Contact

+40. Neangajabil(ă).

13 februarie 2020, 10 comentarii
Contactează-mă!

” Nu mi-am conștientizat vârsta până nu a fost nevoie să depun un CV prin diverse locuri. Eu credeam că sunt încă tânără, alții nu.” Spune cu amărăciune Carmen.

Dacă ar fi să facem un top al mesajelor cu care ușile angajatorilor se ”închid” frecvent în nasul candidaților de peste 40 de ani, din România,  ar fi:

 1. „Echipa e în formare, momentan nu ne permitem pe cineva cu skill-urile tale, dar te avem în vedere pentru momentul în care va crește echipa și va fi necesară o persoană cu experiența ta”.
 2. „Am decis să mergem mai departe cu un alt candidat, care se potriveste mai bine cu rolul și cerințele companiei” 😉
 3. ”Ești overqualified, ne temem că te vei plictisi si vei pleca..”

Candidați cu experiență, candidați bine pregătiți, candidați care au acumulat numeroase exemple de succes ajung să dispere și să nu se mai regăsească în peisajul autohton din simplul motiv că au 40 + iar piața ori nu le mai vede potențialul, ori sunt prea scumpi pentru că deh, calitatea nu e ieftină, ori nu se mai potrivesc cu profilul echipelor a căror medie de vârstă e de 26 de ani…

Grafician +40: recrutorul nu l-a chemat la interviu gândindu-se că va refuza jobul din cauza salariului mic sau că se va plictisi rapid de munca de rutină. Chit că persoana n-avea de lucru de doi ani și ar fi acceptat să lucreze part time…

 În fața refuzurilor repetate, a faptului că nu îi contactează nimeni pentru profile pentru care a fi foarte potriviți, din cauza presiunilor financiare – se ajunge la compromis: unii aleg antreprenoriatul dar nu toți au motivația și abilitățile necesare și eșuează în depresie, alții emigrează în țări unde ”overqualified” chiar e apreciat, alții devin freelanceri și jonglează cu mai multe proiecte în paralel ca să-și poată crește copiii. Totul într-o perioadă în care angajatorii vorbesc constant despre ”criza de resurse umane din România”.

Adevărul este că, de multe ori la butoane, de partea cealaltă a baricadei, sunt recruiteri neexperimentați care pur și simplu nu văd potențialul candidatului sau avem de-a face cu organizații obtuze unde până și managerii de 50 de ani îi văd pe cei de 40+ ca fiind ”prea în vârstă”. Alteori candidații +40 sunt filtrați ”fără suflet” de algoritmii software-ului de recrutare care analizează sec șiruri de cuvinte cheie și potriveli cu CV-ul candidatului. Numai că nimeni nu vorbește despre asta dar toți vorbesc despre criza de resurse, de profesioniști de pe piața muncii în România! Și realitatea e că ne facem nouă ca țară, un mare deserviciu!

Amărăciunea Claudiei: ”Cred ca acesta este motivul pentru care nici măcar nu ajung la interviu. Am schimbat poziția din mediul universitar în learning & development. Cel mai „tare” feedback l-am primit dupa interviul cu HR Manager, care mi-a zis că au luat două persoane care pot livra și pentru grupuri mari și pentru grupuri mici (poziția era de learning designer), iar eu asta făceam de 17 ani încoace. Sunt cu siguranță ”overqualified”, însă îmi doresc să lucrez, sunt o profesionistă. În plus, eu nu mai cred în „piața este în criză de oameni”, nu se susține cu ce se întamplă în mod real atunci când cauți job.”

Organizațiile vor lupi din ce în ce mai tineri, fără familie și alte distrageri, ușor manipulabili, gata de ore suplimentare. Piața ne arată că până și limita de vârstă la care ești considerat neangajabil scade. Iată câteva exemple:

Dana:” Eu am 35, dar simt cu vârf și îndesat că nu îmi mai găsesc locul și că antreprenoriatul este singura cale. Sunt „pe piață” de 6 luni, de când mi-am dat demisia din corporație. Nu m-a sunat nimeni. Nu am aplicat intens și orbește tocmai pentru că îmi doream o pauză de câteva luni, însă am aplicat pentru poziții pentru care m-aș fi potrivit perfect. Am fost uimită să vad că nu sunt nici măcar invitată la un interviu, deși profilul meu, oarecum atipic, era fix cel descris în anunț. Personal, mi-am explicat asta în două feluri:

1. Sunt femeie la 35 de ani, asta înseamnă fie că vreau copii rapid fie că am copii mici, așadar reprezint o categorie de risc.

