A avea succes înseamnă să știi când să alternezi rolul de Leader și cel de Manager!
În cazul în care nu ați participat ieri la București Business Days unde am vorbit în fața unui grup de 500 de persoane despre Leadagement, iată mai jos câteva idei care sper să vă fie utile.
Ce scrie pe cărțile noastre de vizită e una, ce suntem cu adevărat ca și profesioniști e o altă poveste căci de multe ori spațiul unei cărți de vizită nu poate include toate rolurile pe care le jucăm zilnic sau, nu reflectă cine suntem cu adevărat ca profesioniști. Pe acel dreptunghi de hârtie poate scrie President, CEO, Managing Director, Manager, Team manager, Global leader, Team supervisor, Project manager- dar câți dintre noi sunt leaderi veritabili și câți manageri autentici?
Poate ne considerăm leaderi pentru că de ce nu, am parcurs niște etape în ierarhia corporatistă sau poate am înființat un business de la 0 – dar oare avem colegi, angajați care cred cu tărie în viziunea noastră și în capacitatea noastră de a conduce , clienți care ne împărtășesc valorile și capacitatea noastră de a genera valoare pe termen lung?
Sau poate ne considerăm doar buni manageri pentru că livrăm performanță lună după lună sau trimestru după trimestru, organizăm și planificăm activități , rezolvăm zilnic probleme complexe dar oare asta este tot ce putem? Cât de sus putem fixa bariera performanței ? Ne folosim suficient de inovație? De ce tindem să fugim de schimbare? De ce ne creăm de cele mai multe ori propriile bariere în a nu face acel salt ce diferențiază un manager de un manager autentic sau un manager de un leader?
Sigur am întâlnit profesioniști ce cred cu tărie că sunt buni manageri dar prin tot ceea ce fac sunt lideri veritabili. Am întâlnit persoane ce-și spun lideri dar nu sunt decât foarte buni manageri și am întâlnit persoane care eșuează lamentabil în ambele. Vă amintiți cazul Costa Concordia? Staff-ul credea cu tărie în leaderul lor iar clienții așteptau ca el să managerieze corect situația din păcate, într-un moment cheie – leaderul căpitan a eșuat lamentabil. E o lecție din care toți putem învăța – dacă leadership nu e și management nu e, orice corabie – fie ea companie sau țară – se scufundă fără doar și poate.
Faceți un exercițiu de sinceritate cu voi înșivă mai ales acum în prag de final de an când obișnuim să tragem o linie peste realizările noastre și întrebați-vă onest: ce fel de leader sunteți? Cum puteți deveni un leader inspirational? Iar dacă sunteți manager, care sunt acele stoportunitati de care vă loviți zilnic, proprii bariere ridicate în calea progresului personal… Ce aveți de gând cu ele?
În urmă cu câțiva an dacă ar fi trebuit să definesc leadershipul vs. management aș fi spus probabil ceea ce cărțile de specialitate spun în general: că leaderul are o viziune, managerul execută o viziune; că leaderul merge pe căi nebătătorite în timp ce managerii preferă status quo-ul; că leaderii facilitează decizii în timp ce managerii iau decizii, că leaderii schimbă regulile în timp ce managerii respectă regulile, că leaderii oferă credit și recunoaștere în timp ce managerii așteaptă să fie recunoscut și recompensați pentru rezultatele lor, că leaderii inspiră în timp ce managerii așteaptă să fie inspirați.
Azi, după 14 ani de management și leadership concluziile mele sunt ceva mai nuanțate: Se pornește fals de la premise că rolurile de leadership și manager sunt diferite: ori ești manager ori ești lider. Managerii manageriaza lucruri, liderii vin cu viziunea,direcția, inspirația.
Alții consideră că a fi manager sau lider e totuna. Dacă ești manager ești și lider și dacă ai ajuns lider ești deja manager.
Cred cu tărie că granița dintre leadership și management nu mai e atât de clară cum o descriau cărțile de specialitate. Criza economică, lipsa de resurse, tăierea costurilor, goana după clienți și performanța a făcut mulți lideri să-și suflece mânecile și să execute deopotrivă roluri de leadership și manageriale.În opinia mea Leader și Manager se întrepătrund ades. A avea succes în carieră astăzi, înseamnă să știi când să alternezi rolurile de manager și leader în funcție de context.
Ce există dincolo de Leadership? Leadagement!
[ordered_list style=”decimal”]
- Există un curent mai nou care consideră că în contextual economic de azi a fi doar leader sau doar manager nu mai e suficient și propune un mix de competențe și principii care creionează un nou concept.
- Se pornește de la idea că organizațiile își propun să aibă manageri care să poată funcționa și că leaderi buni dar au și leaderi de la care se așteaptă să funcționeze uneori ca buni manageri. Există însă manageri sau leaderi care fac cu greu acest switch.
- Leadagement propune o nouă etapă de dezvoltare în pregătirea unor buni executive care să elimine acest dualism și care să facă organizațiile să funcționeze mai bine.
- Dacă principiul s-ar aplica în ierarhiile corporatiste dualismul existent acum la nivelul de conducere CEO/President de ex și Chairman pe de altă parte ar dispărea și rolurile lor ar fi luate de ceea ce conceptual numește leadageri.
- Leadagement este văzut ca un ultim stadiu de evoluție al unei persoane într-un rol de executive care a parcurs anterior stadiul Administration, Management și Leadership
- Există management în leadership și există leadership încorporat în management prin urmare prin leadagement, prin sistemul pe care îl creionează a nu mai trebuie să facem acel switch între manager și leader.
[/ordered_list]
La nivel global 2012 a fost un an fără panică excesivă pe piețele economice exceptând presiunea în zona euro și criza Greciei, nici un bailout răsunător în domeniul bancar ca în anii trecuți, o listare nereușită a facebook la bursă, Jocurile Olimpice, Middle East criza politică și frământările sociale, am văzut cum o femeie incredibil de talentată a preluat conducerea Yahoo, am privit un om căzând din cer ca să supravietuieasca și să ne povestească despre asta. Lumea va continua cu siguranță și după 21.12.2012…
E timpul bilanțului, e timpul să cuantificăm reușitele și să învățam din erori, e timpul să planificăm și să întrezărim un viitor mai bun pentru noi, companiile noastre sau pe cele pe care le reprezentăm, e timpul să facem ceva mai mult ca leader/ledageri pentru România.
Fiți buni în ceea ce faceți !