Să trecem de zidul camerelor video închise: Public Speaking Online!

Amalia Sterescu \ Să trecem de zidul camerelor video închise: Public Speaking Online!

Public Speaking 2020-2021 – ce s-a schimbat?

În ciuda unor opinii contrare, oportunitățile de a vorbi în public nu s-au redus, ba chiar au crescut! Scena este cea care s-a schimbat! Suntem obișnuiți să operăm mental fiecare cu ”scena” din mintea noastră. Pentru unii e o sală de meeting cu oameni în jurul său, pentru alții e o scenă clasică cu public numeros în față, pentru alții poate fi un studio TV … Pandemia a schimbat însă regulile jocului – azi cu munca la distanță, scena poate fi oriunde! Ai azi ocazia să-ți verbalizezi ideile pe diverse platforme, să accesezi public local sau internațional, să te exprimi din confortul biroului tău de acasă sau din orice loc unde ai o conexiune la internet si un sunet decent.

Vitregite de contactul față în față cu angajații, companiile au încercat să compenseze printr-o comunicare și mai abundentă pe toate celelalte canale online. A crescut numărul oportunităților de a face prezentări de business la o scară mai amplă în interiorul companiilor cu amprentă globală, organizatorii de evenimente s-au repliat și ei rapid organizând paneluri de discuții și conferințe online iar inițiativele personale ale profesioniștilor angrenați în podcasting sau alte forme de public speaking online – s-au înmulțit.

Tehnologic, multitudinea de instrumente înglobate în plaformele de videoconferință a crescut. Acestea ne permit să interacționăm cu publicul în timpul conferințelor prin sondaje, chat sau quiz ori să asesăm feedback-ul participanților la final. Orice imigrant digital azi, după doi ani de pandemie, se descurcă ceva mai ușor cu instrumentele ce ne permit să facem public speaking online.

Public speaking online 2022 – noi provocări!

  1. Scade gradul de atenție al participanților în conferințe/evenimente online – ca măsură de auto-protecție a creierului în fața avalanșei de informații. Natura nu ne-a proiectat să facem față acestui volum și acestui mod de comunicare. Nu sunt puțini cei care au observat că programul lor de lucru s-a dilatat în pandemie, că numărul video conferințelor/zi depășeste cu mult numărul celor de  înainte de pandemie, că se comunică excesiv in interiorul organizațiilor și nu neapărat mai eficient.
  2. Crește numărul angajaților angrenați ca spectatori în prezentări online sau conferințe care preferă să îți tină camerele video închise ca un protest tacit sau ca un mod de apărare în fața unui mod de lucru cu care rezonează mai puțin. De altfel într-un studiu făcut în 2020 de Intercall si publicat de HBR.org, reiese că mai mult de 65% din participanții în evenimentele online aleg să facă și altceva: își verifică mailurile, social media, își mănâncă prânzul sau se angrenează chiar în altă conversație.
  3. Profesioniștii ce suferă de anxietatea de a vorbi în public sunt scoși mai des din zona de confort pentru că tăcerea nu e o opțiune și comunicarea online a devenit normalul zilelor noastre. Unii se simt ușurați să vorbească în spatele unui ecran și cu ceva note de suport alături, pentru alții rămâne o corvoadă la fel de mare și un element de stres.
  4. Pentru profesioniștii extroverți, obișnuiți cu interacțiunea față în față în mediul de business, ecranul cu camerele închise poate deveni debusolant. Unii își pierd motivația de a-ți susține ideile, alții fac uz excesiv de ton, gesturi în speranța că vor primi un semn că sunt cu adevărat auziți.
  5. Pentru toate categoriile de speakeri provocarea de natură tehnică rămâne un element de îngrijorare. Video background-ul nepotrivit, sunetul defectuos, poziționarea slabă în fața camerei, lumina insuficientă, conexiunea slabă la internet sunt doar câteva din cele mai comune probleme ce încă dau de furcă profesioniștilor angrenați în public speaking/prezentări de business online. Se glumea ironic pe marginea faptului că cea mai frecventă propozitie din ultimii doi ani a fost și rămâne probabil: ”Vezi că ești pe Mute!”
  6. Public speaking online presupune o adaptare a stilului de comunicare – publicul asaltat de informații și ușor plictisit urăște monologul! Așa că fiecare speaker trebuie să-ți dezvolte abilitatea de a interacționa altfel cu publicul său online. Din experiența personală publicul slab interactiv de dinainte de pandemie devine și mai neinteractiv așa că provocarea speakerilor online este una serioasă ce nu trebuie neglijată.

