Importanța limbajului corporal (non-verbal) în public speaking

Amalia Sterescu \ Importanța limbajului corporal (non-verbal) în public speaking
limbajului corporal in public speaking

Dacă ai înțeles deja cât de mult pot cântări cuvintele spuse la momentul potrivit, înseamnă că îți poți îndrepta atenția asupra limbajului corporal. În orice context din viața personală sau de la locul de muncă, limbajul nonverbal îți poate trăda emoțiile sau, la polul opus, poate întări mesajul pe care vrei să-l transmiți și în care crezi cu toată ființa ta.

Cuvintele atent alese, vocea, dicția și respirația conturează un mesaj puternic și persuasiv, dar fără un limbaj al corpului adecvat, cuvintele pot trece pe la urechile ascultătorilor și, mai apoi, să fie uitate. În plus, orice mic gest poate fi ușor de interpretat și poate transmite anumite semnale. Află, din acest articol, de ce limbajul corporal este atât de important în public speaking.

Comunicarea nonverbală

Conceptul de comunicare nonverbală este amplu dezbătut la orice curs de public speaking. Astfel, comunicarea nonverbală face referire la transmiterea unor idei sau informații fără a se utiliza cuvintele. Sigur, de cele mai multe ori, cuvintele se împletesc armonios cu toate tipurile de comunicare nonverbală și creează un mesaj memorabil. De aici și ideea că, doar într-o singură zi, omul comunică 55% prin comunicare nonverbală, 38% prin comunicare paraverbală (tonalitate, inflexiuni, timbru etc) și 7% prin comunicare verbală.

Elementele comunicării nonverbale

Limbajul nonverbal este alcătuit din mai multe elemente, fiecare în parte întăresc puterea cuvintelor, contribuind la o imagine de ansamblu, una care transmite încredere:

Aici, putem adăuga tonalitate vocii și rapiditatea cu care se răspunde într-un schimb de idei. De altfel, atunci când ești invitat ca speaker la evenimente, ești privit inclusiv din punct de vedere fizic. Felul în care oamenii se îmbracă și se prezintă în fața altor oameni poate transmite respect și apreciere. Din acest motiv, ne-am obișnuit să purtăm haine mai elegante, alese cu grijă, la locul de muncă și ținute mai lejere în timpul liber, atunci când mergem în parc sau la un film cu prietenii.

limbajul non verbal

Impactul limbajului corporal asupra mesajului

În procesul de comunicare, limbajul corpului poate oferi o mulțime de informații atât despre emițător, cât și despre receptor. Practic, comunicare nonverbală sparge bariera cuvintelor și transmite ceea ce contează cu adevărat – emoție. Iată de ce este atât de important acest limbaj în public speaking:

De altfel, mișcările energice ale corpului pot transmite faptul că persoana care vorbește, cea care se află în față, este pasionată și entuziasmată să transmită un anumit mesaj. De cele mai multe ori, o astfel de abordare atrage implicarea publicului și stimulează dorința de a participa la dialog.

Puterea limbajului corporal în public speaking

Atunci când folosești anumite elemente nonverbale și îți construiești întregul discurs în jurul acestora, ai mai multe șanse să obții simpatia publicului. O astfel de abordare te poate ajuta să obții un loc de muncă, să câștigi un client nou, să semnezi un contract important și, în general, să creezi relații de lungă durată.

Privit în sens opus, limbajul gesturilor te poate împiedica să obții ceea ce îți dorești. Acest scenariu se poate întâmpla doar atunci când în spatele cuvintelor se ascunde frica de a vorbi în public sau timiditatea. Iată câteva exemple de gesturi care te pot trăda atunci când ții un discurs:

Lista poate continua cu o mulțime de alte gesturi. De aici și ideea că oamenii care se află adesea în funcții de conducere sau care sunt nevoiți să susțină discursuri ori să conducă ședințe de grup sunt îndrumați să participe la cursuri de specialitate. E important să-ți înțelegi emoțiile și să-ți ajustezi gesturile în așa fel încât să nu creezi confuzie, ci să întărești puterea mesajului transmis.

public speaking

Metode de a-ți lucra limbajul corporal

Pentru a-ți îmbunătăți limbajul nonverbal, trebuie să lucrezi, în primul rând, la dezvoltarea spiritului de observație. Analizează expresiile faciale, gesturile și postura celor din jur. Uită-te apoi la tine și învață să înțelegi emoțiile cu ajutorul acestora. Mergi mai departe pe acest drum și ține cont de:

Tot aici putem adăuga răbdarea. Poți scăpa de teama de a vorbi în public, poți deveni un bun comunicator și poți înțelege propriile emoții, dar și gesturile celor din jur dacă îți dorești cu adevărat să se întâmple.

Concluzionând, limbajul nonverbal are un rol deosebit de important pentru a întări mesajul transmis, pentru a oferi informații suplimentare și pentru a crea o poveste credibilă, bazată pe empatie și sinceritate. Oamenii iubesc să asculte povești reale, iar tu poți fi unul dintre povestitorii de succes ai lumii.

Data articol: 24 ianuarie 2024
Leadership
Leadership

cu Amalia Sterescu

newsletter
EXCLUSIV PE MAIL
Un pont citit la cafea îți poate schimba cariera sau business-ul
Asigură-te ca nu ratezi oportunitatea de a accesa gratuit informații valoroase și concise, pe care nu le găsești în altă parte
Abonează-te la newsletter
© 2025 Amalia Sterescu Designed by: Live Design