Leadership transformational: Definiție, rol și avantaje

Amalia Sterescu \ Leadership transformational: Definiție, rol și avantaje

Mediul de afaceri este în continuă schimbare, iar pentru mulți, fiecare zi de lucru vine la pachet cu o mulțime de surprize, dar și cu o serie de incertitudini. În contextul actual, când lumea se află într-o mișcare permanentă, companiile au nevoie de oameni puternici, de lideri care se pot adapta schimbărilor, care privesc cu ochi curajoși fiecare provocare.

Prin leadership, ne referim la abilitățile unei persoane de a influența și de a ghida un anumit grup în direcția atingerii unor obiective comune. Există mai multe stiluri de conducere, stiluri care pot influența semnificativ procesele de lucru, dar și rezultatele companiei. Printre acestea regăsim și leadershipul transformațional. Află, citind acest articol, cum arată portretul unui lider transformațional, care este rolul, dar și care sunt avantajele acestui stil de conducere.

Definiția leadershipului transformațional

Înainte de a ajunge la caracteristici, avantaje și comparații, trebuie să știi ce este leadershipul transformațional. Acest stil de conducere se concentrează pe motivarea grupului pentru a ajunge la schimbări pozitive în cadrul organizației. Liderul urmărește să ridice moralul grupului, promovând un sentiment de apartenență în cadrul echipelor de lucru. El se concentrează mai mult pe colaborare decât pe stabilirea strategiilor minuțioase. Fiecare zi de lucru înseamnă un nou pas spre a promova o viziune comună pentru toți membrii echipei.

Caracteristicile leadershipului transformațional

În literatura de specialitate, se amintește de cele 4 componente ale leadershipului transformațional, caracteristici cheie pentru cei care își doresc să conducă echipa către succes.

Stimularea intelectuală

Adepții stilului transformațional îi încurajează pe membrii echipei să descopere noi oportunități de dezvoltare, dar și noi strategii de rezolvare a proceselor de lucru. Îmbrățișarea provocărilor este un avantaj al liderului transformațional.

Considerație individualizată

Înscrie-te la un curs de leadership pentru a-ți perfecționa stilul de conducere! Pe parcursul programului de formare, vei învăța că, în mediul de afaceri, comunicarea deschisă poate rezolva mult mai ușor situațiile complexe. Liderul transformațional este un adept al ușilor deschise. El este tot timpul conectat cu echipa, fiind pregătit să asculte noile idei, dar și să recunoască eforturile angajaților.

Motivație 

Puterea de a găsi inspirație în orice răsărit de soare este viziunea pe care liderul transformațional o împărtășește cu fiecare membru al echipei. El își găsește permanent cuvintele necesare pentru a inspira și motiva.

Influență idealizată

Liderul transformațional este privit întotdeauna ca pe un model demn de urmat. Felul în care pune problema, modul în care se prezintă și ia decizii sunt principalele motive pentru care angajații îi oferă respect, încredere și loialitate. Se consideră că angajamentul oamenilor față de acest tip de lider este unul foarte mare datorită valorilor pe care le promovează.

Analizând toate cele 4 caracteristici esențiale ale acestui stil de conducere, putem considera că rolul leadershipului transformațional este acela de a influența echipa, prin puterea exemplului, îmbunătățind semnificativ performanța. Obiectivul final este acela de a dezvolta o viziune îndrăzneață, focusată pe viitor.

Portretul liderului transformațional

Sigur că există mai multe tipologii de oameni, dar liderii transformaționali au câteva trăsături în comun. Iată cum arată portretul unui conducător care își concentrează atenția pe influența idealizată:

Beneficiile leadershipului transformațional

Fiecare organizație are propria viziune, iar dacă vorbim despre companiile cu o vastă experiență în mediul de afaceri, e lesne de înțeles că portretul liderului potrivit s-a creionat în timp. Multe grupuri au fost conduse de mai mulți oameni până când au găsit rețeta potrivită, alte echipe încă o mai caută, în timp ce unele organizații se bucură de potrivire perfectă încă de la început. În aceste condiții, putem spune că fiecare stil de leadership poate fi privit ca pe o oportunitate, în funcție de nevoile organizației. Vedem, în continuare, care sunt avantajele leadershipului transformațional:

Limitările leadershipului transformațional

Există mai multe stiluri de a conduce, ceea ce înseamnă că leadershipul transformațional nu este neapărat potrivit în orice context. Sigur că vorbim despre o abordare apreciată la nivel internațional, însă există și alte modalități prin care o echipă poate fi motivată. Unele grupuri, de exemplu, funcționează foarte bine atunci când liderul abordează fiecare situație și fiecare sarcină în mod diferit. În acest caz vorbim despre leadership situațional. De altfel, unii oameni au nevoie de mai multe îndrumări și direcții pe parcursul programului de lucru. Aici poate fi nevoie de o abordarea tranzacțională. Reține că, în practică, liderii pot aborda și combinarea stilurilor de conducere pentru a îmbunătăți performanțele organizatorice.

Așadar, cel care conduce printr-o abordare transformațională are o viziune pozitivă asupra viitorului și reușește să îi inspire pe ceilalți. Rezultatele muncii de zi cu zi se concretizează în crearea unor obiective comune, axate pe îmbrățișarea schimbărilor de orice fel.

Data articol: 22 februarie 2024
Leadership
Leadership

cu Amalia Sterescu

newsletter
EXCLUSIV PE MAIL
Un pont citit la cafea îți poate schimba cariera sau business-ul
Asigură-te ca nu ratezi oportunitatea de a accesa gratuit informații valoroase și concise, pe care nu le găsești în altă parte
Abonează-te la newsletter
© 2024 Amalia Sterescu Designed by: Live Design