Public Speaking Online în 2022– ce am putea include ca profesioniști în propriul plan de dezvoltare?

Din experiența mea de Public Speaking Coach care a antrenat personal peste 2000 de profesioniști în ultimii ani, iată câteva posibile obiective comune ce ar trebui să se reflecte în planul de dezvoltare al profesioniștilor angrenați în public speaking online în 2022:

  1. Să-mi dezvolt abilitatea de a interacționa cu publicul online și a genera mai mult ”engagement”!
  2. Să-mi îmbunătătesc structura discursului meu, să scap de introducerile plictisitoare și încheierile fără substanță!
  3. Să-mi dezvolt abilitatea de a-mi folosi gesturile și vocea pentru a da mai multă energie discursului online!
  4. Să controlez aspectele tehnice ce țin de sunet, imagine, conexiune internet și back-up pentru toate.
  5. Să mă autoevaluez după fiecare prestație și să-mi setez noi obiective de dezvoltare în această arie.

10 tips & tricks pentru discursuri online memorabile în 2022

Un mic dar din partea mea acum la început de an, sper să-ți fie de folos:

  1. Acceptă teme de discurs aliniate cu zona ta de expertiză!
  2. Alocă-ți minimum 5 zile în avans pentru pregătire. Repetă-ți discursul de minim 6 ori!
  3. Formulează-ți ideile într-o structură simplă, ușor de urmărit!
  4. Include neapărat povești/studii de caz, exemple în discursurile tale! Evită să fii prea strategic sau prea tactic, plimbă-te cu grație între cele doua zone!
  5. Nu-ți fie teamă să-ți folosești gesturile în speech-urile online. Trebuie să fie vizibile pe ecran.
  6. Așează-ți camera la nivelul ochilor și acolo vei privi în timpul discursurilor tale! Poziționează fereastra cu speakerul sub camera video în platforma folosită – în felul acesta privirea ta va rămâne unde trebuie.
  7. Închide notificările, nu e nimic mai neplăcut decât să-ți vedem mesajele personale pe ecran!
  8. Interacționează cu participanții la fiecare 5-6 minute prin întrebări, solicitând comentarii pe chat, folosindu-te de sondaje sau alte aplicații integrate în platformele de video conferință. Adresează întrebări deschise.
  9. Asigură un flow rapid: 60 sec/mesaj/slide.
  10. Pentru prezentări mai lungi optează pentru a împărți prezentarea (scena online) cu un coleg daca e posibil. O singură voce poate deveni monotonă pentru public în expuneri mai mari de 30 min.

Susțin cu tărie că orice om are o poveste ce merită spusă, o emoție ce merită transmisă și un mesaj de dăruit pentru binele, transformarea și evoluția comunității sale.  Progresul în public speaking se realizează prin exercițiu și expunere constantă. Dacă nu exersezi, regrezezi! Simplu. Daca în 2019 erai un speaker bun și în pandemie nu ai exersat deloc, nu te aștepta ca în 2022 să fii la fel de bun. Va trebui să muncești ceva mai mult, să înveți din nou despre public și schimbările produse de pandemie, va trebui să ratezi pe ici pe colo până când vei și fi mai bun(ă).

Eu vă urez mult succes. Nu uitați că până la urmă public speaking înseamnă a dărui ceva din experiența voastră, din poveștile voastre de viață – ceva ce poate duce valoare sau soluții celor ce te ascultă! Îndrăzniți!

Dacă dorești să-ți instruiești echipa în public speaking ori ai nevoie de un antrenament individual, solicită o ofertă la office@amaliastrescu.ro

Data articol: 6 ianuarie 2022
Leadership
Leadership

cu Amalia Sterescu

newsletter
EXCLUSIV PE MAIL
Un pont citit la cafea îți poate schimba cariera sau business-ul
Asigură-te ca nu ratezi oportunitatea de a accesa gratuit informații valoroase și concise, pe care nu le găsești în altă parte
Abonează-te la newsletter
© 2024 Amalia Sterescu Designed by: Live Design