Vorbitul în public: Cum să vorbești cu încredere
În timp ce unii s-au născut cu talentul de a-și împărtăși gândurile cu toți cei din jur, indiferent de cât de mare este numărul perechilor de ochi care îi privesc, alții tind să bată în retragere, să se eschiveze și să fugă de responsabilitatea de a vorbi în public. În ziua de azi, atât în viața personală, dar mai ales în cea profesională, arta de a vorbi în public îți poate face viața mult mai ușoară. Imaginează-ți cum ar fi să prezinți proiectul pentru care ai depus atât de mult efort, fără griji, fără să-ți transpire palmele, fără ca inima să-ți bată mai tare ca la maraton. Cum ar fi să poți lua cuvântul într-o ședință importantă, fără să te gândești la ceea ce cred oamenii, ci doar la puterea mesajului transmis? Descoperă, citind acest articol, cum poți depăși frica de a vorbi în public, dar și cum îți poți construi un discurs în care să crezi cu adevărat.
Importanța abilităților de comunicare
În contextul actual, comunicare nu mai este o alegere, ci o necesitate, o abilitate a oamenilor de succes. Toate companiile mari, dar și foarte mulți tineri antreprenori au conștientizat deja faptul că trăim într-o lume în care comunicare are prioritate, în care teama de a vorbi în public te poate ține pe loc. Informația circulă peste tot, uneori cu o viteză amețitoare, iar rolul celor care își doresc să fie cu un pas înainte este acela de a o capta, de a o recepta și de a o transmite mai departe, într-un mod cât mai captivant. Da, mesajul tău poate influența deciziile celorlalți și, dacă vrei să fim puțin îndrăzneți, poate schimba lumea întreagă…doar că trebuie să-ți găsești cuvintele potrivite. Poți începe cu un curs de public speaking și să continui munca acasă, cu cel pe care îl vezi zilnic în oglindă. Prin exercițiu, frica de a vorbi în public poate fi învinsă, iar discursul tău se poate îmbunătăți considerabil.
Beneficiile dezvoltării abilităților de comunicare
Să știi că nu e niciodată prea târziu să-ți faci vocea auzită. Te poți înscrie la un program de formare indiferent de vârstă, indiferent că activezi într-o corporație renumită sau nu. Vorbitul in public îți va aduce acea satisfacție la care ai visat întotdeauna. Iată care sunt principalele beneficii alte dezvoltării abilităților de comunicare:
Îmbunătățirea încrederii în sine
Capacitatea de a înțelege arta prin care se așează cuvintele într-un mesaj, dar și posibilitatea de a decodifica limbajul corporal vor contribui la creșterea stimei de sine. Poate că acum nu îți dai seama, dar s-a dovedit științific faptul că un om se simte mult mai confortabil, mult mai stăpân pe propriile cunoștințe și valori, atunci când își poate exprima ideile în fața altora.
Avansarea în carieră
Știi cum să vorbești în public? Poți face față presiunii și găsești cele mai strălucitoare idei, chiar și în situații limită? Înseamnă că ți se pregătește un avans culminant în carieră. Capacitatea de a vorbi în fața celorlalți, de a fi persuasiv, dar elegant și onest în același timp, este o abilitate esențială în toate domeniile profesionale. Cei care pot comunica eficient și convingător au mai multe șanse de a avansa și de a-i impresiona pe cei din jur.
Dezvoltarea abilităților de gândire critică
Tot în acest articol, vei descoperi cât de important este să-ți oferi timp pentru a pregăti discursul. Cum această perioadă implică o analiză profundă a subiectului, dar și a publicului, întregul proces va contribui la dezvoltarea abilităților de gândire critică. Astfel, vei putea observa și o îmbunătățire a modului de lucru. Progrese pe toate planurile.
Putem adăuga pe listă și alte beneficii, precum: vorbitul în public îi poate inspira pe alții, poate facilita construirea și menținerea relațiilor interpersonale și te poate pregăti pentru situații neprevăzute (discursuri spontane, prezentări neprogramate, întâlniri de ultim moment etc).
Cum să comunici în public
Oare cum să vorbim in public, fără să simțim presiunea unui potențial eșec? În primul rând, nu trebuie să te gândești la acest scenariu. E important să privești fiecare prezentare ca pe o nouă șansă, ca pe o nouă modalitate prin care te poți perfecționa. În plus, cuvintele nu se aleg la întâmplare, ci e nevoie de o planificare atentă a mesajului tău. Înainte de a ajunge în fața publicului, oratorul are două misiuni: să construiască un discurs puternic și să găsească un stil captivant de livrare a mesajului.
