Cum digeri faptul că prezentarea ta nu a avut succes?
Nimeni nu se naște cu un microfon în mână. Toți cei care se expun ca public speaker au pățaniile lor așa cum și eu le am pe ale mele. Acolo pe scenă, indiferent cum mai arată astăzi ideea de ”scenă”, mi s-au întâmplat multe, toate au fost însă bune lecții care m-au ajutat să devin un speaker mai bun pentru publicul meu.
Ce să faci când intervenția ta ca speaker nu a avut succes?
1. Discerne corect percepția publicului după intervenția ta! Cere feedback!
Cum mulți dintre profesioniști au o doză mare de perfecționism și tindem adesea să judecăm situația în alb sau negru – e important să discernem corect percepția publicului, dincolo de filtrele noastre personale! Cum a ajuns mesajul tău, intervenția ta, la cei din sală – dincolo de povestea ce rulează în mintea ta?
Așa că dacă te decizi să ceri feedback fă-o fără ”leading questions”, de exemplu poți întreba: ”Cum vi s-a părut intervenția mea per ansamblu? Ce idei vi s-au părut utile? Ce v-ați fi dorit diferit?” Pentru că dacă mergi și întrebi: ”S-a văzut că am avut emoții?” ori ”S-a văzut că m-am blocat?”, oamenii nu se vor concentra și pe ceea ce ai făcut bun în acea intervenție și nu vor face decât să-ți hranească criticul interior și orgoliul rănit prin afirmațiile lor.
Să fim realiști, într-o prezentare de business sau discurs public nu poți mulțumi pe toată lumea, vor fi întotdeauna segmente ostile ideilor tale – expunerea ideilor în public nu trebuie să genereze consens întotdeauna dar livrarea ideilor este important să fie clară și coerentă.
Și nu uita, nu tu decizi dacă prezentarea ta a fost bună ci publicul tău! Dacă reacțiile au fost pozitive, e foarte posibil ca așteptările tale de la tine să fi fost mult mai mari decât ceea ce aștepta publicul de la evenimentul respectiv sau de la intervenția ta.
2. Analizează la cald, cu onestitate: Ce nu a funcționat din metoda ta de pregătire?
Te-ai blocat, ai uitat să redai idei importante, ai dat prea multe detalii, nu ai avut o structură coerentă, ai avut o introducere ezitantă, nu ai interacționat cu publicul ori poate încheierea ta a fost banală ca de exemplu: ”Vă mulțumesc, cam atât am avut de spus…??” Există cauze pentru toate aceste distorsiuni în livrare și cea mai importantă rezidă în metoda ta de pregătire înainte de discurs sau prezentare de business.
Poate că nu ar strica să revizuiești următoarele elemente cheie:
a) Ți-ai blocat timp de pregătire înainte de discurs, în calendar? Măcar câteva zile în avans?
b) Ai avut timp să te gândești la cea mai bună structură pentru intervenția ta, la cele mai potrivite exemple, argumente, povești, studii de caz, cifre?
c) Ți-ai pregătit separat introducerea și încheierea?
d) Ai repetat discursul de minim șase ori?
e) Ai folosit un stil cu care te simți confortabil?
f) Ai identificat miza discursului tău și posibilii factori ce ar putea să te ducă în zona de emoții și disconfort?
g) Metoda ta de pregătire discurs se mulează pe stilul tău de învățare sau nu?
h) Decantează sincer: Ce nu a funcționat din metoda ta de pregătire? Ți-ai lăsat spațiu suficient între două prezentări?
3. Apreciază-te onest pentru ce ai făcut bine
Uneori o privire din sală, un gest al unei persoane de decizie sau ceva din limbajul non – verbal al competitorului nostru ne amplifică o zonă de insecuritate pentru că se știe, nu vorbim de teama de public speaking ci de teama de a nu ne pierde reputația. Dăm voie minții uneori să ne spună: Nu ai fost suficient de bun(ă), ne torturăm cu acest gând până când devine propriul nostru sabotor.
Ajută-te! Pune mereu lucrurile în perspectiva corectă – nu depinde viața ta sau sănătatea ta de acea prezentare, intervenție, discurs – e doar un speech. Și dacă te-ai poticnit, nu-i nimic, mergi mai departe. Insuccesul de azi construiește succesul de mâine. Dacă te-ai poticnit o dată asta nu spune cine ești de fapt ca profesionist. Tu știi cine ești și vei avea mai multe ocazii să le demonstrezi și altora daca este necesar, ce valoare poți aduce prin expertiza ta.
Așa că, dacă ai fi un jurnalist, cum ai povesti cu obiectivitate despre discursul tău – acesta despre care crezi că l-ai ratat? Ce ai aprecia cel mai mult la el? Crede în tine și în puterea ta de a învăța din erori, cândva vei răde de aceste momente care acum ți se par dificile!
Să ai succes pe orice scenă a lumii!