Contact

Branding personal – definiție, sfaturi, cărți, consultant Amalia Sterescu

17 iulie 2018, 0 comentarii
Contactează-mă!

S-au dus vremurile în care brandurile erau doar pentru produse sau servicii! Într-o zonă geografică a lumii în care am fost ”uniformizați” forțat de sistemul comunist, astăzi profesioniștii îndrăznesc să-și exprime în mod autentic unicitatea – investind în brandurile lor.

Cuprins:

 

Fie că vor să fie recunoscuți în cadrul industriei din care fac parte, fie că sunt în plină tranziție în carieră sau aspiră la roluri profesionale noi,  ori acceptă curajos provocarea antreprenoriatului – investiția pe care profesioniștii aleg să o o facă în personal branding este una cu efecte pe termen lung. Ce  înseamnă personal branding, cui se aplică, ce implică ca proces și cum îți construiești de fapt un brand personal sunt câteva din zonele pe care le-am detaliat mai jos și sper să vă fie de folos.

 

Ce este brandingul personal?

 

Personal branding este practica profesioniștilor de a se marketa pe sine și carierele lor ca și Branduri.

Personal branding este un proces care clarifică, comunică ceea ce te face valoros, special și diferit în cadrul organizației în care activezi, în cadrul industriei, comunităților sau pieței în care îți desfășori activitatea.

Personal branding este pentru persoane și nu pentru produse și servicii.

 

Cui i se adresează?

Personal brading se aplică tuturor profesioniștilor ce doresc să își atingă țelurile profesionale  rămânând loiali valorilor și principiilor lor.

În România, preocuparea pentru consultanță în personal branding a crescut în jurul anului 2015 o dată cu creșterea preocupării de tranziție către antreprenoriat a multor profesioniști bine pregătiți din diverse organizații mari, cu înflorirea antreprenoriatului în orașe precum București, Cluj sau Iași ori cu dezvoltarea procesului de comunicare prin social media și creșterea capacității de a influența a celor vizibili în domeniile lor de activitate.

 

Ce implică procesul?

Un proces clasic de personal branding include trei faze  importante:

 • Faza de extragere: Prin metodele sale de introspecție ghidate de un personal branding specialist, procesul de personal branding te ajută să-ți clarifici ce oferi unic și valoros clienților tăi, care sunt competențele tale speciale, care sunt pasiunile tale și cum te diferențiezi față de competiție – pentru ca în final să-ți poți creiona misiunea brandului tău personal.
 • Faza de comunicare: Explorează care sunt canalele de comunicare cele mai potrivite ție conform abilităților și experienței tale astfel încât să-ți poți promova cu succes propriul brand.
 • Faza de strălucire: este faza în care strategia de personal branding intră în funcțiune cu scopul de îndeplinire a planului de personal branding agreat. Este faza în care brandul personal începe să strălucească printr-un efort de comunicare strategic și constant, prin canalele de comunicare cele mai potrivite persoanei respective, este etapa în care se fac primii pași către realizarea misiunii agreate.

 

Cum să-ți construiești brandul personal?

În primul rând trebuie să ai o bună înțelegere a ce este și ce nu este personal branding. De asemene trebuie să ai o bună înțelegere a procesului de personal branding cu tot ce presupune acesta și un inventar realist al resurselor tale de timp și al sistemului tău de suport în construirea propriului brand personal pentru că, măcar în faza de extragere – ai nevoie de suportul unui strateg în personal branding.

În al doilea rând trebuie să treci prin Branding Lab – un exercițiu de introspecție de o zi coordonat de un personal branding strategist – prin care pui pe hârtie obiective de carieră, obiective profesionale, competențe ce te diferențiaza, puncte tari ale reputației tale actuale, misiunea brandului tău personal.

