Plan de carieră: Definiție, model și sfaturile unui expert

Acest articol este pentru cei care au acumulat deja o experiență relevantă în domeniul lor, au deja la activ proiecte importante ori realizări profesionale cu care se mândresc dar au o frustrare: au crezut că dacă vor avea rezultate excelente și calificative foarte bune de performanță, cineva îi va vedea și îi va promova în rolurile vizate, în cariera lor profesională ori le va oferi recunoașterea de care au nevoie, ori pur și simplu vor fi ”văzuți” de cine trebuie în marea masă de profesioniști a organizației.
Dacă am învățat ceva în cei 25 de ani de experiență profesională este că, indiferent de natura performanțelor tale excelente în business, în interiorul unei companii, ele nu sunt suficiente pentru realizarea obiectivelor tale de carieră – mai ai nevoie de câteva ingrediente importante. Ai nevoie de un plan de carieră, ai nevoie de mentoring, ai nevoie de un plan de acțiune care să acopere competențele necesare pentru următorul nivel în dezvoltarea carierei tale, ai nevoie de prioritizarea acestui efort în agenda ta și dedicare – pentru că nimeni nu va face acest efort în locul tău!
În lucrul cu clienții mei întâlnesc adesea cazuri în care leaderi, profesioniști cu un frumos portofoliu profesional, intră într-un soi de criză de obiectiv de carieră: fie nu-și vizualizează nivelul următor, fie se simt frustrați că nu sunt ”văzuți” conform performanțelor și competențelor lor, fie că simt că pierd teren în defavoarea unor angajați mai slab pregătiți dar mult mai abili în a influența sistemul, fie se așteaptă ca altcineva să facă demersurile necesare pentru ca aspirațiile lor profesionale să se împlinească…
Realitatea din teren ne spune întotdeauna că trebuie să fii actor în acest demers și nu spectator! Cum poți acționa concret? Iată câteva idei care sper să-ți fie de folos.
Formulează-ți un plan de carieră – așa cum obișnuiești să faci strategii pentru echipa ta, pentru compania ta sau pentru proiectele tale de suflet, așa și cariera ta are nevoie de un plan și o abordare strategică.
Ce este un plan de cariera?
Un plan de carieră nu trebuie să fie ceva sofisticat, e mai important să crezi în el și să-l poți urma și executa cu ușurință. Este o strategie sau un set de obiective pe care le stabilești pentru a te dezvolta și a avansa în carieră. Implică un exercițiu de introspecție în care îți identifici interesele, valorile, competențele care te diferențiază ca profesionist precum și stabilirea unor obiective clare pentru viitorul tău profesional.
Cum sa îți creezi propriul plan de cariera?
1. Programează-ți în calendar timp pentru un 1:1 cu tine în care înainte de a creiona un plan de carieră ai nevoie să redescoperi cine ești ca profesionist.
Autoevaluarea este un prim pas important în dezvoltarea unui plan de carieră. Întreabă-te care îți sunt plusurile, care îți sunt oportunitățile de a te dezvolta pe laterala sau verticala organizației tale ori în exteriorul acesteia.. Întreabă-te onest daca antreprenoriatul e o opțiune viabilă pentru tine.
Identifică-ți apoi sabotorii, împrietenește-te cu ei, încearcă să înțelegi ce încearcă de fapt să protejeze mintea ta atunci când sabotorul tău intră în acțiune… care e povestea pe care ți-o spui?
Ce proiecte, activități, zone de interes te stimulează, te motivează, te fac să vibrezi și să aduci cea mai mare valoare? Fac ele parte din sfera activităților tale curente și dacă nu cum le-ai putea aduce în tabloul tău curent?
2. Analizează-ți reputația ta actuală ca profesionist
În experiența mea cele mai mari frustrări legate de carieră vin din ceea ce eu numesc perception gap = diferența dintre modul în care te percepi tu ca profesionist cu calitățile și competențele tale și modul în care te văd ceilalți (angajator, șef, colegi, clienți, parteneri, furnizori etc.). Într-o abordare simplistă îi poți chestiona pe cei cu care colaborezi direct, află ce le vine în minte când spun numele tău – aceea este reputația ta. Coincide cu modul în care te percepi pe sine ca profesionist? Dacă da, repetă procesul peste un an. Dacă nu – ai de lucru, va trebui să elaborezi o strategie în acest sens astfel încât să poți transmite factorilor de decizie și celor ce pot influența obiectivele tale de carieră – cine ești cu adevărat ca profesionist. Oricând poți apela la un proces de personal branding pentru a-ți accelera obiectivul de carieră, de altfel investiția în brandul personal e una din cele mai bune pe care le poți face în contextul în care dorești o tranziție în carieră.
Când vorbim de reputație profesională, nu ignora imaginea ta digitală/online. Cum arată portofoliul tău de carieră pe LinkedIN? Dar profilul tău acolo? Dacă nu știi cum să-l cosmetizezi ai aici un ghid ce îți poate fi de folos.
Ai o prezență diversă online (foto, video, articole)? În câte link-uri apari în prima pagină în Google?
Dacă nu te-a preocupat până acum imaginea ta online, e un bun început – o faci pentru dezvoltarea carierei tale dar mai ales pentru a rămâne competitiv într-o piață în care mulți profesioniști de top investesc în brandul lor personal.
