Leadership: Definiție, rol și importantă
În spatele companiilor de succes stau liderii autentici, acei profesioniști care stăpânesc foarte bine arta comunicării, dar și care reușesc să-i motiveze pe ceilalți prin puterea propriului exemplu. Să fii lider înseamnă mai mult decât să iei decizii și să delegi sarcini. Să fii lider înseamnă să construiești o relație bazată pe încredere și respect reciproc cu cei pe care îi ai în subordine, să faci parte din echipă și să-i inspiri pe toți cu entuziasmul de care dai dovadă, să rămâi autentic, să fii tu.
Mulți se grăbesc și consideră că între leadership și management există o mare similitudine. În realitate, o funcție înaltă pe scara managementului nu îți oferă și abilitățile necesare spre a conduce corect echipa pe drumul spre succes. Este o realitate pe care tot mai mulți oameni de business au început să o cunoască și să o înțeleagă. Un curs de leadership îți poate deschide ușile necesare pentru a construi, pas cu pas, un mod de lucru bazat pe îmbunătățirea continuă a relației dintre lider și membrii echipei. Ce înseamnă mai exact, care este rolul și importanța acestui proces? Află din rândurile următoare.
Definiția leadershipului
Pornind de la ideea că managerul nu poate fi neapărat și un lider de succes, trebuie să clarificăm de la început un aspect esențial: leadershipul este o artă, dar și o știință în același timp. Apoi, leadership prin definiție înseamnă capacitatea de a conduce și ghida oamenii spre atingerea unor obiective comune, influențându-i în mod pozitiv. Pe scurt, liderul este cel care reușește să motiveze întreaga echipă fără să impună, este cel care inspiră prin exemplu, nu prin plasarea de sarcini copleșitoare, cel care ascultă, înțelege și construiește.

Trăsăturile unui lider
Pentru a înțelege mai bine ce este leadershipul, am realizat o listă cu câteva elemente cheie – cele mai importante trăsături ale unui lider de succes. Iată-le:
- Integritate – Pentru un lider, integritatea este o calitate aparte. Atunci când ești cinstit și când conduci fără să critici, căutând soluții benefice de ambele părți, rezultatele pozitive nu vor înceta să apară;
- Viziune – Un lider eficient are și o viziune clară asupra proceselor de lucru, perspectivelor și oportunităților. El vede deja rezultatul final, fiind capabil să-l împartă în mai multe obiective și chiar să anticipeze obstacolele care pot apărea pe parcurs;
- Încredere – Pentru a primi încredere, trebuie să o oferi mai întâi. Un lider câștigă respectul oamenilor din echipă datorită faptului că se ține de promisiuni, dar și pentru că este dispus să asculte păreri, lăsând întotdeauna ușile deschise;
- Comunicare – Un lider autentic este și un bun comunicator. El știe cum să transmită informațiile eficient, dar și să asculte și să ofere feedback;
- Adaptabilitate – Poate că, pentru început, îți poate părea clișeic faptul că liderul este primul care îmbrățișează schimbările. Acum, te poți uita în jur. Câte persoane aflate în funcție de conducere caută soluții la problemele ignorate de toți ceilalți?
- Creativitate – Un lider nu este doar o persoană inteligentă, ci și una creativă. În plus, cei care își doresc să-și depășească vizibil competiția, găsesc soluții eficiente pentru a-i încuraja pe toți membrii echipei să-și exerseze creativitatea;
- Curaj – Câte persoane competente se ascund în spatele lipsei de încredere? Foarte multe, așa-i? Liderii profesioniști au învățat deja să acționeze curajos, fiind conștienți de abilitățile care îi fac atât de valoroși pentru companie;
- Empatie – Din păcate, foarte mulți angajați pleacă din companii din cauza relației cu superiorii. De aici și ideea care s-a tot răspândit în ultima perioadă: angajații nu părăsesc organizațiile, ci oamenii care îi conduc. Liderii apreciați știu cât de importantă este inteligența emoțională în leadership. Ei oferă înțelegere și suport, dar își păstrează autoritatea în mod constructiv;
- Delegare eficientă – Liderul împarte sarcinile și se asigură că alege cele mai potrivite persoane pentru a le îndeplini cu succes.
