Ghidul tău pentru RELAȚII de succes! 🔗🕸️

Amalia Sterescu \ Ghidul tău pentru RELAȚII de succes! 🔗🕸️

Într-o lume în care conexiunile sociale joacă un rol esențial în succesul nostru personal și profesional, înțelegerea și cultivarea relațiilor devine o abilitate crucială ce merită nu numai cultivată dar trebuie să-i înțelegem și costurile de oportunitate. În acest prim articol pe acest topic mă voi concentra pe nevoia de a ne prioritiza investiția în relații, tipuri de relații, inventarierea lor precum și pe modul în care afectează tehnologia calitatea relațiilor.

Managementul Relațiilor

1. Prioritizați investiția în Relații

De multe ori le pun cursanților mei întrebarea: ”Voi știti câte contacte strategice aveți în baza voastră personală de conexiuni?” De cele mai multe ori se uită nedumeriți la mine. Sau dacă întreb liderii din marile companii: ”Cu ce frecvență mergeți la evenimente de networking în afara companiei?” nu voi primi un răspuns exact ci mai degrabă motive pentru care NU fac asta… încărcare, burnout, nevoia de a construi relații în interiorul companiei ș.a.

Realitatea este că, de cele mai multe, ori suntem artiști în a ne neglija relațiile!
Cu gândul la prioritățile noastre zilnice, de multe ori munca e pe primul loc, apoi pentru unii finanțele, logistica de zi cu zi și probabil că dacă am face un top – cultivarea relațiilor nu se regăsește în top 3 pentru mare parte dintre noi.

Profesorul Robert Waldinger de la Harvard este directorul unuia dintre cele mai longevive studii făcute despre fericire, la adulți. Una din concluziile sale este că: cu cât relațiile noastre sunt mai puternice, cu cât navigăm mai bine printre ele și investim în ele – cu atât ne creștem șansele de a trăi o viață fericită și sănătoasă!

Așadar ar fi corect să afirm că relațiile pe care le construim astăzi reprezintă capitalul care îți clădește fericirea de mâine!

Prin urmare merită toată atenția noastră așa cum acordăm atenție celorlalte aspecte importante din viața noastră! Eroarea pe care o facem de cele mai multe ori este să ne asumăm că aceste relații vin natural dar în practică cercetările arată că, e nevoie să depunem efort în dezvoltarea relațiilor noastre așa cum depunem efort ca să avem o viață sănătoasă ori să bifăm un obiectiv de business.

🔴 Call to Action: Reflectați asupra relațiilor actuale. Identificați o persoană în care puteți investi mai mult timp săptămâna aceasta, fie că este vorba de un partener, prieten sau coleg. Programați o întâlnire la o cafea sau un apel telefonic pentru a adânci acea conexiune! 

2. Tipuri Diverse de Relații

Relațiile variază de la conexiuni intime la rețele sociale mai largi, și fiecare tip joacă un rol crucial în fericirea și sistemul nostru de sprijin. 

Ce ar fi să abordezi acest subiect așa cum ai aborda cel mai complex proiect al tău? Cu obiective, acțiuni concrete, postarea lor în calendarul tău de lucru (am eu o vorbă – dacă nu se regăsește în agenda ta de lucru, NU se întâmplă!)

🔴 Call to Action:
• Faceți un ”inventar” al relațiilor Dvs. și construiți-vă un sistem în care întrețineți acest capital (poate fi un Excel, o bază de date, o aplicație, un CRM..)
• Împărțiți-le în categorii – identificați diferitele tipuri de relații din viața dumneavoastră (intime/familie, sociale, collective/comunități).
• Marcați conexiunile strategice, acele relații ce pot avea cel mai mare impact la menținerea armoniei în viața Dvs profesională și personală sau la realizarea obiectivelor Dvs. strategice.
• Identificați unde sunt zonele deficitare ce necesită atenție imediată vs. obiectivele Dvs strategice?
• Cum puteți întări pe termen lung fiecare tip de relație ce contribuie la a vă simți în armonie cu propriile obiective strategice? Definiți acțiuni.
• Planificați o activitate cu un grup diferit pentru a diversifica interacțiunile sociale.

