Carieră: Împrietenește-te cu autosabotorii tăi!

Amalia Sterescu \ Carieră: Împrietenește-te cu autosabotorii tăi!

Atinge-ți potențialul! ⭐️

Într-una din numeroasele călătorii în India am întâlnit o persoană (unii îi spuneau guru) care, într-un cerc restrâns, a împărtășit o lecție simplă cu noi care a rămas în mintea mea:
Pentru fiecare dorință/obiectiv pe care mintea ta dorește să o transforme în realitate” – spunea el, „tot ea, mintea, produce și anti-dorința. Aceasta se manifestă prin toate acele comportamente pe care le dezvoltăm fără să ne dăm seama și care ne împiedică să îndeplinim ceea ce ne propunem”.

Dacă e să cugetăm mai atent, tuturor ni se întâmplă, așa-i? 🤔

Începând cu acea promisiune „de luni merg la sport”, sau „de mâine mă inserez pe agenda unei întâlniri importante ca speaker” (și ce să vezi, rar se întâmplă) până la amânări ale unori schimbări mai semnificative în business ori inacțiuni cu consecințe importante pe termen lung.

Cu toții avem autosabotorii noștri. 👉🏼 Uite o întrebarea pe care ți-o poți pune, care te va ajuta: „Cum pot să operez inteligent cu ei astfel încât să evoluez, să avansez?”

Descoperă-ți potențialul neexplorat!

Când am studiat Mindful Leadership la NYU & Soundstrue, Lisa Lahey – co-autoare a cărții
„Imunitate la schimbare” – mi-a fost una dintre profesoare. Lisa vine cu o nouă abordare în ceea ce privește autosabotorii.

„Mintea noastră produce auto-sabotorii ca un mecanism de protecție în fața unui potențial disconfort psihologic” spune ea. Ori de câte ori simți cum îți sabotezi singur(ă) cele mai importante obiective din viața ta profesională, întreabă-te:

❓CE PROTEJEAZĂ DE FAPT MINTEA MEA?

Uite un exemplu. Un director tocmai promovat în rol tindea să acapareze toate ședințele și să domine toate conversațiile până când ceilalți au încetat în a-și mai verbaliza punctul de vedere. Dacă înainte de promovare era un tip cu care se putea colabora eficient, acum cei de pe aceeași linie ierarhică cu el îl evitau.

După ceva introspecție, directorul respectiv a realizat că acționase așa din teama de a nu fi văzut incompetent. Asta apăra mintea sa, de fapt, prin comportamentul său. A realizat ulterior că a asculta era mult mai benefic decât a acapara conversația.

Când vocea criticului tău interior este mai puternică decât istoricul victoriilor tale, iată câteva acțiuni ce îți pot fi de folos:

  1. Întreabă-te.✨ Care crezi că sunt autosabotorii cu care operezi când vine vorba de situații care te scot din zona de confort? Sunt disponibile o serie de instrumente de a evalua autosabotorii cu care operezi. Poți alege unul din instrumentele gratuite existente online.
  2. Fă lista autosabotorilor! Afișează-i undeva unde ți-e simplu să-i vezi.
  3. Încearcă să te ”împrietenești” cu ei. Fii receptiv(ă) la modul în care funcționează mintea ta! Observă-te cu atenție. Când se manifestă cel mai des autosabotorii tăi? Întreabă-te atunci: ce apără de fapt mintea ta? Care este de fapt cauza reală?
  4. Setează-ți momente de reflecție și pune-ți întrebări.

✨ Ce gânduri sau temeri îmi apar atunci când mă gândesc la atingerea unui obiectiv?

✨ Mă simt demn/ă de succes? Dacă nu, de ce anume mă tem?

✨ Ce acțiuni evit și de ce le evit?

✨ Care sunt părțile din mine care se îndoiesc de abilitățile mele de a ajunge la nivelul următor?

  1. Încearcă să-ți notezi gândurile și emoțiile legate de obiectivele și proiectele tale. Analizează în ce momente sau sub ce circumstanțe apare auto-sabotajul.

Sunt multe bariere cu care operăm zilnic, însă cele care ne dau cel mai mult de furcă sunt cele pe care ni le creăm noi înșine. Uneori ne spunem prea des „Nu pot. Nu îndrăznesc. Nu merit.”. Alteori lăsăm vocea criticului nostru interior să fie mai puternică decât vocea campionului nostru interior – și e păcat!

Dacă privești atent în interiorul tău știi că poți străluci, și chiar dacă în drumul tău spre devenire sau spre nivelul următor – cum îl numesc eu – ai suficiente bariere externe, cea mai bună manieră de a le gestiona este să-ți întărești BAZA.

Conștientizează cine ești azi ca profesionist, ce valoare aduci oamenilor, ce competențe ai, și angrenează toată forța ta interioară pentru A ACȚIONA!

Mult succes! 💯

Cu drag,
Amalia

Data articol: 29 februarie 2024
Leadership
Leadership

cu Amalia Sterescu

newsletter
EXCLUSIV PE MAIL
Un pont citit la cafea îți poate schimba cariera sau business-ul
Asigură-te ca nu ratezi oportunitatea de a accesa gratuit informații valoroase și concise, pe care nu le găsești în altă parte
Abonează-te la newsletter
© 2024 Amalia Sterescu Designed by: Live Design