Ce pot învăța liderii din inteligența colectivă a copacilor?

Amalia Sterescu \ Ce pot învăța liderii din inteligența colectivă a copacilor?

Ieri, în micul parc Gheorghe Petrașcu din București, șanțuri adânci săpate printre copaci pentru cine știe ce lucrare – se arătau hâde, împresurând șerpuitoare peisajul. În adâncul șanțurilor stătea însă un mare adevăr: milioane de rădăcini erau expuse, unele acum secționate, obișnuiau să interconecteze înainte de operațiune toți copacii din parc chiar dacă unii erau la distanță de câțiva metri unii de ceilalți. Am privit cu atenție toate șanțurile, absolut toate aveau un network de rădăcini deschise la culoare, milioane de ramuri subpământene ce până mai ieri formau un întreg.

Copacii ”comunică” între ei, sunt interconectați!

Ultimele descoperiri științifice efectuate la universități respectate din Germania și întreaga lume demonstrează că fără dubii, copacii sunt mult mai alerți, sociali, sofisticați și chiar inteligenți decât am crezut. Copacii împart apa și nutrienții prin intermediul rețelelor subterane și le folosesc pentru a comunica. Ei trimit semnale de suferință despre secetă și boli ori atacuri de insecte iar alți copaci își modifică comportamentul atunci când primesc aceste mesaje (Sursa: Smithonian Magazine)

”Obișnuiam să ne gândim la copaci ca fiind singuratici, deconectați, concurând pentru apă, nutrienți și lumina soarelui, cu câștigătorii umbrindu-i pe învinși. Există acum un set substanțial de dovezi științifice care resping această idee și arată cum copacii vor forma mereu alianțe cu copacii din alte specii. Copacii mai ales cei din păduri, au evoluat pentru a trăi în relații de cooperare, interdependente, menținute prin comunicare și o inteligență colectivă asemănătoare unei colonii de insecte.” (Peter Wohlleben – The Hidden Life of Tree: What they feel, how they communicate)

Așadar ce pot învăța liderii din modul de comunicare al copacilor?

Știu, când am citit ce tocmai am scris mi-am asumat și ridicările de sprâncene și zâmbetele poate ironice. Dar am învățat că natura ne poate fi un bun profesor mai ales când coborâm de pe piedestalul lui Știe-Tot. Iată câteva repere:

Diversitatea membrilor unei echipe de conducere face ca inteligența sa colectivă să fie puternică. În confruntarea ideilor se nasc cele mai bogate și de succes proiecte. Și poate atunci când vom regândi strategiile pentru 2023 ne vom întreba: Oare trebuie să schimb lentila prin care mă uit la acest business? Este network-ul pe care mă bazez în luarea deciziilor privind viitorul companiei suficient de puternic si diversificat astfel încât să deservească binele – un bine dincolo de cifre și profit?

Data articol: 28 noiembrie 2022
Leadership
Leadership

cu Amalia Sterescu

newsletter
EXCLUSIV PE MAIL
Un pont citit la cafea îți poate schimba cariera sau business-ul
Asigură-te ca nu ratezi oportunitatea de a accesa gratuit informații valoroase și concise, pe care nu le găsești în altă parte
Abonează-te la newsletter
© 2025 Amalia Sterescu Designed by: Live Design