Contact

Lecțiile mele după un an de antreprenoriat

25 august 2014, 8 comentarii
Contactează-mă!

1. Ia-ți un contabil bun, un consultant financiar dacă se poate, unul capabil să te educe și să nu fii în situația de a plăti din cauza erorilor contabile tot felul de angarale ce puteau fi evitate.

2. Nu cheltui inutil. Nu ai nevoie neapărat de un office space – mai ales dacă business-ul tău se poate conduce remote, iar munca ta presupune să mergi tu mai mult la clienți.

3. Nu îți permiți să îți angajezi permanent, de la început, oameni foarte bine pregătiți? Nu-i nimic. Ia-i pe cei mai buni dispuși să lucreze cu tine pe contracte de colaborare determinate/ per proiect.

4. Ai făcut o schimbare, ai trecut de la mediul corporate la antreprenoriat – investește în brandingul tău personal, fă cunoscută lumii expertiza ta: selectează-ți un PR creativ, inteligent și bine conectat și nu ezita să vorbești în public ori de câte ori ai ocazia!

5. Nimeni nu poate vinde într-o prima fază mai bine decât tine propriile-ți servicii. Întâlnește-te cu cât mai mulți potențiali clienți, rafinează-ți tehnicile de vânzări și ofertele, fă follow-up, asigură-ți un ciclu de vânzare permanent nu numai prin efort personal dar și prin canale alternative.

6. S-a dus vremea când aveai asistentă la ușă. Asumă-ți din start că va trebui să te ocupi și de mărunțișuri. Asta nu ar trebui să fie deranjant. Muncești pentru tine.

7. Cunoștințele tale scârțâie în anumite arii – uita-te în jur și ia-ți cel mai bun mentor/coach în aria respectivă, vei observa rezultatele în câteva luni.

8. Credeai că le știi pe toate? De abia acum începi să înveți, înveți de la oamenii pe care îi cunoști, din greșelile pe care tocmai le-ai făcut sau – organizat –  mergând în sala de curs sub bagheta unor traineri veritabili.

9. Oportunitățile vin mai rar dacă stai doar în fața laptop-ului. Ieși afară din birou și mergi să întâlnești oameni, mergi constant la evenimente, învață să faci business networking autentic și nu de fațadă.

10. Rămâi pozitiv indiferent cum arată contul tău bancar, indiferent de zgomotul de background ce susură în familie sau printre prieteni – rămâi încrezător în puterile tale și în visul tău. Dacă tu nu crezi în el, atunci cine? Ține un log cu toate reușitele tale și citește-l când ești la pământ cu moralul. Vei vedea că situația nu e chiar albastră.

11. Planifica-ți permanent următoarea mutare și nu te abate de la viziunea ta, încearcă să reduci momentele de reactivitate – asta nu denotă o planificare bună.

12. Am pornit cu două linii de business, antreprenorii cu experiență spun că asta e o mare greșeală deoarece focusul se diminuează. Încă nu m-am lovit de probleme. Voi reconsidera când (/dacă) mi se va întâmpla acest lucru.

13. Tot antreprenorii cu experiență spun că nu e bine să nu faci datorii când vine vorba de dezvoltarea firmei deoarece numai așa poți progresa și până la urmă asta înseamnă să crezi în ideea ta și să-ți asumi riscuri – recunosc că atunci când vinde vorba de riscuri cei 16 ani de corporate mă ajută să iau decizii rapide însă nu și riscante.

14. Mulți își imaginează că atunci când ești propriul tău stăpân ai mai mult timp sau poate muncești mai puțin. În primul an a trebuit să mă ia cineva de la birou în fiecare noapte după ora 1:30 –  povestea cu muncitul mai puțin e doar o aspirație. Muncești mai mult dar nu simți pentru că faci ce-ți place, atenție însă să nu cedați fizic! Corpul duce și el cât poate.

15. Când ești antreprenor creierul îți funcționează altfel decât atunci când ești în corporate world, parol. Sesizezi altfel oportunitățile, ideile îți vin cu repeziciune, mecanismele creativității sunt descătușate și neîngrădite de vreo procedură iar singura limită între visul tău și transformarea sa în realitate ești culmea, tot tu. Atenție așadar la ce visezi și cum îți canalizezi eforturile și resursele către transformarea în realitate a ideii de business cu cele mai mari șanse de reușită.

