Deconectează-ți mintea în vacanță: Ghid pentru Lideri și Profesioniști
Am întâlnit lideri din diverse companii sau antreprenori ce nu îndrăzneau să-și ia mai mult de o săptămână liberă pe perioada verii, ori daca aveau mai mult de șapte zile consecutive libere, erau tot timpul conectați pe telefon sau chiar în conferințe telefonice ”urgente”, cum altfel… Ori se simțeau vinovați.. Vă regăsiți?
Am fost și eu acolo până când am înțeles că:
➡️ Din punct de vedere fizic, corpul meu are nevoie de o săptămână ca să iasă din modul de lucru și să intre în cel de vacanță și de încă o săptămână ca să se odihnească cu adevărat.
➡️ Că a sta conectat la business în concediu, într-o doză care face ca mintea să se frământe în permanență pe topicuri legate de job/business, spune ceva neflatant despre tine ca lider, despre abilitatea ta de a delega sau de a-ți pregăti succesorii. Dacă business-ul nu funcționează câteva zile fără tine, ceva nu faci bine sau ai nevoie de o doză mai mare de încredere în coechipierii tăi. Ori trebuie să-ți re-evaluezi relația ta cu eșecul..
➡️ O minte frământată este o minte suferindă care nu mai are capacitatea de a se detașa, de a privi întregul, de a fi creativă și a veni cu soluțiile cele mai potrivite ce izvorăsc din acea detașare și privire proaspătă cu care ar trebui să ne uităm din când în când la business.
➡️ Că e nevoie ca și în concediu să-ți setezi o intenție: Vreau să mă relaxez cu adevărat… vreau să mă deconectez tehnologic.. vreau să-mi ascult intuiția legat de următorul nivel al carierei sau business-ului meu etc. Îi dai minții tale o temă constructivă căci altfel ea are oricum prostul obicei de a călători în timp ori de a rumina – aspect care nu te ajută.
Ca antreprenor în Educație, activitatea mea se împarte în trei sezoane din care două sunt extrem de intense – de vânzare, livrare, creare produse educaționale noi – iar altul este de strategie pentru nivelul următor, îmbunătățire procese operaționale, relaxare și creativitate. Mult timp m-am simțit oarecum jenată să explic altora cum am decis eu să funcționez ca Edupreneur.
La momentul în care scriu acest articol sunt într-o croazieră în Oceanul Atlantic pe coasta de Vest a Europei, alături de o echipă de sr. lideri din industria software. Da, ați ghicit, intervalul iunie – septembrie este pentru business-ul meu acel interval de strategie, eficientizare procese dar și relaxare, stimulare creativitate – pentru a putea duce business-ul la nivelul următor. Și fac asta de 7 ani și funcționează pentru mine dar și pentru clienții mei.
Dar nu a fost simplu ca să dau minții mele această disciplină și să o scot din tentația de a fi ”în operațional”, mai mereu, de a urma regulile care funcționează pentru alții. Desigur am avut de partea mea avantajul de a fi propriul meu șef dar asta nu înseamnă că nu puteți prelua câteva din practicile de mai jos, pe care le găsesc utile indiferent de contextul în care funcționezi acum:
1. Planificarea înainte de vacanță
➡️ Organizarea task-urilor: Finalizați proiectele importante și stabiliți priorități clare. Informați echipa despre perioada de concediu și nivelul de disponibilitate.
➡️ Delegarea: Încredințați responsabilitățile echipei, asigurându-vă că lucrurile merg bine în absența voastră. Setați care sunt situațiile pentru care doriți să fiți consultat în concediu și care e nivelul de împuternicire pe care îl oferiți în absența voastră.
➡️ Setarea așteptărilor. Autoreply-uri la email: Setează mesaje automate pentru a informa contactele că sunteți în vacanță. Trasați un sistem de comunicare de urgență și cu șefii și creați obiceiuri sănătoase pe perioada concediului Dvs. Dacă veți răspunde la mailul șefului în secunda unu – acesta își va asuma că și la următoarele mesaje se va întâmpla la fel – ori aceste granite trebuie ferm trasate pentru a vă proteja șansa la deconectare.
2.Deconectarea Tehnologică
➡️ Reducerea utilizării dispozitivelor: Limitați verificarea emailurilor și mesajelor. Credeți că puteți face asta o dată la două zile?
➡️ Timp de calitate fără tehnologie: Participați la activități care nu implică tehnologia, precum plimbările sau cititul. Dacă vreți să vă provocați și mai mult, alegeți destinații fără conectare la wi-fi.
3.Tehnici de Relaxare
➡️ Mindfulness/meditație: Pentru cine e amator, practicați tehnici de mindfulness și meditație pentru relaxare. Activitățile fizice sunt și ele de mare ajutor: înotul sau drumețiile vă pot relaxa corpul și mintea. Încercați meditația prin dans, merită măcar o dată 🙂
4. O oarecare doză suportabilă de planificare a timpului liber
➡️ Explorarea locurilor noi: Descoperiți locuri și activități noi pentru a ieși din rutina zilnică.
➡️ Dacă nu mai sțiți ce vă bucură sufletul, gândiți-vă la acest subiect, țineți un jurnal cu ce vă mai bucură ființa, sufletul. Ajută. Pentru că atunci când ne adâncim în muncă de cele mai multe ori nu ne prioritizăm.
➡️ Calitatea timpului petrecut cu cei dragi: petreceți timp de calitate cu familia și prietenii!
5. Reîntoarcerea la Muncă
➡️ Reintrarea graduală: abordați o întoarcere graduală dacă este posibil sau încercați să dozați mai bine stresul reluării activității profesionale. Nu vă aglomerați excesiv agenda din prima săptămână și dacă e posibil nu cu evenimente critice.
6. Evaluarea obiectivelor: Reevaluează-ți obiectivele profesionale și personale după vacanță. Ce mai înseamnă nivelul următor pentru evoluția ta profesională? Ce ți-ai dori să se schimbe? Ce vrei să construiești mai departe? De ce are nevoie mintea și corpul tău în intervalul următor ca să duci acest demers mai departe cu succes?
Sper că aceste sfaturi să-ți fie de folos, să reușesti să te deconectezi complet în următoarea vacanță și să revii cu o perspectivă proaspătă și mai ales cu energie nouă.
Încărcați-vă bateriile! Meritați!