Managementul Carierei: Proces, Rol si Beneficii

Pentru profesioniștii la început de drum cariera este văzută de cele mai multe ori ca o destinație. Însă pe măsură ce evoluăm ca profesioniști, realizăm că atunci când vorbim de propria carieră, este vorba de ceva mai mult: de o construcție pe verticala sau pe laterala unei companii ori despre transformarea unei pasiuni sau idei într-o inițiativă antreprenorială. Pentru unii este vorba despre urmarea unei vocații în timp ce pentru alții este vorba despre un continuu proces de reinventare și transformare profesională.
În cazul în care nu îți dorești doar un job care să-ți plătească facturile ci urmărești un obiectiv mai amplu și anume construirea unei cariere – atunci trebuie să știi deja că managementul carierei este procesul de planificare și gestionare a evoluției tale profesionale.
Cariera nu se întâmplă pur și simplu – este o acumulare de competențe, este un proces activ de creștere continuă prin care individul își asumă responsabilitatea pentru propria dezvoltare și progres profesional, elaborând strategii de carieră și luând decizii menite să îl ajute în atingerea obiectivelor sale de carieră.
Există o serie de motive pentru care managementul carierei este important pentru orice profesionist ce își dorește să fie competitiv într-o piață globalizată.
Iată mai jos câteva beneficii ale managementului propriei cariere
- Printr-un proces de introspecție, testare vocațională și auto-evaluare – managementul carierei te ajută să îți stabilești un obiectiv de carieră care să corespundă pregătirii și zonelor tale de interes. În urma acestui proces îți vei clarifica direcția și ce înseamnă nivelul următor pentru tine ca profesionist.
- În funcție de obiectivul propus îți vei putea asesa atât punctele tari dar și zonele de dezvoltare, competențele și abilitățile pentru care merită să-ți creionezi propriul plan de dezvoltare astfel încât să-ți crești atractivitatea ca profesionist pe piața muncii. Astfel vei putea fi oricând pregătit pentru oportunități mai mari de carieră sau promovare pe verticală sau laterală.
- Managementul carierei te ajută să-ți clarifici direcția și abilitatea ta de a-ți accelera atingerea obiectivelor propuse prin urmare îți dai șansa să ai o abordare strategică a carierei tale, să iei măsuri proactive și să fii actor și nu spectator în propria ta viață profesională! Succesul tău profesional va fi un efect al unui plan de carieră bine executat, cu strategii de carieră clare și nu o întâmplare.
- Operăm cu toții într-o lume în continuă schimbare prin urmare îți poți extinde gama de competențe necesare în mediul de business, îți poți crește capacitatea de adaptare la schimbare aplicând un tip de fitness emoțional zilnic, expunându-te la acțiuni, situații, proiecte care te scot din zona de confort și de ce nu – pregătind oricând acel plan B de care uneori avem cu toții nevoie.
Simt nevoia să fac distincția dintre managementul carierei și planul de carieră. Managementul carierei despre care am scris mai sus este un proces mai amplu și continuu de gestionare a evoluției tale profesionale. Planul tău de carieră este un instrument structurat și specific care include obiectivul de carieră identificat pentru această etapă a vieții tale profesionale și pașii specifici pe care te angajezi să îi faci, acțiunile necesare pentru accelerarea obiectivului propus, cu termene limită și resurse necesare.
Planul de carieră este un plan de acțiune, de execuție care te va ajuta să te concentrezi pe ceea ce ți-ai propus în cariera ta și care te va stimula să te lași mai greu deturnat de la obiectivele tale strategice, de carieră.
Indiferent de anotimpul carierei în care te afli – managementul carierei presupune mai multe etape ce pot varia în funcție de nevoile și obiectivele individuale propuse.
Iată câteva etape comune ale procesului de management al carierei:
- Introspecție și auto-evaluare: identificați care vă sunt valorile, talentele, ce vă diferențiază ca profesionist, care este forța brandului vostru personal. Analizați-vă poveștile de succes, realizările, experiențele anterioare dar și feedback-ul primit despre performanța Dvs ca profesionist ori despre reputația Dvs. Identificați ce înseamnă pentru Dvs. nivelul următor al carierei voastre!
- În managementul carierei e important să vă fixați obiective de carieră tangibile! Puteți sparge obiectivul mare în mai multe obiective pe termen scurt și lung. Pot fi legate de un rol anume, de dezvoltarea unor competențe necesare pentru nivelul următor sau de o tranziție mai amplă în carieră cum este cea la antreprenoriat sau reconversia profesională.
- Identificați-vă sistemul de suport: mentori, cursuri de leadership în anumite zone, inventariați-vă rețeaua de contacte strategice și scanați în permanență oportunități de dezvoltare, angajare sau avansare în piața în care funcționați.
- Atașați planului Dvs de carieră un plan de dezvoltare a competențelor necesare pentru nivelul următor, unul în care credeți și pe care sunteți decis să îl executați și nu unul … ”nice to have” dar în care nu credeți. Ce șțiți că nu știți încă? Poate că aveți nevoie de o certificare tehnică sau un curs de public speaking – indiferent ce rezultă din procesul de introspecție pe zona de dezvoltare personală trebuie să intre în planul de execuție. Pentru ce nu știți că nu știți încă vă va fi de folos un mentor sau un coach specializat cu care vă sugerez să lucrați pentru accelerarea carierei Dvs. Din experiența personală, ajută întotdeauna!
- Ne iluzionăm uneori că cele mai mari realizări din cariera noastră ni se datorează 100% când de fapt fiecare dintre noi are un sistem de contacte pe care la un moment dat s-a putut baza. Nu acționa în izolare, reactivează-ți rețeaua de contacte, fii activ online, ține-ți la curent contactele strategice cu realizările tale și oferă-ți suportul. Când dorești să-ți accelerezi realizarea obiectivului tău de carieră – abilitatea ta de a face networking rămâne un element cheie!
