Antreprenorul și îndoiala de sine

Amalia Sterescu \ Antreprenorul și îndoiala de sine

Antreprenorii. Unii par niște zei vizionari ale căror acțiuni fac furori. Alții preferă să rămână arhitecții din umbră ai unor business-uri de succes. Alții sunt la început de drum antreprenorial și deși poate au mulți ani de experiență în business în diverse organizații, pășesc acum pe teritorii noi. Dar indiferent de cifra de afaceri, indiferent de stabilitatea business-ului, indiferent de reacția pieței și satisfacția clienților, de loialitatea și strădania echipei – toți antreprenorii pot trece printr-un moment comun la un moment dat: acel moment de însingurare, în liniștea nopții, când tot zgomotul minții s-a mai domolit  și deodată o întrebare hâdă dar  lucidă îți străpunge mintea: ”Dacă nu fac bine ceea ce fac?”

Și de aici un întreg arsenal de întrebări se declanșează de parcă atât așteptau, să-ți asedieze mintea, să te răscoleasca până în cele mai adânci colțuri ale încrederii de sine. Căci da antreprenorul nu are șefi care să-i comunice o strategie, nu are arbitrii care să-i spună că a greșit – clienții, partenerii și echipa sa sunt judecătorii săi cei mai activi. De multe ori nu are un umăr pe care să se  tânguie și nici nu caută sprijinul unui consultant/mentor/coach ori pur și simplu nu cere suport.

Platoșa antreprenorială e adesea zguduită de întrebări pe care mulți lideri din organizații și le pun foarte rar:

Și lista poate continua.

Și mai e o întrebare care te mai sfredelește uneori: oare să renunț definitiv la acest proiect/linie de business? Căci da, cel mai greu este atunci când antreprenorii trebuie să renunțe la ideea de care s-au îndrăgostit dar nu merge nicicum chiar și după ani de strădanii , unii pur și simplu nu sunt capabili să spună Stop!

Îndoiala de sine – ne poate  tempera avântul, ne poate limita evoluția în business dar ne și poate zgudui suficient ca să ne pune pe traiectoria potrivită. Nu toți suntem Elon Musk sau Jeff Bezos  însă nimeni nu poate acuza un antreprenor de lipsă de curaj! Căci a-ți admite eșecul și a merge mai departe – întotdeauna este o dovadă de curaj și luciditate. Dacă antreprenorii ar avea o fișă a postului (asta ne mai lipsea) cu siguranță că, a fi capabil să înveți din erori ar trebui să fie o cerință de top.

Așa că atunci când te îndoiești de ideea ta, de drumul tău ca antreprenor, de viziunea ta,  poate că ar trebui să-ți reamintești câteva aspecte:

Un lucru e clar: indiferent de îndoielile de sine, nu renunța la visul tău. Nu mai trebuie să-ți repet că oamenii nu regretă ceea ce au făcut ci ceea ce nu au făcut în viață așa că, fruntea sus! Mergi mai departe pe drumul Tău!

Data articol: 30 aprilie 2018
Leadership
Leadership

cu Amalia Sterescu

© 2024 Amalia Sterescu Designed by: Live Design