Pericolele carismei în leadership

Amalia Sterescu \ Pericolele carismei în leadership

Trăim vremuri pe muchie de cuțit. Uniunea Europeană pare să nu-și mai găsească direcția, naționalismul cunoaște o anvergură pe care poate numai în perioada ce a precedat al doilea război mondial am mai întâlnit-o și asta ne dă fiori. În Europa, liderii naționaliști încep să câștige procente considerabile din electoratul țărilor lor – leaderi ca Le Pen în Franța, Orban/ Gabor Vona leaderul Jobbik în Ungaria, Frauke Petrey leaderul Alternativei pentru Germania, leaderul Freedom Party – Norbert Hoger în Austria sunt doar câteva exemple. Curentul UExit tot mai puternic, politica incoerentă față de imigrație, lipsa acută de leadership european – clatină serios modelul actual. Și dacă mai adăugam la acest tablou  jocul periculos al lui Erdogan care știe cu abilitate cum să pună presiune pe Europa sau jocul și mai periculos al lui Kim Jong-il, în Asia – contextul devine de-a dreptul tulbure.

Iar dacă mergem mai departe, reconsiderarea politicii pro-globalizare a SUA și noua politică Trump, prezintă  un puternic iz naționalist (comunisto-populist chiar, ar spune unii). Putin, pus odinioară la colț de mai marii lumii post invadare Crimeea – este astăzi, dupa implicarea Rusiei în Siria,  într-o poziție de putere mult mai avantajoasă. Culmea, în vremuri în care naționalismul e în floare, pentru prima oară în era post-decembristă, constat că România nu are un lider naționalist veritabil – deși mișcări pro-independența Ținutului Secuiesc sau pro-Transilvania independentă – încep să capete amploare dar nu e de … bon ton să scriem/vorbim prea mult despre asta.

Ce vreau să subliniez de fapt? Că trăim vremuri în care unii lideri politici  carismatici se folosesc de carisma personală pentru a servi ideologii ce nu țintesc neapărat  binele comun, ci ideologii naționalist – extremiste, curente separatiste în care ”Acum” devine mai important iar construcțiile politice ce au trecut testul timpului par a fi contestate. Cu vârfuri de lance ca Trump, Putin, Erdogan – se schimbă tipologia leaderului cu care am fost obișnuiti în vremuri de pace.  Unde va duce încordarea mușchilor lor și sloganuri de genul ”America first” rămâne de văzut.

Fără a vedea doar partea goală a paharului, îmi  vin însă în minte, alte figuri istorice care s-au folosit de carismă și de curentul naționalist pentru a se cățăra pe treptele puterii, unii au declanșat războaie teribile, alții au devenit dictatori pe termen lung: Hitler, Castro, Saddam sunt doar cateva exemple. Așa că uneori prea multă carismă poate naște monștrii…

Părăsind zona leadershipului politic și examinand puțin zona leadershipului carismatic în business – ne aducem cu tristețe aminte de CEO carismatici care au declanșat însă teribila criza economică din 2008. Există în general cinci faze prin care carisma leaderului scăpată de sub control, poate să genereze efecte negative:

Care sunt mecanismele prin care organizatiile se protejează de carisma folosită în interese obscure? În primul rând se cultivă o cultură a comunicării în organizație, se realizează  frecvent analize succes/eșec în forumuri de discuții, la procesul de luare a deciziilor participă mai multe categorii de leaderi inclusiv consultanți iar deciziile esențiale sunt luate la nivelul unor board-uri/forumuri și nu aparțin unei singure persoane. În al doilea rând, se cultivă un proces de feedback la toate nivelurile organizatiei astfel încât deraierile sa fie constatate în timp util.

Recent am facilitat primul program de Leadership carismatic din România. Participanților le-a fost destul de greu să vină cu exemple de leaderi locali carismatici și asta mă determină să continui demersul meu de instruire a leaderilor în acest sens. Dacă dorești să afli mai mult despre carisma în leadership, despre cum îți poți instrui carisma personală sau despre pericolele carismei – înscrie-te și tu la următoarea serie ”Leadership carismatic” pe office@amaliasterescu.ro Susțin cu tărie ca elementele carismei se pot antrena!

Data articol: 13 martie 2017
Leadership
Leadership

cu Amalia Sterescu

© 2023 Amalia Sterescu Designed by: Live Design