3. Impactul Tehnologiei

Ultimul capitol pe care vreau să-l abordez în episodul de astăzi este legat de utilizarea excesivă a tehnologiei care poate distrage atenția de la interacțiunile față în față și poate slăbi relațiile.
Avem tendița să proiectăm o imagine ideală despre calitatea relațiilor pe care părinții noștri sau bunicii noștri o aveau pe vremuri în familie, la serviciu, cu prietenii. 

Realitatea e că și atunci relațiile puteau să fie … complicate. Ceea ce s-a schimbat însă, în ultimii ani, sunt forțele care ne țin departe unii de alții.

Nu vi s-a întâmplat ca partenerul vostru sau unul din copii să vă spună ceva important și voi să fiți cu ochii într-un ecran și să lăsați impresia că sunteți absenți? Merită acel story sau postare regretul din ochii partenerului tău de discuții?

Puterea ecranelor a devenit atât de puternică încât ne îndepărtează unii de alții cu o putere pe care generațiile anterioare nu au experimentat-o, slăbind relațiile ce s-ar fi putut forma natural. 

Mi-a rămas în minte ceea ce Dr. Laurie Santos – Profesor de Psihologie la Yale spune în unul din cursurile online pe care le-am urmat cu ea. Acum câtiva ani când intra în cantina universității era cel mai zgomotos loc, pentru că fiecare vorbea și interacționa cu celălalt. Acum, când intră în aceeași cantină e liniște, toți stau cu căștile pe urechi, se uită în ecrane ori butonează un device.  Recent, băieții mei au avut o întâlnire cu prieteni de vârsta lor – ceea ce se întâmplă în cantina de la Yale se întâmplă și la aniversările adolescenților noștri… 

Vin din spate generații care suferă de singurătate desi au Instagramul plin de followers…, de dezechilibre emoționale și mentale, generații care așteaptă ca la locul de muncă, angajatorul să suplinească cumva aceste goluri și poate că noi, care am experimentat alte vremuri, avem o responsabilitate mai mare în a reface conexiunile umane naturale afectate de tehnologie.

🔴 Call to Action:
• Provocați-vă să aveți un prânz sau cină fără tehnologie sau câteva ore pe zi în care să vă   

concentrați complet pe interacțiunile cu oamenii din jurul vostru.
• Observați cum statul cu ochii în ecrane vă afectează relațiile și bunăstarea dumneavoastră.
• Monitorizați-vă screen time-ul! Luați măsuri.
• ”Never eat alone” – e o carte scrisă de Keith Ferazzi care îmi amintește că decât un prănz repezit cu nasul în ecrane, mai bine un prânz de calitate cu cineva important pentru tine sau business-ul tău!

💡Indiferent dacă ești în vacanță sau nu, poate merită să-ți pui întrebările de mai jos:

1. Care relație din viața dumneavoastră ar putea avea nevoie de mai multă atenție și investiție?
2. Cum echilibrați în prezent timpul între muncă, activități personale și relații? Ce mică schimbare ar putea îmbunătăți acest echilibru?
3. Ați experimentat recent singurătatea sau izolarea socială? Ce pași puteți face pentru a vă reconecta cu alții?
4. Cât de des vă deconectați de la tehnologie pentru a vă concentra pe interacțiunile față în față? Cum afectează acest lucru relațiile dumneavoastră?
5. Aveți o gamă diversificată de relații (intime, sociale, colective)? Cum puteți întări diferitele tipuri de conexiuni din viața dumneavoastră?

Mai avem o lună de vară, oare câte conexiuni poți întări în acest interval?

Cu drag,

Amalia

Data articol: 2 august 2024
Leadership
Leadership

cu Amalia Sterescu

newsletter
EXCLUSIV PE MAIL
Un pont citit la cafea îți poate schimba cariera sau business-ul
Asigură-te ca nu ratezi oportunitatea de a accesa gratuit informații valoroase și concise, pe care nu le găsești în altă parte
Abonează-te la newsletter
© 2025 Amalia Sterescu Designed by: Live Design