Carisma: Ce este si cum sa o dezvolti

Amalia Sterescu \ Carisma: Ce este si cum sa o dezvolti

Știi care este diferența dintre oamenii care stârnesc interes și cei care rămân într-un con de umbră? Carisma – un cuvânt atât de simplu, dar cu o mare greutate. Uită-te în jur! Câte persoane carismatice cunoști? Cu ce se ocupă acestea? Cum privesc viața și provocările profesionale? Să știi că lumea se vede mult mai bine prin ochii unei persoane care și-a dezvoltat această „super-putere”.

Un coleg sau un lider carismatic este acel om care stă foarte bine la capitolul inteligență emoțională, este acel om care reușește să-și atragă adepții doar prin felul de a fi. Dacă ți-am stârnit curiozitatea, înseamnă că trebuie să citești acest articol până la final. Vei afla, în continuare, ce este carisma și cum o poți dezvolta.

Ce este carisma?

Carisma este abilitatea unei persoane de a se face plăcută, de a stârni admirație și de a atrage susținători prin felul de a fi, prin calitățile sale demne de urmat. Cuvântul provine din Grecia antică, de la zeița Charis, cunoscută pentru har, frumusețe, puritate și altruism. Termenul grecesc „charizesthai” înseamnă dar de origine divină.

Astăzi, persoanele carismatice au mari șanse să conducă echipe valoroase și puternice și, în mod evident, să-și atingă mai repede marile dorințe. Le întâlnim adesea pe scenă, în public speaking, conducând departamentele marilor corporații, în lumea artistică, la televizor și în revistele cu topul oamenilor de succes. Ce au în comun toate aceste persoane?

8 metode prin care să îți dezvolți carisma

Dacă nu ai apelat până acum la ajutorul specialiștilor, ar fi bine să te gândești mai bine. Câteva ședințe de coaching te pot ajuta enorm. Urmează un drum destul de lung, dar care promite multe uși deschise, speranțe și dorințe devenite realitate. Iată cum îți dezvolți carisma:

Lucrează la încrederea în propria persoană

Spuneam că o persoană carismatică are încredere în propriile cunoștințe și valori. Sigur, nu trebuie să ajungi într-o altă zonă, devenind ușor arogant sau intangibil. E important doar să-ți cunoști calitățile și pasiunile, să lucrezi la ele, să evoluezi și să încerci să le evidențiezi. Toți avem puncte slabe. Contează doar să încercăm să le transformăm în calități sau, cel puțin, să nu le evidențiem. Ieși din zona de confort, lucrează cu tine și nu te da bătut! Încrederea te poate ajuta enorm pe tot parcursul vieții atât în sfera profesională, cât și în cea personală.

Rămâi pozitiv, cu zâmbetul pe buze

Nimeni nu vrea să își petreacă timpul lângă o persoană negativistă, tot timpul încruntată. Pozitivismul este calitatea de aur a oamenilor carismatici. Ei sunt tot timpul cu zâmbetul pe buze, evită chiar și cuvintele negative, preferă să găsească soluții decât să acuze, îi încurajează pe toți cei din jur și privesc fiecare provocare ca pe o nouă șansă de a face ceva cu adevărat măreț.

Ascultă cu interes

Să fii o persoană carismatică nu înseamnă doar să poți spune povești inspiraționale, trebuie să asculți activ, să înțelegi și să oferi tuturor șansa de a vorbi, de a-și exprima punctul de vedere. Ce înseamnă să asculți activ? Să observi interlocutorul, să analizezi mesajul și să rămâi prezent în discuție. Dacă un coleg îți prezintă noul raport, iar tu te gândești la lista de cumpărături pentru diseară, menținând totuși contactul vizual, nu înseamnă că asculți activ.

Învață să faci diferența dintre asertivitate și agresivitate

Să fii asertiv înseamnă să vorbești convingător, dar relaxat. E important să îți găsești cu grijă cuvintele, să te exprimi clar și concis, să eviți scuzele sau exprimările negative și să păstrezi un ton puternic, dar plăcut. Un mesaj agresiv nu va atrage adepți sinceri și loiali, ci doar oamenii care vor rămâne lângă tine forțat.

Asumă-ți responsabilitățile

Deși ne-am obișnuit cu oamenii care fug de responsabilități, dacă vrei să devii un lider carismatic, un om valoros pentru compania ta, va fi necesar să îți asumi și greșelile. O persoană carismatică are puterea de a ridica o mănă atunci când greșește, focusându-se pe soluții adaptate fiecărei situații.

Renunță la orgoliu

Fiecare om are dreptul de a excela într-un anumit domeniu. Dacă tu pornești de la premisa că ești cel mai bun, iar toți ceilalți nu se pot ridica la standardele tale, atunci va fi destul de dificil să devii o persoană carismatică. Încearcă să vezi potențialul, să oferi tuturor o șansă și să pornești notarea în sens invers. Va fi greu să-ți schimbi părerea despre o persoană, oricât de bună ar fi, dacă încă din primele momente ai clasat-o pe ultima poziție.

Dezvoltă-ți comunicarea

Învață să te exprimi clar, să spui povești captivante și să te folosești de limbajul nonverbal pentru a accentua mesajul. Un bun comunicator va face față oricărei discuții, va asculta activ, va ști când și cum să ofere o replică bună, dar și cum să-și păstreze adepții.

Păstrează-ți autenticitatea

Trebui să înveți regulile comunicări, să-ți asumi responsabilitățile, să faci diferența dintre asertivitate și agresivitate, să rămâi pozitiv și să ai încredere în tine. În completare, e imperativ să rămâi autentic. E normal și chiar indicat să cauți modele demne de urmat și să culegi tot ce e mai bun de la fiecare. La finalul zilei, însă, trebuie să rămâi același tu.

Așadar, carisma este o calitate care se poate lucra în timp. Trebuie doar să-ți dorești o schimbare.

Data articol: 19 iunie 2024
Leadership
Leadership

cu Amalia Sterescu

newsletter
EXCLUSIV PE MAIL
Un pont citit la cafea îți poate schimba cariera sau business-ul
Asigură-te ca nu ratezi oportunitatea de a accesa gratuit informații valoroase și concise, pe care nu le găsești în altă parte
Abonează-te la newsletter
© 2025 Amalia Sterescu Designed by: Live Design