IQ, EQ sau SI? Despre plusurile aduse organizației de leaderii cu inteligență spirituală!

Amalia Sterescu \ IQ, EQ sau SI? Despre plusurile aduse organizației de leaderii cu inteligență spirituală!

În lumea business-ului, dominată de goana după profit și rezultate financiare a vorbi despre spirit (nu, nu la ”spiritul” de echipă mă refer acum:) pare a fi cel puțin ciudat. Dar haideți să ne uităm puțin în trecut înainte de a reașeza competențele necesare unui lider de succes, în lumea de azi.

La început de secol XX profesioniștii nu erau obișnuiți încă cu testele de inteligență menite să le măsoare IQ-ul, ulterior rezultatele la acest test au devenit un indicator previzibil pentru viitorul succes în business și leadership.

Când Daniel Goleman a popularizat, în 1995, prin cartea sa, conceptul de Inteligență Emoțională – EQ, publicat cu mult înainte de un alt autor, își propunea să evidențieze caracteristicile și abilitățile care vor conduce un lider către performanță. La început a fost doar o teorie.  În prezent. EQ este considerat un indicator mult mai important în măsurarea potențialului de leadership, în special la nivelul echipelor executive. Sunt curioasă câți din liderii ce își desfășoară activitatea în companiile din România au EQ în evaluarea lor trimestrială sau anuală ca și competență importantă alături de strategie, viziune, coaching, inovație, digital literacy etc. ?

Bun, ce urmează, care ar fi nivelul următor când vine vorba de lideri și competențele lor? Ce ar trebui să posede liderii pentru a face organizațiile cu adevărat puternice și valoroase? Inteligența spirituală – este unul din răspunsuri!

Inteligența spirituală este un concept dezvoltat de mai mulți specialiști, autori de cărți de specialitate. În 1997, doi autori diferiți au vorbit pentru prima oară în cărțile lor de specialitate despre inteligența spirituală: în cartea sa ”Re-wiring the Corporate Brain” – Danah Zohar a vorbit pentru prima oară despre acest concept.  În același an, Ken O’Donnell vorbește despre același concept în cartea sa ”Endoquality”.

Inteligența spirituală este cea mai importantă dintre toate tipurile de inteligență pe care liderul le posedă pentru că devine sursa de ghidare pentru ceilalți – spune Stephen Covey.

Inteligența spirituală (SI) măsoară nivelul de echilibru interior și conștiința de sine a unui lider. Cu cât nivelul de inteligență spirituală a unui lider este mai mare, cu atât cresc șansele ca acea persoană să ghideze organizația în direcția cea mai potrivită – ”potrivită” neînsemnând neapărat și cea mai ușoară direcție dar cu siguranță fiind direcția unde se poate manifesta cel mai înalt nivel de INTEGRITATE! Inteligența spirituală este calea prin care dăm un sens vieții noastre. Înseamnă a  trăi și acționa dintr-un spațiu al înțelepciunii, compasiunii, auto-compasiunii și păcii interioare.

SI înseamnă să rămâi deschis la a căuta un scop mult mai important, peste nevoile și dorințele noastre personale.

Bun și cum integram ”spirit” în lumea de business? Recent am fost speaker la o conferință internațională la Praga unde peste 1000 de coaches din întreaga lume au dezbătut o serie de subiecte de larg interes pentru această profesie. Ce m-a surprins și m-a determinat să aprofundez mai mult acest subiect este faptul că cele mai căutate seminarii la acel eveniment erau cele unde speakerii vorbeau despre inteligență spirituală, despre inteligență colectivă, despre intuiție, despre subiecte pe care nu le acomodăm pe agenda întâlnirilor noastre de business, în mod normal! Mulți comentau că deși foloseau inteligența spirituală în practica lor de coaching – nu foloseau cuvântul ”spirit” pentru ca în mintea multora acesta este asociat cu religia, dogma și unii oameni tind să respingă  această asociere. Cuvântul în sine provoacă dezbateri dar în realitate SI nu are legătură cu religia, ci cu a ținti către ceva ce e mai presus decât credința într-o religie sau alta. 

