Managementul echipei: 10 abilități manageriale importante

Amalia Sterescu \ Managementul echipei: 10 abilități manageriale importante

Succesul depinde într-o mare măsură de calitatea oamenilor. Nu e suficient să angajezi personal calificat, ci trebuie să dezvolți o echipă puternică, o echipă care știe să colaboreze eficient, care își cunoaște potențialul și își dorește să se autodepășească. E greu să lucrezi cu oamenii, e greu să-i menții focusați, implicați în sarcinile zilnice, dar aici intervine rolul managementului. Doar o persoană 100% pregătită pentru rolul de conducere poate calibra o armată de oameni. Ce înseamnă mai exact managementul echipei? Care sunt principalele abilități manageriale? Cum reușești să atingi succesul? Află toate răspunsurile din acest articol. Vei descoperi 10 abilități de top ale managerilor de succes.

Ce este managementul echipei?

Înainte de a discuta despre principalele abilități de leadership, trebuie să știi ce este managementul echipei. Nu este un proces simplu, ci unul care presupune coordonarea unui grup de oameni pentru a atinge obiective mărețe, utilizând în mod eficient și strategic toate resursele disponibile. Putem spune că vorbim despre o artă. De ce? Pentru că oricine știe ce înseamnă manager și care este rolul acestuia, dar puțini reușesc să conducă echipa prin puterea exemplului și, mai mult decât atât, să creeze un mediu de lucru prietenos. Poți aprofunda acest subiect la un curs de management. Dezvoltarea profesională trebuie să facă parte din lista cu task-uri anuale. Nu poți să crești fără să accepți ajutor de specialitate.

Ce abilități manageriale esențiale sunt necesare?

Ce face un manager? Acesta este responsabil de coordonarea unui departament sau a unei echipe, în vederea atingerii obiectivelor organizației. Fiecare zi întrunește o gamă largă de activități, de la planificare și organizare până la implicare, motivare și evaluare. Aceasta este informația generală, cea care s-ar putea să nu-ți fie străină. Hai să vedem acum ce abilități manageriale sunt necesare pentru a conduce o echipă! Le enumerăm pe cele mai importante:

Claritate în stabilirea obiectivelor

Fără o direcție clară nu ai cum să ajungi la rezultatele mult dorite. Un lider adevărat trasează obiective clare și se asigură că fiecare membru al echipei știe ce are de făcut. Nu ai reușit să te faci înțeles? Ia-ți 5 minute pentru a explica din nou. Fără claritate în stabilirea obiectivelor sunt mari șanse ca membrii echipei să rateze termenele limită, să omită o parte dintre sarcini să se simtă epuizați și să piardă controlul asupra jobului pentru care s-au pregătit. Vrei ca echipa ta să învețe să lucreze împreună? Atunci caută să le împarți sarcinile în task-uri individuale și de grup. Acest exercițiu de va ajuta și în managementul carierei.

abilitati manageriale

Implicare activă

Să fii manager de echipă nu înseamnă doar să trimiți task-uri spre executare, ci să te implici activ, să fii un model bun de urmat. Termenele limită bat la ușa? Rupe-ți din timp și dă o mână de ajutor chiar dacă trebuie să rămâi și tu peste program. Dacă impui echipei să ofere mai mult, tu de ce nu o faci?

Abilitatea de a ține ușile deschise

Mulți tind să închidă ușile atunci când ajung într-o funcție de conducere. Ei sunt cei care uită să traseze obiectivele, cei care nu au niciodată timp pentru clarificări și lămuriri, cei care se plâng de incompetența angajaților care, surpriză, la prima testare a cunoștințelor păreau foarte pregătiți. Ce s-a schimbat? E vorba doar despre comunicare. Angajații au nevoie să cunoască termenele limită, să știe toate datele problemelor, să fie informați și, cel mai important, ascultați. O bună comunicare îți garantează faptul că vei evita o mulțime de probleme. Atenție, comunicarea trebuie să fie una deschisă de ambele părți.

