Coaching: Află ce este și cum te poate ajuta

Amalia Sterescu \ Coaching: Află ce este și cum te poate ajuta

Lumea e în continuă schimbare. Fiecare zi ne aduce noi provocări, dar și o serie de oportunități. Acum, când ritmul de lucru este din ce în ce mai alert și când standardele sunt trasate tot mai sus, mulți avem nevoie de cineva care să ne ghideze – o persoană experimentată, care să ne ajute să ajungem la un echilibru și să identificăm direcția potrivită cu planurile noastre.  

Aici intervine coachingul, o practică ce și-a câștigat popularitatea în ultimele decenii, deși și-a dovedit eficiența încă din cele mai vechi timpuri, fiind realizată într-o formă sau alta. Dar ce înseamnă coaching? Cum te poate ajuta cineva să-ți construiești un plan de carieră, să te ții de el și să îndrăznești să visezi mai sus decât limitele impuse inițial? Află tot ce trebuie să știi despre coaching din acest articol. Parcurge-l până la final și, în cele din urmă, îndrăznește să faci o schimbare!

Ce este coachingul?

Răspundem, pentru început, la prima întrebare. Ce este coaching? Ca o primă lămurire, am putea spune că face referire la puterea de a ajuta oamenii să identifice și să valorifice forțele pe care nu bănuiau că le dețin, dar care au fost acolo tot timpul, în interiorul lor, așteptând un mic imbold. Coaching prin definiție este un proces prin care o persoană ajută o altă persoană să crească, să se autodepășească.

În practică, se consideră că omul are întotdeauna un răspuns pregătit pentru orice provocare, doar că trebuie ajutat să-l identifice. Astfel, coachingul cuprinde o serie de tehnici și abordări, prin intermediul cărora se identifică blocajele și se realizează un plan de acțiune. Putem spune și că prin coaching se urmărește atingerea obiectivelor, deci atingerea fericirii, un sentiment care este perceput diferit de fiecare om. Coachingul urmărește, de asemenea, menținerea poziției și echilibrului. E important să rămâi focusat, tot timpul în acord cu planul de acțiune.

Deși în credința populară, coachingul înseamnă mentorat în activitățile sportive, realitatea te-ar putea surprinde. Acesta poate fi aplicat în orice domeniu, mai ales pe zona de leadership, dezvoltare personală, carieră și relații. Dacă și tu vrei să schimbi ceva, poți opta pentru online coaching. E o decizie inspirată, îmbrățișată deja de cei care au înțeles cum stă treaba cu personal branding, cu trasarea obiectivelor și evoluția constantă.

Ce nu este coachingul?

În personal coaching nu vorbim despre terapie, deși există o serie de abordări specifice psihologiei. Un coach nu te va invita să te așezi confortabil pe canapea, încercând să trateze anxietatea sau alte probleme de ordin psihic. Un coach nu tratează, ci sapă adânc în mintea ta pentru a dezvolta, concentrându-se pe viitor și prezent, pe tot ceea ce înseamnă branding personal și puterea de a te reinventa, de a găsi noi și noi surse de inspirație. Un coach te invită să turezi motoarele la capacitate maximă, să depășești blocajele și să explorezi noile oportunități. De asemenea, coachingul nu înseamnă training, consultanță sau mentorat. Cu toate acestea, cel în care îți pui încrederea este un expert în comunicare, este un om empatic, care te înțelege și știe cum să te ajute să-ți atingi potențialul maxim.

Când este util coachingul?

Am discutat despre coaching și ce înseamnă acest proces. Acum, a sosit momentul să ne îndreptăm atenția către utilitate. Spunem mai sus că oricine poate cere ajutorul unui specialist, indiferent de domeniul în care activează. Iată câteva situații în care o astfel de colaborare te-ar putea ajuta mai mult decât îți imaginezi în momentul de față:

Care este rolul coachingului?

Rolul coachingului este acela de a oferi sprijin, de a ghida clienții pe drumul spre atingerea obiectivelor personale și profesionale. Coachingul facilitează identificarea sursei de autosabotaj, clarifică obiective, identifică obstacole, creează un plan de acțiune, te ține în focus și îți furnizează suport continuu. Ce este un coach? Un partener de încredere în călătoria spre depășirea limitelor convenționale.

Despre coaching și servicii

Dacă vrei să schimbi ceva în carieră, să atingi succesul, să îți identifici stilul de leadership, să lucrezi la personal branding și să-ți îmbunătățești discursul, atunci trebuie să alegi cele mai bune servicii de coaching. Un coach cu experință te ajută să găsești răspunsuri la problemele care te frământă, te ajută să identifici soluțiile salvatoare, să devii vizibil în aria ta de interes, să te reinventezi și să deții controlul propriilor emoții.

Fă un pas în față, depășește zona de confort și îmbrățișează noile oportunități! Coachingul poate fi cea mai valoroasă parte a planului tău de acțiune.

Data articol: 17 aprilie 2024
Leadership
Leadership

cu Amalia Sterescu

newsletter
EXCLUSIV PE MAIL
Un pont citit la cafea îți poate schimba cariera sau business-ul
Asigură-te ca nu ratezi oportunitatea de a accesa gratuit informații valoroase și concise, pe care nu le găsești în altă parte
Abonează-te la newsletter
© 2024 Amalia Sterescu Designed by: Live Design