Cum îmi aleg un mentor?

Amalia Sterescu \ Cum îmi aleg un mentor?

E ok să ceri ajutor din partea unui profesionist cu experiență. E ok să-ți recunoști ție că nu ești în control chiar cu toate și că ai nevoie uneori de un sfat bun. A beneficia de un mentor nu e o dovadă de slăbiciune profesională ci o dovadă de inteligență profesională.

Am purtat de-a lungul anilor atât pălăria de mentee cât și cea de mentor. Iată ce am învățat:

  1. Fiecare profesionist poate avea un mentor!
  2. Alege-ți un mentor dintre profesioniștii cu o bogată experiență față de care manifești admirație și respect, cu care crezi că poți avea o comunicare deschisă. Poate fi din interiorul sau exteriorul organizației tale.
  3. E recomandabil ca acel mentor să nu-ți fie șef.
  4. Tu conduci procesul și nu mentorul. Nu te aștepta să fixeze el întâlniri sau agende de discuții.
  5. Fii onest în formularea nevoilor tale, a ariilor tale de dezvoltare și deschis în a te exprima atunci când procesul de mentoring nu merge conform așteptărilor tale.
  6. Dacă mentorul ți-a fost ”ales” de organizație dă feedback constant despre utilitatea procesulului sau eventuale incompatibilități.

Iată mai jos o listă de motive pentru care relația mentor mentee nu funcționează uneori:

1.Dacă mentorul a fost numit pentru tine, atunci te-ai putea confrunta cu incompatibilitatea mentor/mentee! Comunică în timp util coordonatorului de proces acest aspect sau direct mentorului.

2. Mentorul e persoană importantă și deci foarte ocupată! Programează din timp sesiunile, comunică-i așteptările, nu anula în ultimul moment – folosește-te la maxim de timpul său.

3.Mentee-ul nu se implică, asteaptă să fie implicat! Dacă ești într-un proces de mentoring atunci trebuie să aloci timp, să te implici în extra-proiecte, trebuie să ai inițiativă pentru a exersa acele competențe ce necesită dezvoltare. Progresul nu va veni decât prin exersare!

4.Asteptări nearealist setate sau nesetate deloc la demararea procesului de mentoring! Clarifică exact cu mentorul cum veți lucra, ce așteptări aveți unul de la celălalt.

5. Avem proces de mentoring dar nu avem nici o formă de evaluare a procesului, interes pentru follow-up sau feedback atat de la mentor cât si de la mentee. Preocuparea pentru feedback regulat trebuie să existe.

Un proces de mentoring funcțional se încheie în general când mentee-ul a depășit cu bine nivelul în care se afla și a intrat într-o zonă în care competențele vizate s-au dezvoltat, este apt pentru nivelul următor al carierei sau pentru atingerea obiectivului următor. Procesul se poate continua în baza unei înțelegeri mutuale sau se poate continua cu un alt mentor potrivit pentru provocările următoare.

Pentru mai multe răspunsuri legate de mentoring întreabă-ma aici

Data articol: 1 iulie 2019
Leadership
Leadership

cu Amalia Sterescu

© 2024 Amalia Sterescu Designed by: Live Design