În paralel poți coordona un proces simplu de sondare 360 a reputației tale profesionale în rândul profesioniștilor cu care interacționezi mai des, clienților, partenerilor de afaceri, prietenilor, familiei. Finalitatea acestui proces trebuie să fie o misiune clar definită pentru brandul tău personal, strategii viabile de personal branding și un plan de acțiune cu buget, resurse necesare și timp personal alocat.

În al treilea rând urmează execuția strategiei – aceasta  nu se face azi și se mai face peste șase săptămâni – trebuie să lucrezi zilnic pentru brandul tău, într-un efort strategic, constant și coordonat!

Nu în ultimul rând, evaluarea impactului pe care evoluția brandului tău personal o are în accelerarea obiectivelor tale de carieră, profesionale ori în cadrul comunităților în care activezi ori pe care le influențezi. Puterea unui brand personal se măsoara în capacitatea sa de a influența pozitiv viețile oamenilor/clienților, business-urile, comunitățile cu care interacționează!

 

De ce este brandingul personal important?

Brandingul personal este important pentru că reflectă și construiește pas cu pas moștenirea pe care o lași în business-ul în care activezi, în proiectele în care te implici, în comunitățile pe care le susții, în industria din care faci parte. Nu investim în personal branding pentru că ne place să fim celebri, ci pentru că vizibilitatea ne ajută să transformăm, să influențăm pozitiv, să ne aducem prin ceea ce ne face speciali profesional – aportul nostru pentru o lume mai bună.

De asemenea brandingul personal este important pentru că te ajută să-ți accelerezi realizarea obiectivului de carieră propus în interiorul unei organizații ori în afara ei, ori, în cazul în care ești antreprenor – te ajută să susții brandul companiei tale și să atragi noi clienți.

 

Sfaturi legate de branding personal

 1. Nu trebuie să-ți construiești brandul de la zero, tu deja ești cunoscut(ă) pentru ceva, ia ce-i mai bun din ce ai acum si construiește pe aceasta bază!
 2. În lumea business-ului, percepția este realitatea. Dacă oamenii te caută pentru ceva anume înseamnă că aceea e zona de expertiză pe care o comunici cel mai mult – poți începe construcția ta de aici!
 3. Brandul tău personal nu este doar un concept, trebuie să-l trăiești zi de zi și pentru asta e nevoie ca brandul tău să fie conectat cu valorile tale și cu principiile tale de viață!
 4. Ok, ai un plan? Bun. Dar cum arată destinația către care te îndrepți? Dacă nu știi unde se îndreaptă brandul tău atunci cum vei ajunge acolo?
 5. Construirea unei reputații cere timp – adu valoare brandului tău, fii acea persoană/brand pe care oamenii o doresc alături.
 6. Află cum te percep ceilalți, poți alege să schimbi percepția celorlalți asupra brandului tău sau poți face schimbări și mai radicale – până la urmă aceasta este frumusețea procesului, tu îți poți modela brandul personal căci este al tău!
 7. Arată lumii constant despre ce este brandul tău! În tot ceea ce faci promovează-ți brandul personal!
 8. Promovarea brandului tău nu este grea daca brandul este autentic și aliniat la cine ești tu de fapt!
 9. Personal branding evidențiază ceea ce te face unic și remarcabil, ceea ce te diferențiază de ceilalți! Poate fi diferența dintre succes si eșec!
 10. Fă networking! Conectează-te cu persoane ce sunt o autoritate în domeniul tău, fiind alături de ei iți crești propria credibilitate!
 11. Nu ignora sistemul de suport de care ai nevoie: mentori, specialiști în branding personal, coach extern.
 12. Nu-ți construi o imagine ca un balon de săpun. ”Live your brand”!

 

Personal branding si networkingul

 Brandurile personale pot crește  frumos online însă niciodată nu trebuie uitată componenta esențială a networkingului strategic ca modalitate de dezvoltare a brandului personal. Definim business networking ca fiind procesul de construire de relații mutuale de durată și benefice de ambele părți, cu  oameni de business, potențiali clienți sau clienți actuali. Dincolo de cărți de vizită și stângeri de mână vorbim de construirea CAPITALULUI TĂU … SOCIAL!

