Lider vs Manager: Care sunt diferențele cheie?
În orice organizație există două mari categorii de personal: personal de execuție și personal de conducere. Raportându-ne strict la cei care dețin frâiele organizației, la cei care au putere de decizie, trebuie să ne concentrăm asupra diferențelor dintre lider vs manager. De ce? Pentru că cele două funcții încă creează confuzie în rândul oamenilor. Fie că visezi să obții o astfel de funcție ori îți dorești să înțelegi mai bine care este rolul celor cu care colaborezi, acest articol te va lămuri pe deplin.
Vorbim, în rândurile următoare, despre leadership și management de calitate. Definim cele două concepte, notăm diferențele, trasăm rolurile în organizație și identificăm posibilități de dezvoltare. Citește până la final și află tot ce trebuie să știi despre cei doi piloni importanți ai organizației.
Definirea Rolurilor: Lider vs Manager
Atât managerul, cât și liderul sunt importanți în egală măsură pentru succesul organizației. De aceea se spune că, la modul ideal, nu oricine poate obține o astfel de funcție. Pentru a face lucrurile așa cum trebuie, liderul și managerul trebuie să treacă printr-un amplu proces de dezvoltare. Hai să vedem care este rolul fiecăruia.
Ce este un Lider?
Conform definiției, liderul este acel om care inspiră, motivează și ghidează echipa în direcția succesului. Toată atenția acestuia se concentrează asupra dezvoltării echipei, fără să se gândească foarte mult la resurse și rezultate financiare. Mai concret, liderul se concentrează zilnic pe dezvoltarea abilităților fiecărui membru, pe lucru în echipă, pe atingerea obiectivelor și depășirea rezultatelor propuse inițial. Liderul răspunde de întreaga echipă și se implică activ în munca de zi cu zi. În marile corporații și în organizațiilor moderne, liderul este desemnat oficial de către conducere. Totuși, în practică există și lideri aleși informal – cei care nu dețin o funcție specifică, dar emană acea energie care te motivează. Dacă ți-am stârnit interesul, te poți înscrie oricând la un curs de leadership.
Ce este un manager?
Știm ce este un lider, deci a sosit momentul să aflăm ce face un manager. Acesta deține o funcție de conducere (în mod oficial) și se ocupă de gestionarea tuturor resurselor organizației. De cele mai multe ori, managerul se concentrează mai mult pe gestionarea rezultatelor financiare decât pe dezvoltarea echipei, considerând că acesta este rolul liderului. O atitudine corectă, de altfel.
Tot el este cel care creează strategiile organizației, urmărește performanțele (prin intermediul cifrelor), trasează regulile și procedurile de lucru. Managerul își petrece mai mult timp în birou, în fața calculatorului, planificarea fiind cuvântul care definește perfect job-ul acestuia.
Diferențe Cheie între Lideri și Manageri
Care este diferența dintre lider și manager? La o primă evaluare, am putea spune că liderul își petrece timpul implicându-se efectiv în procesul de lucru ca parte importantă din echipă, în timp ce managerul lucrează intens la planificarea și gestionarea resurselor de orice fel. În sens larg, am putea nota aici mai multe diferențe, printre care:
- Managerul planifică, liderul produce schimbarea: Managerul este acea persoană care conduce departamentul sau întreaga companie, fiind responsabil de organizarea și coordonarea continuă a tuturor resurselor disponibile. El dezvoltă planuri de acțiune și își concentrează atenția asupra cifrelor care indică performanță. Liderul este cel care cunoaște planificarea făcută de către manager și, cu o viziune de neegalat, este capabil să-i inspire pe ceilalți în direcția atingerii obiectivelor. Liderul este cel care strânge oamenii în jurul său fără să apeleze la autoritate impusă;
- Managerul are angajați, liderul lucrează cu adepți: Pentru că deține o funcție cu autoritate, relația dintre manager și angajați este una de tip tranzacțional. Practic, angajații își fac treaba pentru a fi recompensați la final de lună. Relația dintre lider și membrii echipei este mult mai deschisă datorită faptului că acesta se află zilnic în mijlocul sarcinilor de lucru;
- Managerul ia decizii ghidat de finanțe, liderul se gândește la dezvoltarea oamenilor: De obicei, managerii iau deciziile după ce analizează datele financiare. În schimb, liderii găsesc soluții, gândindu-se, în principal, la dezvoltarea echipei;
- Managerul comunică prin instrucțiuni, liderul comunică prin motivație: De cele mai multe ori, managerul comunică prin ordine bine definite. În contrast, liderul comunică ușor cu echipa prin inspirație și motivare. Acesta din urmă se concentrează pe dezvoltarea abilităților fiecărui membru.
Roluri Complementare în Organizație
Acum știi ce este un manager și ce face un lider, deci putem trage o concluzie: ambele funcții sunt importante pentru succesul organizației. Dacă managerii sunt responsabili pentru buna desfășurarea a politicilor organizației, liderii ajută oamenii șă își definească obiectivele, să-și îndeplinească sarcinile cu succes și să se dezvolte continuu. Organizațiile, fie ele mici sau mari, ar trebui să înțeleagă că aceste două roluri complementare fac diferența dintre succes și extenuare. Mai pe scurt, managerul oferă stabilitate, structură și direcție, iar liderul oferă inspirație, motivație și, cel mai important, viziune.
Cum să Identifici și să Dezvolți Abilități de Leadership și Management
Pentru a-ți dezvolta abilitățile, te poți înscrie la un curs de management. Doar așa vei avea posibilitatea de a face cunoștință cu oameni abilitați, cu traineri care te pot ghida în procesul tău de dezvoltare. Putem spune același lucru despre cursurile de leadership. În paralel, poți apela și la câteva trucuri menite să-ți ofere un avans competitiv:
- Învață să comunici eficient: Încearcă să te oprești din vorbit atunci când cineva are ceva de spus, ascultă, cere lămuriri și asigură-te că ai înțeles mesajul;
- Învață să iei decizii strategice: Atunci când iei o decizie, trebuie să te gândești inclusiv la viitor. Nu doar situația actuală contează;
- Fii un model pentru ceilalți: Trebuie să lucrezi mult cu tine aici. Pentru a deveni un model pentru ceilalți, va trebui să fii sincer cu tine, să-ți accepți defectele și să le corectezi;
- Ieși din zona de confort și asumă-ți responsabilități mai mari;
- Construiește relații cu alți profesioniști din sfera ta de interes;
- Participă la evenimente de profil.
Prin urmare, chiar dacă au roluri diferite, liderul și managerul sunt esențiali pentru succesul organizațiilor. Nu poți obține o astfel de funcție la întâmplare sau, cel puțin, nu poți rămâne la cârmă prea mult timp dacă nu deții toate abilitățile necesare pentru a aduce organizația pe drumul cel bun.