2. De la un anumit nivel salarial posturile în corporații se ocupă numai prin recomandări, ca să nu zic sistemul clasic de pile , care, de ce să nu recunoaștem, este și la privat destul de bine implementat, poate doar mai elegant decât la stat 😊. Am văzut mulți oameni aduși pe poziții de management care nu aveau efectiv niciun ”skill” potrivit poziției și care au distrus echipe de profesioniști. Din altă perspectivă, e nevoie să se investească masiv în partea de HR, e nevoie de profesioniști adevărați, în dezvoltare continuă”.

Monica:„În majoritatea cazurilor e vorba de a plăti un salariu decent, potrivit pregătirii candidatului. Și frumoasă și devreme acasă, e cam greu de găsit dar ne plângem că nu vor oamenii să muncească. Asa că mascăm acest lucru în anunțuri cu „junior” care să faca ”n” lucruri. Asta e, când și-or face calculul corect cât pierd angajând 2-3/an, poate că vor angaja omul potrivit pentru nevoile lor.”

Chiar și când trec de furcile caudine ale recruiterilor, candidații + 40 se pot lovi de temerile managerilor slab pregătiți și neîncrezători în propriile competențe, ceva mai tineri –  care se tem să angajeze oameni prea calificați cu un potențial înalt, pentru a nu ridica standardul echipei ceea ce cumva i-ar pune într-o lumină proastă către acționari sau superiori și ar trebui să iasă cumva din zona de confort pentru a crește nivelul de performanță sau propriul nivel de competență. Mulți manageri tineri resimt un disconfort în a-și comunica strategiile, veștile proaste sau un feedback constructiv către angajați mult mai experimentați.


Așadar ești candidat + 40, fără de job dar cu multiple competențe și calificări? Nu dispera. Nu e vina ta că trăim într-o societate care  nu-și onorează profesioniștii cu senioritate în competență! Nu e vina ta că atunci când a sunat telefonul după mult timp de căutări – la capătul firului e cineva de vârsta fiicei tale care gândește în grile cu ”da” sau ”nu” și nu știe încă să intuiască potențialul. Rămâi puternic(ă), socializează, activează-ți rețeaua de contacte, aliază-te cu cei în situații similare, rămâneți deschiși la orice canal prin care puteți să vă manifestați expertiza! Dar cel mai important, deveniți o Voce! Vocea celor care au făcut tranziția la capitalismul autohton, care au fost aici și au pus osul la treabă când marile companii care  vă spun acum ”nu!” au venit, vocea celor cărora li se cere pensionare la 70 de ani dar nu-și pot găsi un loc decent de muncă pe măsura calificării și experienței lor, vocea celor care cu sufletul rupt, aleg la + 40 să ia drumul străinătății pentru a dărui altora ceea ce în țara lor nu mai este de apreciat! Rămâneți pe baricade!

Recomandările Amaliei

Mastering
Public Speaking

detalii și înscriere

Managers Bootcamp

detalii și înscriere

Managementul brandului personal

detalii și înscriere

Networking strategic

detalii și înscriere

Digital Leadership

detalii și înscriere

Managementul tranziției în carieră

detalii și înscriere

Comentarii

Comentarii (10)

 1. George Pasculescu spune:

  Sarut mana,

  Felicitari pt. initiativa si pt. site.

  George +47

 2. aCID spune:

  Haios e că vîrsta „neangajabilității” scade cam în același ritm cu care cea a pensionării la termen crește. Bezna minții!
  Oricum, faza cu recrutori tineri și plini de ei, combinat cu folosirea excesivă a algoritmilor in numele eficienței se întîmplă și în țări teoretic mai luminate, cu o cultură a muncii mai solidă ca la noi. Am avut de multe ori ocazia să verific asta. Pînă la urmă cred că e vorba de instinct de conservare din partea celor care cică recrutează.

