Secretul succesului în afaceri: motivarea angajaților
Cum ne motivăm angajaţii, cum îi facem să se dezvolte şi cum îi păstrăm în companie? Acestea sunt doar câteva întrebări la care au încercat să găsească răspunsul specialiştii în resurse umane de la cele mai mari companii naţionale şi internaţionale. Peste 120 de specialişti de la 30 de firme au participat la primul summit de acest gen, organizat la Iaşi.
Profesioniștii în resurse umane au făcut un top al motivelor pentru care angajaţii pleacă la firmele concurente: „În peste 90% din cazuri problema nu este de ordin financiar. Problema este de ordin emoţional, să-i zicem aşa, mai complex. Fiecare dintre noi se simte fericit cu anumite lucruri,” a explicat Mihaela Forgaciu, strategic HR Adviser.
Specialiștii au mai aratat că problema cu care se confruntă, de cele mai multe ori, angajatorii este dorinţa angajaţilor de a promova într-un timp cât mai scurt: „Companiile oferă oportunităţi de dezvoltare mai degrabă decât angajamente pe termen lung. Nu ne mai angajăm ca să ieşim la pensie din compania respectivă sau din organizaţia respectivă, s-au cam dus vremurile alea,” a spus Amalia Sterescu, senior business consultant.
Participanții la summit au avut parte și de demonstrații ale modului în care firmele îşi pot păstra salariaţii. Și asta pornind de la cele mai simple lucruri care contează pentru un angajat: „L-am lăsat să-şi aleagă numele postului. Alege-ţi un nume al postului, să se numească cum vrei tu. Doar să fie legal, să fie cuprins în clasificările legale, este singura condiţie. Am definit în acest fel rolul şi a ales şi cum să se numească jobul,” a explicat Dan Berinde, team&executive coach.
La întâlnirea specialiștilor în resurse umane de la Iași au participat reprezentanţi ai firmelor din 10 oraşe ale ţării.
Vizionați reportajul aici: