Leadership: Definiție, rol și importantă

Amalia Sterescu \ Leadership: Definiție, rol și importantă
Leadership

În spatele companiilor de succes stau liderii autentici, acei profesioniști care stăpânesc foarte bine arta comunicării, dar și care reușesc să-i motiveze pe ceilalți prin puterea propriului exemplu. Să fii lider înseamnă mai mult decât să iei decizii și să delegi sarcini. Să fii lider înseamnă să construiești o relație bazată pe încredere și respect reciproc cu cei pe care îi ai în subordine, să faci parte din echipă și să-i inspiri pe toți cu entuziasmul de care dai dovadă, să rămâi autentic, să fii tu.

Mulți se grăbesc și consideră că între leadership și management există o mare similitudine. În realitate, o funcție înaltă pe scara managementului nu îți oferă și abilitățile necesare spre a conduce corect echipa pe drumul spre succes. Este o realitate pe care tot mai mulți oameni de business au început să o cunoască și să o înțeleagă. Un curs de leadership îți poate deschide ușile necesare pentru a construi, pas cu pas, un mod de lucru bazat pe îmbunătățirea continuă a relației dintre lider și membrii echipei. Ce înseamnă mai exact, care este rolul și importanța acestui proces? Află din rândurile următoare.

Definiția leadershipului

Pornind de la ideea că managerul nu poate fi neapărat și un lider de succes, trebuie să clarificăm de la început un aspect esențial: leadershipul este o artă, dar și o știință în același timp. Apoi, leadership prin definiție înseamnă capacitatea de a conduce și ghida oamenii spre atingerea unor obiective comune, influențându-i în mod pozitiv. Pe scurt, liderul este cel care reușește să motiveze întreaga echipă fără să impună, este cel care inspiră prin exemplu, nu prin plasarea de sarcini copleșitoare, cel care ascultă, înțelege și construiește.

definitie leadership

Trăsăturile unui lider

Pentru a înțelege mai bine ce este leadershipul, am realizat o listă cu câteva elemente cheie – cele mai importante trăsături ale unui lider de succes. Iată-le:

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante abilități de leadership. Astfel că lista poate continua cu aprecierea eforturilor, capacitatea de a lua decizii chiar și în cele mai dificile situații, responsabilitate și încredere în echipă.

Rolul leadershipului

Un lider autentic, un conducător determinat, care știe să ghideze întreaga echipă cu zâmbetul pe buze este acea persoană care va influența în mod pozitiv direcția și succesul organizației. Așa cum spuneam mai sus, un lider are o viziune clară, o viziune pe care o poate comunica transparent și cât mai coerent. Astfel, rolul leadershipului în organizație este de a conduce oamenii, gestionând cât mai bine energia echipei, diferența dintre succes și eșec fiind autenticitatea. Ce înseamnă leadership autentic? A conduce prin influență pozitivă, nu prin poziție. Iată 3 concepte cheie ale leadershipului autentic, câteva idei care îți pot creiona mai bine imaginea despre rolul întregului proces de ghidare prin puterea exemplului:

În practică, există mai multe stiluri de leadership. Așa se face că în unele companii întâlnim lideri carismatici, în timp ce în altele întâlnim lideri autoritari. Exemplele pot continua, dar ceea ce trebuie accentuat este faptul că succesul vine din determinare și perfecționare continuă.

rol leadership

Importanța leadershipului

Leadershipul oferă viziune, valori și conexiune între organizație și angajați, creează o direcție clară și influențează acțiunile care conduc la succesul general al companiei. Vorbim aici atât despre construirea legăturilor și relațiilor solide la locul de muncă, cât și despre adaptabilitatea la schimbare și gestionarea deciziilor riscante.

Sigur că există lideri care pot fi buni manageri, la fel cum există și manageri care se bucură de un real succes la capitolul leadership. Cu toate acestea, există o direcție bine stabilită pentru fiecare funcție: un manager gestionează activitățile din companie, în timp ce liderul inspiră oamenii. Cu alte cuvinte, leadershipul stabilește cursul pentru succesul organizației, delegând responsabilitățile pentru a maximiza eficiența echipei. Pe lângă dezvoltarea unui mediu de lucru eficient, leadershipul sprijină organizația să se adapteze la avalanșa de schimbări din mediul de afaceri, să progreseze și să devanseze competiția. Altfel spus, acesta nu este doar un concept managerial, este un element cheie pentru succesul și evoluția companiei.

Dezvoltarea abilităților de leadership

Acum știi ce înseamnă leadership și cum un simplu cuvânt pozitiv poate schimba total atmosfera de lucru, ceea ce înseamnă că poți începe să faci primii pași spre dezvoltarea celor mai importante abilități ale tale. Poți învăța să fii un lider autentic, să-ți șlefuiești calitățile, să faci loc pentru altele noi și să obții un avantaj competitiv în carieră. Cursurile și programele de formare te pot ajuta să investești corect în dezvoltarea ta, îmbunătățind considerabil performanțele echipei.

În concluzie, liderul are rolul de a conduce echipa către excelență. Cum? Transformând viziunea în determinare și acțiune, iar obstacolele în adevărate provocări și oportunități. Astfel, leadershipul nu înseamnă doar abilitatea de a conduce și de a împărți sarcini, ci și abilitatea de a înțelege, motiva și ghida oamenii.

Data articol: 27 noiembrie 2023
Leadership
Leadership

cu Amalia Sterescu

newsletter
EXCLUSIV PE MAIL
Un pont citit la cafea îți poate schimba cariera sau business-ul
Asigură-te ca nu ratezi oportunitatea de a accesa gratuit informații valoroase și concise, pe care nu le găsești în altă parte
Abonează-te la newsletter
© 2024 Amalia Sterescu Designed by: Live Design