Pregătirea și planificarea discursului
Carisma poate contribui la livrarea unui discurs bun, dar nu te poți baza doar pe această calitate. Mesajul trebuie scris și organizat așa cum ai învățat încă din clasele primare: cu introducere, cuprins și încheiere. Este recomandat să împarți firul narativ, în așa fel încât să fie ușor de urmărit. Adaugă exemple practice, folosește cuvinte simple și pune-le în fraze scurte!
Stilul și livrarea discursului
Fiecare om are un mod aparte de a-și exprima ideile. Prin participarea la cursurile de formare, deci cu ajutorul unui mentor, îți poți identifica propriul stil. Felul în care transmiți mesajul va contribui la o înțelegere mai profundă a acestuia. Cum faci acest lucru? Prin exercițiu. Înainte de a livra un mesaj, chiar și cei mai mari oratori exersează.
Tehnici pentru a vorbi în public
Toți cei care întâmpină dificultăți în a se exprima în public spun că emoțiile reușesc să preia controlul odată ce urcă pe scenă. Palmele încep să transpire, membrele se mișcă incontrolabil, inima bate cu putere, iar gândurile se amestecă. Pe de altă parte, atunci când un discurs este lipsit de emoție, acesta trece pe la urechile ascultătorilor, fără să lase nimic în urmă. Astfel, se recomandă ca, prin exercițiu, să identifici partea bună a emoțiilor și să o folosești în favoarea ta. Descoperă, mai jos, câteva tehnici prin care îți poți îmbunătăți discursul.
Pornește cu pași mici
Nu te poți înscrie la olimpiadă dacă nu ai câștigat câteva concursuri de profil. Așa se procedează și în public speaking. Nu poți să vorbești pe o scenă mare dacă nu ai vorbit, de câteva ori, pentru grupuri mai mici.
Cercetează subiectul
Dacă tu nu crezi în mesajul tău, publicul de ce ar crede? Înainte de a le vorbi oamenilor despre un subiect, asigură-te că nicio întrebare nu te poate lua prin surprindere. E important să știi despre ce vorbești.
Identifică publicul
Unii oameni se adaptează ușor, în timp ce alții au nevoie de timp pentru a se acomoda cu privirile celorlalți. Pentru a livra un mesaj puternic, e important să cunoști publicul. Care sunt așteptările celor care te vor asculta?
Organizează-te
Pune-ți ordine în idei! Odată ce ai mesajul structurat în mai multe părți, îți va fi mult mai ușor să parcurgi întregul discurs. Te vei concentra mai mult pe gesturi, pe dicție și tonalitate, în timp ce cuvintele vor veni de la sine.
Exersează
Așează-te în fața oglinzii și vorbește ca și cum prezinți discursul la care ai lucrat în ultima perioadă. Analizează-ți expresiile feței, gesturile, tonul și intensitatea vocii. Poate că, pentru început, ți se va părea bizar, dar o să înceapă să-ți placă și, în plus, vei observa o reală îmbunătățire. Exersează și în fața celor apropiați. Va fi mult mai ușor ca, la începutul carierei de orator, să te afli în fața unor chipuri familiare.
Găsește-ți inspirația
E important să avem modele, mai ales în public speaking. Urmărește felul în care profesioniștii se prezintă pe scenă și găsește-ți inspirația în discursurile lor. Atenție, e important să fi unic, deci nu trebuie să copiezi, ci doar să găsești un model după care să-ți ghidezi primii pași. Programele de formare și de perfecționare în public speaking te vor ajuta foarte mult.
Concentrează-te asupra subiectului
Dacă te concentrezi prea mult asupra publicul, asupra felului în care crezi că oamenii te privesc, vei pierde din vedere esențialul, în cazul de față – mesajul. Concentrează-te asupra cuvintelor!
Relaxează-te
E important să urci pe scenă relaxat, nu cu toți mușchii încordați. Meditațiile și exercițiile de relaxare te pot ajuta mult în acest sens, dar și activitățile care îți aduc bucurie de fel. Îți place să asculți o anumită melodie în această perioadă? Acordă-ți câteva minute pentru a te bucura de ea chiar înainte de a urca pe scenă.
Încurajează-te
Încurajările celor dragi te fac să te simți mai bine? Stai să vezi cât de minunat este să îți spui singur vorbe de încurajare. E important să fii blând cu propria persoană și să nu te critici la fiecare pas.
Ca atare, vorbitul în public este o artă, una care se poate învăța, care se poate exersa și care te poate aduce mai aproape de ceea ce-ți dorești. E important să vorbești cu încredere. Găsește-ți vocea!