Leadership și Wellbeing – Mic Inventar de ”Self Care”

Amalia Sterescu \ Leadership și Wellbeing – Mic Inventar de ”Self Care”
Numai cine nu a trecut prin burnout nu înțelege că uneori cel mai mare sabotor al sănătății noastre este mintea noastră care ne spune ”Eu pot!” în timp ce corpul nu pare să mai țină ritmul. Ani de zile am fost educați că mintea este centrul de decizie, alimentat de cunoștinte, informații, experiențe anterioare … dar deși se vorbește des în ultimii ani de inteligența corpului, câti dintre noi avem abilitatea de a elimina zgomotul de fond și de a ne asculta semnalele care ne vin din trup?   

De multe ori la masa deciziilor am fost antrenați să ne arătăm doar ceea ce se așteaptă de la noi: profesionalism, determinarea de a face lucrurile să se întâmple, eforturi pentru win win etc. Și da, de cele mai multe ori ne conformăm arătând doar partea de sus a aisbergului.

Dar ce facem cu frustrările noastre acumulate în business/organizație, cu conflictele mocnite, cu office politics, cu traumele pe care le acumulăm în leadership? Care este supapa pe care ne-o acordăm ca să putem merge mai departe fără a ne fi afectată sănătatea?  

Cred cu tărie că nu poți vorbi de strategii de wellbeing pentru echipa ta dacă tu însuți ca leader nu ești un exemplu de echilibru. Nu poți elabora strategii adecvate de wellbeing și sănătate mentală pentru echipa ta dacă nu încurajezi normalizarea discuțiilor despre starea de bine în organizația ta.   

Îți ofer un mic inventar de self care care să te ajute să-ți prioritizezi starea de bine și de ce nu, să normalizezi discuțiile despre acest topic în echipa ta!
~~  Ziceri înțelepte  ~~ 
O minte liniștită aduce forță interioară și încredere în sine, așa că este foarte importantă pentru o bună sănătate. Dalai Lama
Leadership și Wellbeing – Mic Inventar de ”Self Care” 

Setați-vă o întâlnire cu voi înșivă și evaluați modul în care aveți grijă de sănătatea dumneavoastră mentală, emoțională, fizică și spirituală. Iată mai jos o colecție de întrebări care să vă ajute să vă asesați rapid modul în care vă îngrijiți, pe palierele cele mai importante ce impacteaza starea de bine.

Psychological Self Care : Menținerea sănătății mintale este o componentă fundamentală a îngrijirii personale. Acest lucru poate lua forma practicilor personale care promovează sănătatea psihologică și căutarea de ajutor atunci când este necesar. Este, de asemenea, important să puteți spune „nu” lucrurilor care vă afectează negativ psihologic. Mai jos sunt câteva zone de reflecție pentru acest capitol al inventarului tău.
– Îmi aloc timp în calendar pentru reflecție? – Îmi contactez prietenii și familia în momente de dificultate?
– Particip la sesiuni de terapie personală când este necesar?
– Scriu regulat în jurnalul meu?
– Citesc literatură în afara orelor de muncă?
– Încerc lucruri noi?  

Emotional Self Care – neglijăm acest tip de îngrijire în detrimentul conformării la normele sociale care pot descuraja exprimarea de sine, a emoțiilor noastre. Explorează modul în care vă alocați timp să vă exprimați sentimentele, precum și să vă sărbătoriți deschis valoarea. Mai jos sunt zone de reflecție pentru ”emotional self care”.
– Mențineți contactul cu cei care au un impact pozitiv în viața dumneavoastră?
– Utilizați afirmații pozitive și laude legate de propria persoană?
– Găsiți modalități de a vă arăta aprecierea pentru propria persoană?
–  Recitiți cărți preferate sau revizuiți filme preferate?
– Identificați și participați la activități reconfortante?
– Vă permiteți să vă exprimați sentimentele (râs, plâns, etc.)?  

Physical Self Care: Cel mai fundamental mod de a îmbunătăți propria  îngrijirea fizică este să vă ascultați corpul. Când vă simțiți obosiți, flămânzi sau „ciudat”, ar putea fi momentul să încetiniți. Un alt aspect important al îngrijirii fizice este să faceți lucruri care  fac corpul fericit. Acest lucru poate fi orice, de la purtarea hainelor confortabile până la a fi activ fizic. Mai jos sunt câteva exemple de reflecție pentru a acest capitol.
– Mănânc regulat?
– Mănânc alimente care promovează energie și bunăstare?
– Exersez/fac sport  în mod constant?
– Fac examene medicale regulate?
– Îmi iau liber când sunt bolnav?
– Dorm suficient?
– Merg în  vacanțe?


Spiritual Self Care/Conectarea la misiunea ta înaltă.  Conexiunea personală cu ceea ce vă aduce semnificație are un impact profund asupra vieții dumneavoastră. Mai jos sunt domenii de reflecție pentru îngrijirea spirituală.
– Vă petreceți timpul în natură?
– Sunt membru al unei comunități care împărtășește valorile mele profunde?
– Vă apreciati propriul optimism?
– Sunt conștient de aspectele non-materiale ale vieții?
– Meditez/mă rog?
– Contribui la cauzele în care cred?  

Sper că acest exercițiu vă va fi de folos. De asemenea, întrebați-vă ce activități funcționează foarte bine pentru tine pentru reducerea stresului? Cum te răsfeți?
Îngrijirea de sine nu este doar despre remedii plăcute, ci și despre remedii neplăcute, tipul acela de îngrijire de sine care ne provoacă o reacție emoțională sau rezistență. De exemplu: învățați să spuneți NU. Stabiliți limite! Nu vă fie teamă să inițiați conversații dificile! Analizați-vă stilul de gestionare a conflictelor! Explorați și clarificați care vă sunt non negociabilele!   Ce poți include în agenda ta săptămânală pentru menținerea stării tale de bine? 
Întreabă-te zilnic: Cum mă simt acum? De ce am nevoie acum?

Ai grijă de tine căci nimeni nu o poate face mai bine!
~~ Recomandările mele~~ 
~~ Cum ajut~~  Coaching 1:1| Leadership | Personal Branding/Legacy| Public Speaking | Career Transition Training: Leadership | Personal Branding/Legacy| Public Speaking | Self care ș.a. Public Speaker Evenimente Corporate
Rezervă-ți o întălnire exploratorie
Data articol: 9 mai 2024
Leadership
Leadership

cu Amalia Sterescu

newsletter
EXCLUSIV PE MAIL
Un pont citit la cafea îți poate schimba cariera sau business-ul
Asigură-te ca nu ratezi oportunitatea de a accesa gratuit informații valoroase și concise, pe care nu le găsești în altă parte
Abonează-te la newsletter
© 2024 Amalia Sterescu Designed by: Live Design