Recomandările Amaliei

Mastering
Public Speaking

detalii și înscriere

Managers Bootcamp

detalii și înscriere

Managementul brandului personal

detalii și înscriere

Networking strategic

detalii și înscriere

Digital Leadership

detalii și înscriere

Managementul tranziției în carieră

detalii și înscriere

Comentarii

Comentarii (8)

 1. Mihai Maxim - Romașcanu spune:

  Excelent articol. Felicitări! Nu aș mai avea de adăugat nimic, poate nuanțe. Esența, însă, este aceiași. E un articol cald, omenesc, care se apropie de antrepenorul tânăr, în devenire, fără să îl îndepărteze prin stereotipuri și citate reci. Nu este o lecție, ci mai degrabă un sfat pe care îl aștepți de la cineva.
  Personal, am trecut și eu prin experiența corporate business. La puterea cea mai mare. Într-un loc la care cei mai mulți abia dacă au curaj să viseze, dar, după 10 ani, am renunțat. Am revenit în țară și mi-am deschis o mică afacere, de nișă. A rămas tot o afacere mică, deși aș fi avut posibilitatea să o extind. Mi-am amintit însă de perioada când nu aveam timp să fiu fericit. Cu toate astea, afacerea mea, ultra-specializată, mă plasează între primele companii din domeniu de la noi și am concurenți puternici, din afară. Cu toate acestea am satisfacția discuțiilor cu clienții care mă așteaptă ca pe un sfetnic și mai puțin ca pe un vânzător. De aici, de la seriozitate, promptitudine și profesionalism mi se trage. Și câteodată din noroc. Așa îmi place să îi spun. Afacerea este și va rămâne una mică, întotdeauna profitabilă și apropiată de clienți. Un soi de croitor de lux pentru cei care știu să aprecieze un costum de calitate, nu o fabrică de confecții de masă, spre exemplu.
  Și da, am regăsit fericirea. De a fi împreună cu familia și cei dragi, de a scrie. De a avea tihna și bucuria lucrului bine făcut. Așa am reușit să îmi găsesc și timpul și dispoziția necesare de a scrie două romane, pregătind un al treilea. Ca un corolar al tuturor acestor lucruri, am reușit să îmi înving temerile despre orice și să devin egalul meu.

 2. Articol bine scris, punctual si la obiect.
  In privinta punctului 15, confirm 🙂 (chiar daca perioada mea de antreprenoriat s-a terminat de ceva vreme).

 3. Mircea Barna spune:

  Un articol extrem de folositor pentru multi care vor imbratisa activitatea de antreprenor;felicitari Amalia pentru modul minunat cum imbraci in cuvinte,idei si sentimente avantajele,beneficiile dar si riscurile legate de curajul de a-ti controla singur viata si deci de afi antreprenor;chiar daca eu as recomanda oricarui om dornic sa-si lase job-ul si sa treaca la antreprenoriat,sa treaca timp de un an,cel putin ,prin postura de intraprenor,articolul poate insemna pentru multi tineri un ghid practic foarte util;mult succes Amalia pe mai departe!

 4. Alin spune:

  Foarte frumos şi corect, felicitări!

 5. Larisa Toader spune:

  Foarte bun articol.

  Cel mai mult imi place sfatul de la punctul 1. Si il confirm; daca as fi stiut sa-mi iau un contabil bun inca de cand am inceput ca antreprenor, as fi avut o seama de costuri in minus.

 6. Radu Pencea spune:

  Un articol bine scris, cu idei provenite din experiență – foarte bine! Am fost colegi pentru câteva luni (deși e puțin probabil să-ți amintești) iar ulterior am urmărit evoluția ta cu interes. Felicitări pentru ceea ce faci – ești un model bun pentru mulți (inclusiv pentru mine)!

 7. dan spune:

  frumos…elegant…rafinat=reteta succesului.THE BEST!!!

Adauga comentariu

Comunitate
Intră în comunitate!
Fă-ți cont gratuit!
1 unic
Conținut dedicat
strict acestei comunități
2 gratuit
Materiale gratuite sau contra cost pentru dezvoltarea ta sau a echipei tale
3 variat
Articole, ebooks, materiale video, mini traininguri

Contul de membru al comunității Amalia Sterescu îți oferă acces exclusiv la resurse profesionale special create.

Vreau cont gratuit
Azi ai făcut ceva pentru visul tău?
Abonare la newsletter
© 2021 Amalia Sterescu Politica de confidențialitate Politică privind Cookies Harta site Designed by: Live Design