 3. Buna ziua distinsă doamnă

  Am citit cu mare atentie întreg articolul privitor la oferta forței de muncă +40.
  Cred că, într-o măsură apreciabilă, lucrurile se întâmplă așa. Dar….de aproximativ 2 ani, am implementat o nouă strategie de dezvoltare a organizației noastre. Căutăm orice posibil candidat pentru a ne ajuta in cresterea afacerii noastre. Va mărturisim că am avut așteptări foarte mari chiar de la această grupă de vârsta +40. Am presupus că un astfel de candidat vine cu un surplus de maturitate, responsabilitate și seriozitate. Din păcate, foarte multe persoane din această categorie de vârstă ne-au oferit un feed back departe de așteptările noastre.
  Trebuie menționat că noi, nu încurajăm activitățile desfasurate peste program, deoarece considerăm că in acel moment avem noi, o problemă de management.
  Pe scurt, tinerețea candidaților este de preferat, nu pentru motivele enumerate malițios în cuprinsul articolului dvs. ci pentru capacitatea de învățare și de adaptare superioară altor categorii de vârstă.
  Vă mulțumesc pentru atenție.

  Cu deosebită considerație,
  Florin Mihalcea Coordonator Departament de Management și Comunicare Adisaf Consulting Management S.R.L

  • amalia2019 spune:

   Va multumesc pentru comentariu! Departe de mine intentia de a generaliza: sunt candidati foarte bine pregatiti +40 care nu reusesc sa treaca de algoritmii fazei initiale de recrutare si trebuie sa apeleze la sistemul de relatii si sunt si candidati, ca in orice segment, care nu corespund asteptarilor – nu la ei ma refeream in articol.
   Ma bucura sa aud ca aveti o strategie in care incurajati si diversitatea de varsta! Va urez mult succes in continuare!

 4. Gabi spune:

  Perfect adevarat!

  In tara aceasta nu mai este nevoie de creiere care sa gandeasca, doar de executanti umili care sa invete?! De soricei docili care sa gadile orgolii de sefi care nu sunt ce ar trebui si pe pozitia pe care ar trebui? Nu mai este nevoie de oameni cu idei si initiative care sa impulsioneze afacerile si proiectele?

  Domnule Florin Mihalcea unde ati postat anunturile ca eu nu imi amintesc sa fi vazut vreunul de la firma Dvs.! Si ce posturi ati scos la bataie, cumva de asistenti sau juniori hartaniti si platiti cu salarii infime pe care nu vin cei cu multa experienta?

 5. Corina spune:

  Felicitari Amalia pentru articol! E dureros de adevarat! ☹️ M-am regasit in fiecare cuvant si in fiecare poveste prezentata de tine. Sunt un candidat +40 si fix cu aceleasi probleme ma confrunt de 7 luni. Mai trist e ca ramane doar sa ne eliberam de aceasta durere prin cuvinte, pt ca nu se va schimba nimic. Recrutorii sunt deja virusati cu superficialitate si ignoranta cu care trateaza candidatii.

 6. Catalin spune:

  Lol, absolut adevarat! Piata muncii din Romania e interesata doar de angajarea tinerilor proaspat absolventi, care pot fi bramburiti cu salarii minime si dati afara pentru a angaja altii mai flaminzi! La noi nu se cauta experienta, se cauta volum nu calitate. Funny este ca in presa angajatorii se plang ca nu gasesc oameni care sa munceasca, dar resping oameni cu experienta dar si pe cei fara experienta! Hahahaha, incep sa cred ca este intr-adevar o republica bananiera

 7. Nela spune:

  Superrr adevărat!

 8. Adrian spune:

  Buna ziua,

  Exceptional articol. Si 100% adevarat. Si eu am trecut prin asta. Am suferit ani de zile. Nu am gssit nimic,a trebuit sa plec afara dupa care am reusit sa ma angajez intr-o mutinationala . De cca 4 ani lucrez aici. Ce observ: generatia tanara,asa zisi mileniali se feresc de raspundere si sunt experti in a o pasa noua.

  Adrian+45

Adauga comentariu

Comunitate
Intră în comunitate!
Fă-ți cont gratuit!
1 unic
Conținut dedicat
strict acestei comunități
2 gratuit
Materiale gratuite sau contra cost pentru dezvoltarea ta sau a echipei tale
3 variat
Articole, ebooks, materiale video, mini traininguri

Contul de membru al comunității Amalia Sterescu îți oferă acces exclusiv la resurse profesionale special create.

Vreau cont gratuit
Azi ai făcut ceva pentru visul tău?
Abonare la newsletter
© 2021 Amalia Sterescu Politica de confidențialitate Politică privind Cookies Harta site Designed by: Live Design