3. Stabilește-ți posibile opțiuni pentru nivelul următor al carierei tale!
Care sunt acele opțiuni pe care merită să le explorezi pe viitor și care pot constitui un posibil nivel următor pentru evoluția ta profesională? Dacă nu ai răspunsul acum testează-te – implică-te în activități, proiecte similare cu opțiunile vizate și vezi cum rezonezi cu ele. Dacă nivelul următor înseamnă un rol mai complex pe verticala organizației, atunci discută cu persoane care fac deja acel rol și încearcă să înțelegi de ce competențe vei avea nevoie ca să operezi la nivelul următor.
Când ești în ceață și nivelul următor al carierei tale nu se dezvăluie foarte ușor poți apela la serviciile unui coach specializat pe tranziții în carieră sau solicită suportul unui mentor, cineva în care ai încredere și care a fost expus anterior la tranziții în carieră sau roluri pe care și tu le vizezi.
4. Canalizează-ți eforturile pe un obiectiv
Știu că dacă ești o persoană competitivă și ambițioasă există tendința să ne punem multe obiective și acțiuni de realizat în planul nostru de carieră – asta poate duce însă la defocusare și într-un final o lipsă de consecvență, interes și rezultat. Canalizează-te pe un obiectiv principal, SMART. Dă-i energia și timpul tău și propune-ți un deadline de îndeplinire plus date concrete în care vei evalua statusul demersului tău și al eforturilor tale, al resurselor (coach, traineri, mentori) pe care le-ai implicat sau urmează să le implici.
Exemple de obiective:
- Îmi propun ca până la finalul anului 2024 să obțin un rol de senior leadership în compania mea;
- Îmi propun ca în maxim 24 de luni să fac o tranziție completă la antreprenoriat;
- Îmi propun să dobândesc toate certificările necesare astfel încât în decurs de șase luni să pot efectua o mutare pe laterală în poziția x.
5. Inventariază-ți contactele strategice
Care sunt acei factori de decizie ce pot influența dezvoltarea carierei tale? La câți dintre ei ai acces? Și dacă nu ai acces, cine îți sunt ”avocații”, acele persoane care pot vorbi pozitiv despre performanța și competența ta? Cum îi ții informați? Cum planifici eforturile de networking strategic pentru a-ți oferi suportul, pentru a te face cunoscut, pentru a-ți crește vizibilitatea și a influența mai mult sistemul unde dorești să generezi o schimbare spre beneficiul carierei tale?
6. Planul tău de dezvoltare
Uneori realizăm că pentru a ajunge la nivelul următor al carierei noastre avem nevoie să mai îmbunătățim anumite competențe, avem nevoie de un curs de public speaking, de o certificare nouă și atunci întreabă-te: Ce știu că nu știu? Nu te aștepta ca instruirea să fie doar un demers inițiat de cei responsabili în companie cu acest proces și dedus din bugetul companiei. Uneori trebuie să suportăm noi acest cost și să facem noi acest efort dacă dorim să accelerăm propria evoluție. Te asigur că îți vei recupera acel cost!
7. Sistemul tău de suport
Nu trebuie să călătorești singur pe drumul devenirii tale. Poți accesa un mentor sau un coach, poți discuta cu persoane care fac deja rolul pe care tu îl vizezi sau fac parte din industria pe care tu dorești să o accesezi – întreabă-te din sistemul meu de contacte, cine poate face parte din sistemul meu de suport?
8. Centralizează cele de mai sus într-un plan de carieră
Și dacă te motivează îl poți numi altfel. Ex: ”My next level plan”. Dacă ai devenit alergic la cuvântul plan, orice funcționează pentru tine, e binevenit.
Acesta poate include:
- Obiectivul de carieră
- Strategii
- Acțiuni concrete
- Resurse necesare
- Termen
- Status & Follow-up
9. Adaptabilitatea și evaluarea constantă
Un plan de carieră este un document flexibil și adaptabil. Uneori au loc schimbări la locul de muncă sau în industrie greu de anticipat. Este important să îți reevaluezi periodic obiectivele și să ajustezi planul în funcție de schimbări, să rămâi deschis la noi oportunități astfel îți poți crește șansele tale de succes în carieră.
Dacă mă uit în spate, la planurile de carieră uitate prin eu știu ce foldere de pe laptopurile profesioniștilor care azi resimt stagnarea profesională ca pe un eșec personal, te întreb:
De ce ai nevoie ca să-ți menții motivația de a progresa in cariera profesională?
Se spune că vizunea fără acțiune e doar halucinație. Așa că poți să-ți faci planul de carieră perfect pentru tine dar să ratezi execuția sa din lipsă de consecvență și motivare. Dezvoltă-ți o rutină zilnică. Așa cum îți planifici în calendar întâlniri importante, planifică și efortul tău de carieră, întâlnirile cu contactele tale strategice sau pur și simplu 1:1-urile cu tine pentru analiză status și follow-up.
În fiecare săptămână propune-ți să mai progresezi puțin cu planul tău de carieră iar unde apar perioade de inacțiune datorită faptului că ai fost deraiat de hoții de timp, propuneți ca în săptămâna următoare să-și aloci mai mult timp.
Menține-ți o mentalitate de creștere și asumă-ți acel obiectiv cu toți porii! Dacă tu nu o faci, cine să o facă pentru tine?
Mult succes!