TOP calități și defecte discutate la interviu: 14 Sfaturi
Ai mai fost la interviuri până acum? Dacă răspunsul este „da”, înseamnă că știi cum arată noaptea de dinainte. Îți pregătești ținuta cu atenție, îți dregi vocea în fața oglinzii și te tot gândești la întrebările care îți vor fi adresate. E normal să ai emoții și la fel de normal este ca viitorul angajator să îți ceară să-i prezinți calitățile și defectele tale.
Probabil că nu îți este ușor să vorbești despre propria persoană, dar e imperativ să ieși din zona de confort. Ce caută angajatorii? Să fii pregătit din punct de vedere profesional, să ai atitudine proactivă la job și să îți îmbunătățești comunicarea. Pentru a prezenta cele mai importante calități și defecte la interviu, va trebui să faci autoanaliză – un pas crucial în contextul în care îți dorești să obții job-ul. Autoanaliza te ajută să-ți conturezi o imagine clară asupra abilităților și punctelor slabe, te ajută să găsești argumente solide răspunsurilor oferite la interviu, să te aliniezi la cultura organizațională, să-ți gestionezi emoțiile și, bineînțeles, să-ți șlefuiești abilitățile de comunicare.
Da, să vorbești despre calități și defecte poate fi o provocare. Va fi necesar să găsești un echilibru între onestitate și tactică, să evaluezi riscul de a părea lipsit de modestie și să selectezi cele mai relevante exemple de calități și/sau defecte. De aceea, îți propunem să citești acest articol. O să-ți găsești propria strategie până la final.
Pregătirea pentru interviul de angajare
Pentru a face o impresie bună, trebuie să te pregătești temeinic, iar prin „pregătire” nu ne referim la câteva minute de research. Există o listă cu câțiva pași esențiali pe care ar fi indicat să-i urmezi cu interes:
Documentează-te
Nu poți să mergi la un interviu de angajare fără să cunoști, măcar în mare, valorile, misiunea și cultura organizației respective. Caută site-ul lor oficial sau paginile de socializare. Sigur găsești câteva informații relevante.
Verifică-ți CV-ul
E foarte posibil să primești întrebări care fac referire la vechile locuri de muncă. Ar fi bine să-ți amintești ce ai scris în CV și, mai important, să-l actualizezi.
Pregătește-ți răspunsurile pentru întrebările standard
Nu poți ști cu exactitate ce întrebări vei primi, dar există un set șablon pe care, în linii mari, îl folosesc majoritatea angajatorilor: „spune-ne câteva cuvinte despre tine”, „care sunt punctele tale forte și cele slabe?”, „de ce vrei să lucrezi cu noi?”, „de ce te-am angaja pe tine?” etc.
Autoanaliză
Așa cum spuneam, va trebui să fii sincer, mai ales tu cu tine. Asigură-te că poți oferi exemple concrete și adevărate care să ilustreze atât calitățile, cât și defectele tale. Nu ar fi rău să-ți conturezi un branding personal.
Exersează comunicarea non-verbală
Învață să menții o postură deschisă și relaxată pe parcursul conversației, să menții contactul vizual și să eviți gesturile care îți evidențiază emoțiile/fricile.
Calități apreciate de angajatori
Ai zeci de calități! Foarte bine. E important să le cunoști și să știi cum să le pui în valoare. Totuși, trebuie să înțelegi că nu orice calitate este apreciată de un angajator. De regulă, companiile caută un anumit set de valori.
Adaptabilitate
Cea mai accentuată calitate personală este adaptabilitatea. Orice companie, fie ea mică sau mare, își dorește să atragă doar oameni maleabili, care se adaptează ușor schimbărilor. Putem spune aici că schimbarea este singura constantă – de la tehnologie și oameni până la modificări de flux, reguli, politici interne etc.
Optimism
De regulă, job-urile sunt ușor stresante. Trebuie să respecți reguli și termene limită, să livrezi calitate și să te adaptezi continuu. De aceea, o atitudine optimistă te va ajuta să faci față oricărei provocări. Te consideri o persoană optimistă? Spune-i asta angajatorului.
Curiozitate
Dacă ești angajat, pe viitor va trebui să înveți să-ți faci o autoevaluare la locul de muncă, iar cea mai importantă calitate aici este curiozitatea. De ce? Pentru că aceasta presupune sete de cunoaștere. Învățarea continuă este o calitate apreciată de orice angajator.
Buna relaționare cu colegii
Niciun angajator nu își dorește să formeze echipe de oameni care nu știu să relaționeze. Munca în echipă este cea mai importantă și, vrei nu vrei, presupune comunicare. Cât de comunicativ ești?
Puterea de convingere
Deși puterea de convingere, deci permisivitatea, nu este neapărat o calitate pentru o funcție de execuție, nu ar strica să stai bine și la acest capitol. Nu se știe niciodată ce-ți rezervă viitorul! E important să ai capacitatea de a fi un lider bun.
Defecte acceptabile în cadrul interviului
Cu toții aveam defecte personale. Important este să le acceptăm, să nu le transformăm în defecte profesionale și, cel mai important, să lucrăm intens pentru a le corecta. Pentru interviu, va fi necesar să le selectezi pe acelea care nu poate afecta capacitatea de a îndeplini cerințele postului. De asemenea, este imperativ să menționezi faptul că lucrezi intens pentru a-ți transforma defectele în calități. Există defecte acceptabile în cadrul interviului, iar aici ne referim la: perfecționism, timiditate, dificultatea de a refuza sarcini suplimentare etc.
Exemple de defecte care pot fi corectate
Pentru a lămuri acest capitol, am creat o listă cu câteva exemple de defecte la interviu care pot fi corectate în timp:
Timiditate
Să știi că timiditatea ta nu poate afecta structura companiei. Plus că, mulți tindem să fim timizi la început, înconjurați de oameni noi. Pe parcurs, lucrurile se schimbă.
Încăpățânare
Îi poți spune angajatorului că ești o persoană încăpățânată. De ce pe? Pentru că acest defect poate fi privit ca pe o calitate. Încăpățânarea demonstrează faptul că nu îți place să renunți ușor, că ești un om ambițios.
Dezorganizarea
Dezorganizarea nu este mereu un defect. Mulți oameni susțin că au perfectă ordine în dezordine și chiar așa e. Privește în jur! Spune-i angajatorului că îți place să începi multe lucruri în acelaști timp, să te familiarizezi cu proiectele și că, în dezordinea ta, reușești să obții rezultate pozitive pe termen lung.
Sensibilitatea
De regulă, sensibilitatea nu este privită cu ochi buni, dar tu poți întoarce acest defect în favoarea ta. Cum? Menționând că tocmai sensibilitatea te face să fii tot timpul concentrat, atent la sentimentele celor din jur. Amintește-i și de faptul că persoanele sensibile sunt deosebit de creative.
Prin urmare, sinceritatea și autoanaliza sunt esențiale în pregătirea pentru interviul de angajare, demonstrând autocunoaștere și deschidere spre dezvoltare personală și profesională – calități pe care angajatorii le apreciază enorm. Evită răspunsurile superficiale și păstrează-ți zâmbetul pe buze! Te va ajuta mai mult decât crezi.