IQ ne poate deveni util atunci când încercăm să rezolvăm o problemă  de business de exemplu, EQ ne este utilă atunci când ne propunem să analizam cauza emoțiilor altor persoane în timp ce ni le controlăm pe ale noastre sau le exprimăm într-o manieră constructivă. Mulți specialiști sunt reservați în a declara o formă de inteligență mai importantă decât alta. SI poate fi considerată zona în care se intersectează inteligența tradițională cu inteligența emoțională.

Cu alte cuvinte: SQ = P(IQ+EQ) adică inteligența spirituală egal IQ+EQ inmulțite cu puterea prezenței (P). Așadar, inteligența spirituală rezultă când inteligența intelectuală și cea emoțională se manifestă într-o stare de prezență.

Așadar care sunt plusurile pe care liderii cu inteligență spirituală le aduc organizației?

 1. Integritate – Un cuvânt poate desuet în mediul nostru de business dar atât de necesar! În special liderii de la nivelul echipelor executive pot deveni toxici. Pot impune puncte de vedere prin natura rolului lor dar nu neapărat datorită argumentelor aduse la masa deciziilor. Un lider cu inteligență spirituală nu-și va ghida echipa să meargă pe căi nelegale, lipsite de etică!
 2. Se ghidează după valori – Un leader cu inteligență spirituală va insista pe valorile ce mențin organizația sănătoasă! Valori ce sunt mai degrabă concentrate pe a face lucrurile corect, cum se cuvine mai degrabă decât concentrate doar pe zona performanței financiare. Acești lideri vor conduce prin puterea exemplului personal, vor exemplifica acele valori prin propriile acțiuni sau comportamente.
 3. Lipsa de încrâncenare – de multe ori liderii se îndrăgostesc de ideile/proiectele lor și ratează momentul decisiv al schimbării direcției, atunci când business-ul o cere. Un lider cu inteligență spirituală va conduce fără încrâncenare, va știi să se înconjoare de oameni foarte inteligenți cărora nu le va impune neapărat punctul său de vedere fiind deschis la a vedea mai multe fețe ale problemei, mai multe soluții la aceeași problemă.
 4. Conștiința de sine – un lider cu inteligență spirituală are o înțelegere profundă a propriilor puncte tari și puncte slabe și acționează fiind conștient de aceste cunoștințe. Un lider care se folosește de introspecție pentru a se auto-evalua ca lider, va face același lucru în mod natural și cu organizația, scopul fiind același – capitalizarea pe zona punctelor tari și neutralizarea slăbiciunilor.
 5. Spontaneitate – liderii sunt ancorați în situația prezentă, reacționează cu promptitudine.
 6. Holism: Liderii urmăresc trenduri mult mai ample, conexiuni, au sentimentul de apartenență la ceva mare în acest univers.
 7. Compasiune: Liderii manifestă empatie, atenție, compasiune către participanții la mediul de business.
 8. Îmbrățișează diversitatea: Valorizând alți oameni pentru ceea ce îi face diferiți, a nu-i disprețui pentru ceea ce îi face diferiți!
 9. Abilitatea de a reformula problema – pot face un pas înapoi pentru a vedea contextul în ansamblu.
 10. Smerenie: Liderii au sentimentul că acționează într-o piesă mult mai amplă decât granițele propriei organizații.
 11. Independență: au abilitatea de a se opune mulțimii și de a-și susține propriile convingeri.
 12. Simțul vocației – liderii cu inteligență spirituală simt că au o chemare, că trebuie să-și urmeze vocația pentru a dărui ceva înapoi societății!

Cel mai probabil, liderii cu inteligență spirituală au de asemenea un nivel de inteligență emoțională ridicată, ei vor putea să aducă rezultatele scontate folosindu-se nu de tactici precum ”rezultate cu orice preț” ci de rezultate pe calea corectă și potrivită!

În România mai mult ca oricând avem nevoie de un leadership moral! E timpul ca nu numai organizațiile private dar mai ales sistemul public să-și revizuiască principalele valori după care se guvernează, să aseseze, să angajeze și să promoveze mai mulți  leaderi care posedă un nivel ridicat de inteligență emoțională și spirituală!

Notă: Articol publicat și de revista Unica.

Data articol: 15 ianuarie 2020
Leadership
Leadership

cu Amalia Sterescu

© 2024 Amalia Sterescu Designed by: Live Design