Pericolele carismei în leadership
Trăim vremuri pe muchie de cuțit. Uniunea Europeană pare să nu-și mai găsească direcția, naționalismul cunoaște o anvergură pe care poate numai în perioada ce a precedat al doilea război mondial am mai întâlnit-o și asta ne dă fiori. În Europa, liderii naționaliști încep să câștige procente considerabile din electoratul țărilor lor – leaderi ca Le Pen în Franța, Orban/ Gabor Vona leaderul Jobbik în Ungaria, Frauke Petrey leaderul Alternativei pentru Germania, leaderul Freedom Party – Norbert Hoger în Austria sunt doar câteva exemple. Curentul UExit tot mai puternic, politica incoerentă față de imigrație, lipsa acută de leadership european – clatină serios modelul actual. Și dacă mai adăugam la acest tablou jocul periculos al lui Erdogan care știe cu abilitate cum să pună presiune pe Europa sau jocul și mai periculos al lui Kim Jong-il, în Asia – contextul devine de-a dreptul tulbure.
Iar dacă mergem mai departe, reconsiderarea politicii pro-globalizare a SUA și noua politică Trump, prezintă un puternic iz naționalist (comunisto-populist chiar, ar spune unii). Putin, pus odinioară la colț de mai marii lumii post invadare Crimeea – este astăzi, dupa implicarea Rusiei în Siria, într-o poziție de putere mult mai avantajoasă. Culmea, în vremuri în care naționalismul e în floare, pentru prima oară în era post-decembristă, constat că România nu are un lider naționalist veritabil – deși mișcări pro-independența Ținutului Secuiesc sau pro-Transilvania independentă – încep să capete amploare dar nu e de … bon ton să scriem/vorbim prea mult despre asta.
Ce vreau să subliniez de fapt? Că trăim vremuri în care unii lideri politici carismatici se folosesc de carisma personală pentru a servi ideologii ce nu țintesc neapărat binele comun, ci ideologii naționalist – extremiste, curente separatiste în care ”Acum” devine mai important iar construcțiile politice ce au trecut testul timpului par a fi contestate. Cu vârfuri de lance ca Trump, Putin, Erdogan – se schimbă tipologia leaderului cu care am fost obișnuiti în vremuri de pace. Unde va duce încordarea mușchilor lor și sloganuri de genul ”America first” rămâne de văzut.
Fără a vedea doar partea goală a paharului, îmi vin însă în minte, alte figuri istorice care s-au folosit de carismă și de curentul naționalist pentru a se cățăra pe treptele puterii, unii au declanșat războaie teribile, alții au devenit dictatori pe termen lung: Hitler, Castro, Saddam sunt doar cateva exemple. Așa că uneori prea multă carismă poate naște monștrii…
Părăsind zona leadershipului politic și examinand puțin zona leadershipului carismatic în business – ne aducem cu tristețe aminte de CEO carismatici care au declanșat însă teribila criza economică din 2008. Există în general cinci faze prin care carisma leaderului scăpată de sub control, poate să genereze efecte negative:
- Faza 1: liderului începe să nu-i mai placă să fie chestionat. Followers încep să se plângă că liderul se poartă ca cel mai deștept din încăpere.
- Faza 2: Followers încep să se cenzureze, nu mai pun întrebări, își ascund criticismul. Liderul începe să fie înconjurat de ”Yes” people.
- Faza 3: Auzind numai cuvinte admirative, liderul intră într-o nouă fază în care devine super-încrezător. Dacă nu se face nimic se trece ușor la faza 4.
- Faza 4: Followers își pierd proactivitatea, nu mai iau decizii, se așteaptă ca ei să execute decizii și nu să ia parte la decizii. Angajații încep să plece.
- Faza 5: Followers încă execută însă fără de pasiune, nu mai simt că sunt parte a acestei viziuni. Uneori devin cinici, productivitatea și creativitatea descresc. Liderul nu se mai simte sprijinit, ceea ce era o dată ”viziunea noastră” acum este doar ”viziunea liderului”.
Care sunt mecanismele prin care organizatiile se protejează de carisma folosită în interese obscure? În primul rând se cultivă o cultură a comunicării în organizație, se realizează frecvent analize succes/eșec în forumuri de discuții, la procesul de luare a deciziilor participă mai multe categorii de leaderi inclusiv consultanți iar deciziile esențiale sunt luate la nivelul unor board-uri/forumuri și nu aparțin unei singure persoane. În al doilea rând, se cultivă un proces de feedback la toate nivelurile organizatiei astfel încât deraierile sa fie constatate în timp util.
Recent am facilitat primul program de Leadership carismatic din România. Participanților le-a fost destul de greu să vină cu exemple de leaderi locali carismatici și asta mă determină să continui demersul meu de instruire a leaderilor în acest sens. Dacă dorești să afli mai mult despre carisma în leadership, despre cum îți poți instrui carisma personală sau despre pericolele carismei – înscrie-te și tu la următoarea serie ”Leadership carismatic” pe office@amaliasterescu.ro Susțin cu tărie ca elementele carismei se pot antrena!