- Planificarea acțiunilor și execuția planului de carieră – nu te lăsa deturnat de operațional, de tumultul unei zile de lucru. Întreabă-te zilnic: ce am făcut pentru cariera mea azi? Planifică acțiunile din planul tău de carieră în agenda ta de lucru căci știi cum se spune, dacă nu este în calendar, nu se întâmplă!
- Evaluarea progresului. În carieră ca și în business trebuie să avem abilitatea de a progresa, uneori cu 1% pe zi alteori în salturi mai mari – un lucru este cert, stagnarea nu este în avantajul nostru ca profesioniști. Si aici aș dori să clarific un aspect căci adesea sunt întrebată – este stagnare faptul că operez de 10-15 ani în aceeași companie? Întrebarea mea firească este: cum s-a schimbat rolul tău în acești 15 ani? Ai acumulat competențe noi? Ai fost expus la proiecte din ce în ce mai complexe? Ti-a crescut nivelul de împuternicire în companie prin accesarea unor roluri mai complexe? Dacă răspunsul este da, atunci nu vorbim de stagnare!
Obiectivele de carieră
Cele mai comune obiective de carieră pe care și le setează profesioniștii cu care lucrez ca și coach specializat în tranziții în carieră sunt: ”Îmi propun să promovez într-un rol managerial/middle management/senior management!” Sau ”Îmi doresc să schimb compania și să migrez într-un alt rol, într-o altă companie!” Sau ”Vreau să devin antreprenor și să fac o tranziție de la corporate la antreprenoriat”.
Cele mai dificile obiective de carieră sunt însă pentru cei care au parcurs deja aceste etape, care au ocupat si roluri de leadership sau tehnice complexe ori au trecut prin antreprenoriat – pentru mulți dintre aceștia nivelul următor se referă la legacy, la ceea ce dau înapoi societății sau comunităților ori cauzelor pe care le deservesc!
Indiferent de destinația propusă, nu uita uneori călătoria și procesul de devenire sunt la fel de importante!
Rolul individului în gestionarea propriei cariere
De multe ori sunt solicitată de companii să susțin discursuri motivaționale cu ocazia Career Days și mi se cere: ”Vă rugăm să le subliniați că sunt responsabili pentru propria lor carieră!”. Și o fac, de fiecare dată căci nu HR Directorul, șeful direct ori mentorul sunt responsabili de evoluția propriei tale cariere ci tu. Doar tu poți fi cel mai bun arhitect al visurilor tale, doar tu poți fi cel mai bun avocat al carierei tale! Fii consecvent și acționează acum și nu … imediat!
Stadiile carierei individului
Îmi place să folosesc metafora ”anotimpurile carierei” mai degrabă decât stadiile carierei. Conceptul de „anotimpuri ale carierei” se referă la etapele distincte prin care trece o persoană în evoluția și dezvoltarea sa profesională de-a lungul timpului. Aceste anotimpuri pot varia în funcție de factori precum vârsta, experiența, obiectivele și contextul individual. Iată o descriere generală a anotimpurilor carierei:
- Primăvara este faza inițială a carierei, de juniorat, în care o persoană își începe activitatea profesională. Aici dobândim primele competențe, învățăm, explorăm diferite roluri, domenii, industrii.
- Vara este o etapă de creștere și dezvoltare caracterizată printr-o mai buna înțelegere a domeniului de carieră, de obținere de competențe și experiențe relevante, este etapa în care profesionistul poate avansa pe verticală sau orizontală ori se poate specializa.
- Toamna este o perioadă de maturitate în carieră în care o persoană se bucură de succes și recunoaștere în domeniul său, poate veni la pachet cu poziții de conducere sau specializare avansată, se pot explora noi oportunități de dezvoltare a portofoliului profesional.
- Iarna este etapa finală a carierei și este cunoscută și ca etapa de tranziție către reducerea activității ori pensionare. În acest anotimp profesioniștii devin membri în diverse boarduri de conducere, se implică în mentorat sau consultanță și rămân activi și relevanți profesional o perioadă mult mai mare decât generațiile anterioare.
Dar nu trebuie să ne uităm la această delimitare cu rigiditate – sunt profesioniști care ajung accelerat în vara carierei lor printr-un succes masiv, se indreaptă vertiginos către toamnă și apoi se reinventează și aduc din nou primăvara în cariera lor. Așa cum există profesioniști care indiferent că au +70, își doresc să rămână relevanți profesional și continuă să se implice până când sănătatea le-o permite!
Deși unii s-ar putea să mă contrazică, consider că anotimpul carierei tale rămâne opțiunea ta!
Nu uita câteva acțiuni cheie:
- Mergi la o întâlnire 1:1 cu tine și pune-ți niște întrebări ce necesită un răspuns onest ca de exemplu: Ce însemnă nivelul următor pentru cariera mea?
- Stabilește-ți obiectivul de carieră, împarte-l in obiective mai mici, tangibile, dacă te ajută!
- Setează-ți un plan de carieră, cu strategii, acțiuni concrete și deadline-uri.
- Mergi în paralel cu un plan de dezvoltare/instruire pentru accelerarea competențelor tale.
- Întărește-ți sistemul de suport: coach, mentor, rețea de contacte strategice!
- Evaluează-ți în permanență progresul!
În concluzie, managementul carierei îți aparține! ”Own it!” Întreabă-te în fiecare zi: Ce am mai făcut azi pentru propriul progres în cariera mea?