Poți fi artizanul propriului network strategic adica al acelui web de relații utile pe care le construiești de la 0, ce are scopul de a susține: anumite inițiative specifice pe care tu le coordonezi, brandul tău personal, business-ul tău sau evoluția carierei tale.

De ce ai face asta? Pentru că prin intermediul network-ului tău strategic îți poți promova propriul brand personal, îți poți câștiga suporteri bine conectați, își poți câștiga noi giranți care te pot credita cu testimoniale sau iți pot susține demersurile de evoluție a propriului brand personal.

Iată câteva sfaturi pentru un bun networker:

 1. Construiește puncte de conexiune per industrii, per comunități;
 2. Construiește un web de influență – acel cerc de încredere ce te poate susține la nevoie;
 3. Fii abil în a alege momentul în care decizi în a-ți consuma din  creditul rețelei tale de socializare;
 4. Scanează-ți și cercetează-ți rețeaua de contacte în mod constant și vezi cum îi poți fi de folos;
 5. Caută oportunități de networking strategic, mergi la evenimente de business!
 6. Fii conștient de puterea ta, pasiunea ta e critică pentru succesul tău.

 

Personal branding si social media

Brandurile personale pot trece granițele orașului tău, regiunii tale geografice în care funcționezi – astăzi prin social media – brandul tău personal poate căpăta,  cu o bună strategie – o dimensiune globală.

Dacă profilul tău Linkedin este antichizat acum e momentul să-ți spui povestea ta acolo cu accent pe cuvintele pentru care vrei să fii căutat de potențiali clienți, parteneri, angajatori. Platforma îți permite să ai o prezență variată – atât video, text cât și fotografii sugestive.

Prin Facebook își poți construi propria comunitate a brandului tău – cu ceva suport din partea unui strateg în social media – îți poți crește comunitatea și poți influența mai mult prin puterea comunicării tale și a brandului tău.

Instagram se transformă, din ce în ce mai mulți profesioniști aleg să se promoveze prin acest canal așa că nu-l ignora!

Jonglarea cu toate canalele de comunicare poate părea epuizantă și consumatoare de timp mai alels pentru profesioniștii foarte ocupați – în personal branding apelăm la ceea ce se chemă ”Being lazy plan” – ai scris un articol pe site-ul tău? Cu același conținut faci o postare pe Facebook, o alta pe LinkedIN și poți face chiar și un mic material video. Toate acestea planificat într-un plan editorial săptămânal ușor de programat în avans și de monitorizat.

Astăzi ăn era digitală, dacă nu ești în Google se spune că nu prea exiști – clienții, potențialii clienți, angajatori – te caută mai întâi pe web și apoi vin să te întâlnească față în față. Ce reputație online vrei să ai așadar?

 

Personal branding și public speaking

 

În ultimii ani profesioniștii aleg public speaking ca și canal de promovare a unei idei, a unui mesaj. Un public speaker are astfel ocazia nu numai să dăruiască din experiența și expertiza sa dar are ocazia și să -și promoveze subtil brandul personal și atingă printr-un efort de 20-30 minute o masă de oameni care va propaga ideile sale în cazul în care au produs impact. Una din manierele prin care mi-am dezvoltat brandingul personal a fost prin public speaking și mărturisesc că este unul din cele mai eficiente canale de comunicare – mai ales într-o piață în care e nevoie de profesioniști autentici.

 

Cărți despre brandingul personal

În cazul în care îți propui să afli mai multe despre personal branding, iată mai jos o listă de cărți utile scrise de persoane dragi mie, cei care mi-au fost traineri/coach ori mentori de-a lungul formării mele în personal branding:

 • Dare.Do – William Arruda & Deb Dib
 • Personal Branding for Dummies – Susan Chritton
 • Executive Presence – Joel Garkinkle

 

Consultant Amalia Sterescu

Aidoma unui far,  misiunea mea este să îi călăuzesc pe profesioniști  în vremuri de furtună sau schimbare, să facă tranziția către nivelul următor,  să-și redescopere diamantele din ei și să se arate lumii în deplinatatea aptitudinilor și competentelor lor – îi ajut astfel prin forța exemplului meu personal și prin competențele dobândite în 20 de ani de experiență profesională –  să-și construiască propriile catedrale peste timp. Vezi cursurile de dezvoltare personala.