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante abilități de leadership. Astfel că lista poate continua cu aprecierea eforturilor, capacitatea de a lua decizii chiar și în cele mai dificile situații, responsabilitate și încredere în echipă.
Rolul leadershipului
Un lider autentic, un conducător determinat, care știe să ghideze întreaga echipă cu zâmbetul pe buze este acea persoană care va influența în mod pozitiv direcția și succesul organizației. Așa cum spuneam mai sus, un lider are o viziune clară, o viziune pe care o poate comunica transparent și cât mai coerent. Astfel, rolul leadershipului în organizație este de a conduce oamenii, gestionând cât mai bine energia echipei, diferența dintre succes și eșec fiind autenticitatea. Ce înseamnă leadership autentic? A conduce prin influență pozitivă, nu prin poziție. Iată 3 concepte cheie ale leadershipului autentic, câteva idei care îți pot creiona mai bine imaginea despre rolul întregului proces de ghidare prin puterea exemplului:
- Dacă membrii unei echipe sunt obligați să urmeze deciziile luate de o persoană doar pentru că deține o funcție înaltă în cadrul organizației, în mod clar nu vorbim despre leadership. Aici, unitatea de măsură este influența, liderul fiind cel care își construiește poziția și nu invers;
- Leadershipul este compus din lider și echipă. Altfel nu poate funcționa. Cine compune această echipă? Cei care sunt adepții stilului de conducere. O definiție succintă și ușor de memorat a unui lider este: acea persoană care are mai mulți adepți.
- Leadershipul se referă și la managementul energiei echipei. Un lider valoros pentru organizație va ști să-și prioritizeze task-urile, să gestioneze timpul pentru întreaga echipă, dar și să împartă sarcinile. În acest sens, rolul leadershipului este de a obține performanță cu efort și cost minim.
În practică, există mai multe stiluri de leadership. Așa se face că în unele companii întâlnim lideri carismatici, în timp ce în altele întâlnim lideri autoritari. Exemplele pot continua, dar ceea ce trebuie accentuat este faptul că succesul vine din determinare și perfecționare continuă.
Importanța leadershipului
Leadershipul oferă viziune, valori și conexiune între organizație și angajați, creează o direcție clară și influențează acțiunile care conduc la succesul general al companiei. Vorbim aici atât despre construirea legăturilor și relațiilor solide la locul de muncă, cât și despre adaptabilitatea la schimbare și gestionarea deciziilor riscante.
Sigur că există lideri care pot fi buni manageri, la fel cum există și manageri care se bucură de un real succes la capitolul leadership. Cu toate acestea, există o direcție bine stabilită pentru fiecare funcție: un manager gestionează activitățile din companie, în timp ce liderul inspiră oamenii. Cu alte cuvinte, leadershipul stabilește cursul pentru succesul organizației, delegând responsabilitățile pentru a maximiza eficiența echipei. Pe lângă dezvoltarea unui mediu de lucru eficient, leadershipul sprijină organizația să se adapteze la avalanșa de schimbări din mediul de afaceri, să progreseze și să devanseze competiția. Altfel spus, acesta nu este doar un concept managerial, este un element cheie pentru succesul și evoluția companiei.
Dezvoltarea abilităților de leadership
Acum știi ce înseamnă leadership și cum un simplu cuvânt pozitiv poate schimba total atmosfera de lucru, ceea ce înseamnă că poți începe să faci primii pași spre dezvoltarea celor mai importante abilități ale tale. Poți învăța să fii un lider autentic, să-ți șlefuiești calitățile, să faci loc pentru altele noi și să obții un avantaj competitiv în carieră. Cursurile și programele de formare te pot ajuta să investești corect în dezvoltarea ta, îmbunătățind considerabil performanțele echipei.
În concluzie, liderul are rolul de a conduce echipa către excelență. Cum? Transformând viziunea în determinare și acțiune, iar obstacolele în adevărate provocări și oportunități. Astfel, leadershipul nu înseamnă doar abilitatea de a conduce și de a împărți sarcini, ci și abilitatea de a înțelege, motiva și ghida oamenii.