Exercițiu de imaginație

Amalia Sterescu \ Exercițiu de imaginație
Exercițiu de imaginație

Haideți să ne punem creativitatea la încercare și să ne imaginăm următoarele situații:

1. Cum ar fi să ai o problemă la administrația financiară din orașul/sectorul tău și să nu mai fie nevoie nici măcar de a face efortul de a te deplasa până acolo… Un funcționar public te poate servi printr-o sesiune chat sau prin email iar dacă vrei să faci o plată, o faci online.. Ei, cum ar fi? Iar dacă chiar trebuie să te deplasezi până acolo, avem un sistem informatic așa de bine pus la punct încât funcționarul de acolo îți dă rapid informația și nu uită să .. zâmbească și să îți ureze “O zi bună!”

2. Cum ar fi dacă intrând printr-un punct de frontieră oarecare în tară, nici nu realizezi că nu ai fi intrat în… Germania 🙂 ? Rulezi pe o autostradă, cu afișaje electronice și puncte de suport trafic, te poți deplasa în orice punct important al României pe autostradă. Ei? Visul nostru din ultimii 20 și ceva de ani…

3. Ce ar fi dacă, se întâmplă că cineva din familie să aibă nevoie de suport medical de specialitate. Dai căutare pe internet și surpriză, cel mai mare specialist e chiar în orașul tău. Fără șpăgi și intervenții, stabilești o programare în mod civilizat, contactând profesorul respectiv pe email, ai parte de un serviciu medical de excepție în țara ta și mai ales la un cost mult mai mic decât ar fi trebuit să plătești dacă te duceai în Austria sau Germania… Ei? Cum ar fi?

4. Vine vara și începem să răsfoim ofertele agențiilor de turism. Dar ce-ar fi dacă anul acesta nu ne mai îndreptăm către Turcia, Bulgaria, Italia, Spania sau eu știu ce destinații ci alegem litoralul nostru. Serviciile sunt comparabile cu vacanțele tale de vis pe alte meleaguri, pe plajă copilul tău nu mai dă de ace de seringă iar rictusul obișnuit al chelnerului s-a transformat într-un zâmbet veritabil. Ce mai, litoralul românesc să fie!

5. Ce ar fi dacă brand-ul de tară al României nu ar mai fi oficial doar… o frunză în vânt sau cum ne “branduiesc” alții mai exotic cu vreo șatră – ci acel autentic românesc ce încă există pe meleagurile noastre… Sigur, trebuie să scotocim bine printre valorile rămase, dar există.

6. Ce ar fi dacă leadership-ul politic ar fi preocupat să lase o altfel de moștenire, nu, nu cea din conturile lor personale sau moștenirea datoriilor ci o moștenire pe baza căreia generațiile viitoare să continue construcția unei Românii moderne, nu una cu ștampilă de “Junk” aruncată la coșul istoriei. Visăm frumos sau am fi prea optimiști?

Există o strânsă legătură între leadership politic, excelentă și atitudine. Dacă azi nu avem autostrăzi, servicii publice sau servicii medicale așa cum ni le dorim, învățământ modern etc. este pentru că avem nevoie de leadership autentic, de viziune, de ceva mai mult patriotism , de etică și de cultura excelenței și nu a lui “lasa mai că merge și asa”.

Excelența nu se întâmplă pur și simplu, ea implică printre altele un proces de educație ce trebuie început de timpuriu, încă din școala primară. Ca părinți trebuie să ne expunem copiii la lucruri bine făcute, la medii în care calitatea este încurajată, pentru a-i ajuta să facă diferența dintre mediocru și excelent.

Toți suntem atleți iar jocul pe care îl jucăm se cheamă viață – excelența face însă diferența între amatori și profesioniști. Excelența este o decizie pe care o luăm o dată în viață iar apoi este o alegere pe care o facem poate de 1000 de ori pe zi căci cum să numim altfel fuga de mediocritate – decat…Excelență? Excelența face diferența între a supraviețui și a-ți dori să îți atingi maximum potențial. De la “a respira” la de câte ori trăiești momente ce… iti taie respirația.

Spunem despre noi că români că suntem creativi, istoria a demonstrat că mai degrabă am împrumutat modele decât le-am creat noi înșine. Imaginează-ți cum ar fi că fiecare guvernant, antreprenor, corporatist să exersexe excelența în tot ceea ce face zilnic? Știu mă joc și eu cu imaginația mea și a voastră… nu mă acuzați de idealism că nu-i nici urmă prin felu-mi de a fi. Împărtășesc cu voi mai jos:

9 Reguli de aur din ghidul meu pentru Excelență

•  Fii înfometat de excelență, trebuie să ți-o dorești tu și nu altcineva!

• Compară-te întotdeauna cu cei mai buni în domeniu, setează-ți targeturile puțin mai sus decât cel mai bun rezultat al lor!

•  Ai încredere în forțele tale. Dacă tu nu crezi în tine, atunci cine te va crede?

•  Nu ignora exercițiul de strategie și planificarea atentă căci doar nu te urci într-o mașină în călătoria vieții tale fără hartă, traseu și mai ales fără carnet de conducere…

• Învață de la cei mai buni: uneori e mai ușor să înveți de la cei mai buni în domeniu decât să o iei de la zero reinventand roata, accelerează-ți așadar curba de învățare;

• Nu te limita singur, nu ezita să încerci fiecare acțiune/lucru ce te poate aduce mai aproape de atingerea obiectivelor tale de excelență!

• Muncește mult – fără efort nu poți atinge excelența, cei care nu cred asta doar se păcălesc pe ei înșiși;

• Fii adaptabil – cum în business singura constantă este schimbarea , adaptarea devine așadar un pilon esențial în excelență. Împrietenește-te cu schimbarea . Improvizează, renunță la planuri , schimbă-le dacă e necesar.

• Nu renunța niciodată! There is no failure except in no longer trying.

Pentru mai multe informații legate de cum construim excelența într-o organizație sau cum putem atinge excelența personală a€“ mă puteți contacta la hello@amaliasterescu.ro

Data articol: 9 aprilie 2013
© 2024 Amalia Sterescu Designed by: Live Design