 

Ani de zile în lumea corporate credeam că dacă îmi fac treaba foarte bine și obțin calificative maxime în cadrul evaluărilor profesionale voi fi ”văzută” de top management și voi putea să-mi realizez obiectivele de carieră propuse. Inocența mea a pierit după câteva eșecuri când am înțeles că eu trebuie să fiu cel mai bun avocat, eu trebuia să-mi aleg cu grija mentorii și antrenorii, eu trebuia să învăț să vorbesc altfel despre impactul muncii mele și al echipei mele, eu trebuia să fac networking strategic în interiorul companiei, eu eram artizana propriului brand în cadrul organizației în care lucram. Și a funcționat.

Ulterior când tot ceea ce îmi propusesem să demonstrez în lumea corporate era demonstrat mi-am ales un nou munte de urcat, stâncos, dificil, solicitant și provocator la fiecare pas dar cât de frumoasă e priveliștea atunci când reușești să mai faci un salt înainte… Antreprenoriatul.

Am înțeles încă din 2013 că era important să investesc în brandul meu personal, că era important să-mi setez o misiune personală, că trebuia să creez un impact prin munca mea astfel încât intregul efort să aibă sens pentru mine și pentru cei cu care interacționam.

 

Citate despre branding personal

Vrei puțină inspirație? Iată ce au spus alții referitor la personal branding.

“Fii tu insuți, oricine altcineva este luat deja!– Oscar Wilde

”Fiecare dintre noi trebuie să înțelegem importanța brandingului personal. Suntem CEO ai propriei noastre companii: EU.SRL. Ca să fii în business azi, cel mai important job al nostru este să fim head marketer pentru brandul numit EU.”  Tom Peters in Fast Company.

”Brandul tău personal este ceea ce oamenii spun despre tine cand nu ești cu ei în cameră – ține minte asta. Dar și mai important hai să descoperim de ce.” Chris Ducker

In încheiere subliniez că investiția în brandul tău personal este una din cele mai bune investiții pe care le poți face. Indiferent de companiile pentru care vei lucra, de business-urile pe care le vei conduce, de geografiile în care vei activa, de comunitățile pe care le reprezinți – brandul tău personal te va însoți mereu și îți va susține (sau îți va sabota) obiectivele tale profesionale. Tu ești cel mai bun avocat al brandului tău personal – indiferent câte resurse ai la dispoziție pentru promovarea brandului tău – nu uita, tu rămâi artizanul brandului tău personal . Mult succes!

 

 

 

Recomandările Amaliei

Mastering
Public Speaking

detalii și înscriere

Managers Bootcamp

detalii și înscriere

Managementul brandului personal

detalii și înscriere

Networking strategic

detalii și înscriere

Digital Leadership

detalii și înscriere

Managementul tranziției în carieră

detalii și înscriere

Comentarii

Adauga comentariu

Comunitate
Intră în comunitate!
Fă-ți cont gratuit!
1 unic
Conținut dedicat
strict acestei comunități
2 gratuit
Materiale gratuite sau contra cost pentru dezvoltarea ta sau a echipei tale
3 variat
Articole, ebooks, materiale video, mini traininguri

Contul de membru al comunității Amalia Sterescu îți oferă acces exclusiv la resurse profesionale special create.

Vreau cont gratuit
Azi ai făcut ceva pentru visul tău?
Abonare la newsletter
© 2021 Amalia Sterescu Politica de confidențialitate Politică privind Cookies Harta site Designed by: Live Design