţinut la Londra, timp de şapte zile de către Dr. Richard Bandler, unul din cofondatorii conceptului NLP. În sală, 200 de persoane din toate colţurile lumii – inclusiv din Brazilia sau Japonia – aşteptau cu nerăbdare nu numai să acumuleze cunoştinţe noi, dar fiecare venea acolo cu o speranţa sau cu aşteptarea de a trăi o  experienţă inedită. Ceea ce s-a şi întâmplat.

 Şapte zile am stat alături de oameni cu diverse pregătiri profesionale:  consultanţi, practicieni NLP ce doreau să se perfecţioneze cu Dr. Richard Bandler, oameni de vânzări dornici să înveţe cum să-şi manipuleze mai bine potenţialii clienţi, arhitecţi, antreprenori/freelanceri, antrenori sportivi, psihiatri, iar lista poate continua. Însă, ce e important e că mare parte erau acolo pentru că credeau cu adevărat că Dr. Richard Bandler îi poate ajuta, prin tehnicile sale, să devină mai buni dpdv. profesional, să-şi doboare  anumite temeri, spaime, fobii, ce constituiau reale bariere în viaţa lor personală şi profesională.

10338885_10152399766447158_1677821949576919938_nAm întâlnit agenţi de vânzări ce aveau atacuri de panică în momentul în care se distanţau de birou în drum spre un client, am întâlnit un om de afaceri cu o teribilă reacţie (mâncărime) datorată stresului generat de un partener de afaceri neloial, am întâlnit o puştoaică ce dezvoltase o fobie la tot ce însemna rece şi vânt, femei terifiate de păianjeni, şerpi, înălţime sau spaţii închise, bărbaţi furioşi ce făceau eforturi să-şi controleze furia, femei traumatizate de vreun eveniment nefericit din viaţa lor personală sau profesionişti super stresaţi, în prag de a somatiza tot acest stres prin cine ştie ce manifestare fizică. Prin urmare, majoritatea celor prezenţi veniseră acolo să înveţe cum să se gestioneze pe ei înşişi mai bine. Eu eram acolo pentru că îmi doream ca prin tehnicile dobândite să pot comunica mai bine şi să-mi pot ajuta mai eficient clienţii din zona de coaching.

certificare NLP

Am învăţat în cele 7 zile INTENSIVE – şi când spun intensive, credeţi-mă că aş scrie acest cuvânt bolduit şi cu litere mai mari de 75 – o serie de concepte şi tehnici interesante, pe care le-am exersat împreună cu colegii de curs.

– Am învăţat astfel cum poţi ajuta o persoană să ajungă mai rapid la situaţia/statusul pe care şi-l doreşte folosind tehnici NLP;
– Am învăţat cât de mult contează ancorele pozitive în a induce schimbarea şi cum să dezamorsezi ancorele negative pe care alţii le-au sădit în noi de-a lungul vieţii;
– Am învăţat cât de important este să adresezi întrebari ajutându-te de cele cinci simţuri, pentru a induce o anumită stare sau pentru a obţine un anumit rezultat;
– Am învăţat cum să mă joc cu cuvintele astfel încât acestea să aibă forţă, să sugereze sau uneori să ascundă o comandă spre beneficiul interlocutorului;
– Am învăţat cât de important este să relaţionezi cu cel din faţa ta, nu numai prin limbaj, dar urmărindu-i cu atenţie privirea şi înţelegând multiplele sensuri  date de mişcarea ochilor în căutare de informaţii şi răspunsuri;
– Am parcurs primii paşi în hipnoză studiind modelul Milton şi exersând hipnoza cu colegii mei în diverse situaţii, dar lăsându-mă în acelaşi timp hipnotizată de Dr. Richard Bandler ce obişnuia să cimenteze conceptele predate adresându-se direct subconştientului  (aspect pentru care era „nevoit” să pună în transă uşoară 200 de oameni simultan!);
– Am învăţat tehnici care pot ajuta la vindecare mai rapidă a fobiilor sau tehnici menite să ajute o persoană să implementeze schimbarea mult dorită într-un interval mult mai scurt.

Şi aş mai avea multe de adăugat, dar mă opresc aici astăzi.

Dr. Richard Bandler impresionează prin talentul său de public speaker – tehnica sa specială prin care împleteşte zeci de poveşti, aparent fără legătură, pentru a zăpăci conştientul şi a livra, din când în când, câte un mesaj bine plasat pentru subconştient, este remarcabilă. Rapiditatea cu care hipnotizează nu numai o persoană, ci poate 3-4 simultan – ca să nu mai spun de transa în care pot intra 200 de oameni odată – îţi dă senzaţia că eşti într-un film suprarealist şi aştepţi să-ţi spună cineva: „1,2,3! Wake up, lady!” Te forţează să te uiţi în interiorul tău şi să meditezi: „Hm, cam ce ar fi de reparat pe aici?!” Am auzit atâtea ‘AHA!’-uri în cele şapte zile şi am descoperit şi eu atâtea detalii despre mine însămi, încât cred că a fost cel mai bun cadou pe care mi-l puteam face .

Vă dăruiesc, la rândul meu, câteva fraze ce şi-au pus amprenta şi asupra mea de-a lungul acestei certificări :

1. Cel mai rău lucru pe care îl poţi face legat de problemele tale este să te gândeşti indecent de mult la ele, fără a lua o măsura concretă de soluţionare a lor;

2. A gândi presupune să îi ceri creierului tău să facă lucrurile diferit de modul în care le făcea până acum. Dacă ai o traumă sau o problemă, ai probabil prostul obicei să te gândeşti la ea în acelaşi mod, de zeci de ori. Schimbă perspectiva şi dă-i creierului tău un nou pattern pentru problema respectivă – numai aşa poţi face pasul către Soluţie.

3. Nu-ţi înfrunta niciodată proprii demoni nepregătit.

4. Mintea ta crează mai multe scenarii negative decât pozitive? Învaţă să creezi în mintea ta „desene animate”mult mai optimiste şi vesele. Învaţă să controlezi acest proces!

5. Vrei să vorbeşti în public, dar îţi aduci aminte de umilinţa la care te-a supus un profesor idiot, pe vremuri, când te-a scos la tablă? Un coach specializat în NLP, cu experienţă în public speaking, te poate ajuta să îţi depăşeşti această teamă.

6. Uneori, nu e vorba de ceea ce poţi face sau ceea ce nu poţi face, ci de simplul fapt că nu îţi iei în considerare întotdeauna toate opţiunile. Imediat ce vei face distincţia între cine eşti şi ce poţi face,  vei putea realiza cam tot ce îţi doreşti, indiferent de istoria personală pe care o porţi pe umeri.

Prin urmare, înarmată cu noi cunoştinţe şi noi tehnici, am început să le aplic atât în public speaking, cât şi în coaching, iar rezultatele se văd deja şi clienţii progresează din ce în ce mai bine, ceea ce mă bucură enorm. Nu vă opriţi din învăţat, nu spuneţi niciodată „ştiu totul”, pentru că vă veţi autolimita, fără să vă daţi seama.

Spune-mi şi tu, într-un comentariu, ce program ţi-ai dori să urmezi pentru a învăţa să-ţi depăşeşti propriile bariere?

Data articol: 3 iunie 2014
© 2024 Amalia Sterescu Designed by: Live Design