Echilibrarea sarcinilor

E foarte important să cunoști nivelul fiecărui membru al echipei și să împarți sarcinile în mod egal. Aici intervine și o altă problemă pe care au unii dintre managerii care încă nu au reușit să conducă echipele lor către succes: teama de a delega responsabilitățile în mai multe părți. Tu ai ales cu cine să lucrezi, tu ai format fiecare membru din echipă și tot tu trebuie să ai încredere în munca lor. Delegarea echilibrată îți va oferi posibilitatea de a realiza chiar și cele mai solicitante proiecte fără a compromite calitatea sau termenele limită și fără a pune o presiune copleșitoare pe umerii membrilor mai vechi.

Entuziasm

Tu cine ai prefera să te conducă? Un om ursuz, indisponibil, care are tot timpul ceva de comentat sau un om cu zâmbetul pe buze, gata să te ajute oricând să-ți îmbunătățești aptitudinile? Nici nu trebuie să răspunzi. E intuitiv. Toți iubim să lucrăm într-un mediu pozitiv. În caz contrar, intervine frustrarea, delăsarea și uite așa apar fluctuațiile de personal. Ca manager de echipă, trebuie să înțelegi că tu ești motorul, că toată lumea e atentă la tine și că ritmul de lucru stă în mâinile tale. Tu setezi direcțiile. Preferi să o faci zâmbind sau evitând colaborarea?

abilitati manageriale importante

Recunoaștere

Există multe momente în care sarcinile par solicitante, momente în care termenele limită presează întreaga echipă ori cerințele colaboratorilor depășesc cu mult așteptările inițiale. În acest condiții, managerii trebuie să învețe să sărbătorească succesul alături de echipă. O cină plătită din banii companiei, o cafea bună la prânz sau o ieșire la film sunt doar câteva exemple pe care le poți folosi pentru a face echipa să zâmbească, să scape de stresul acumulat. Resurse sigur se găsesc.

Capacitatea de a gestiona conflictele

Nu poate fi totul numai lapte și miere, deși ne-am dori. Important este să învățăm să gestionăm conflictele. Dacă lași atmosfera negativă să hoinărească pe holurile companiei, s-ar putea să te trezești mai târziu cu scăderea productivității, cu dezorganizare, lipsă de implicare și conflicte zilnice. Învață să comunici, să explici și să-i ajuți pe toți să-și rezolve problemele. Pentru a-i încuraja să lucreze cu zâmbetul pe buze, să se accepte și să se ajute, ar fi indicat să organizezi activități de consolidare a echipei (teambuilding-uri, ieșiri în oraș, conferințe, evenimente, petreceri etc).

Respectarea angajamentelor

Un alt pas important pentru tine și pentru echipă este respectarea angajamentelor. Pentru a ajunge la rezultatele mult dorite, în viață, e imperativ să ne respectăm angajamentele și să fim conștienți de cât putem duce. Nu promite ceea ce nu poți face și nu uita de cuvântul dat! Doar așa vei deveni un exemplu bun de urmat.

Luarea deciziilor

Nu e ușor să iei decizii sub presiune, dar mediul de business te pune adesea în astfel de situații. Una dintre principalele abilități manageriale este aceea de a lua decizii bine informate, cu impact pozitiv asupra companiei într-un timp cât mai scurt.

Empatie

Te-ai gândit vreodată dacă ești sau nu o persoană empatică? În ziua de azi, empatia nu este o simplă calitate, ci abilitatea de a conduce o echipă fără a scoate biciul de la naftalină. Nu e ușor să te pui în pielea celor cu care interacționezi, nu e ușor să înțelegi că fiecare membru al echipei ajunge dimineața la job cu propriul bagaj emoțional, cu propriile probleme și responsabilități. Aici vorbim despre inteligență emoțională, despre capacitatea de a crea și menține relații de lungă durată, bazate pe încredere și respect reciproc.

În final nu îți rămâne decât să exersezi, să te reinterpretezi și să-ți conduci echipa acolo unde visezi de ceva vreme. Nu e greu dacă îți dorești cu adevărat. Trebuie doar să te implici, fizic și emoțional.

Data articol: 27 august 2024
Leadership
Leadership

cu Amalia Sterescu

newsletter
EXCLUSIV PE MAIL
Un pont citit la cafea îți poate schimba cariera sau business-ul
Asigură-te ca nu ratezi oportunitatea de a accesa gratuit informații valoroase și concise, pe care nu le găsești în altă parte
Abonează-te la newsletter
© 2025 Amalia Sterescu Designed by: Live Design