Leadership vs Management: Diferențe si Comparații
Timpul petrecut la muncă ne ocupă cea mai mare parte din zi, dar și din viață, în general. Din acest motiv este indicat să ne alegem cu grijă meseria, tocmai pentru a face ceva cu plăcere. Fie că lucrezi 8 sau 9 ore pe zi, atunci când faci ceea ce te definește, cu siguranță ziua de muncă poate trece mult mai ușor. Un alt aspect care îți poate influența în mod pozitiv cariera este reprezentat de oamenii care te înconjoară. Și nu e de mirare că există lideri sau manageri care au reușit să-și formeze o echipă puternică, formată din oameni care se simt împliniți la locul de muncă, oameni care nu petrec ore în șir pe platformele de joburi, căutând ceva mai bun.
Să conduci o întreagă echipă nu este deloc ușor, mai ales în societatea modernă, atunci când angajații au la dispoziție numeroase alte alternative. Cu alte cuvinte, să fii manager sau lider implică multă muncă, devotament și abilități de conducere. Dar ce face fiecare în parte? Poate fi managerul și lider în același timp? Citind acest articol până la final, vei descoperi care sunt diferențele dintre leadership si management.
Diferența dintre leadership și management
Pentru început, ar trebui să ne concentrăm întreaga atenție asupra unui aspect esențial: leadership vs management. Există o mare diferență între cele două cuvinte, așa cum există între lider și manager. Concret, primul are rolul de a antrena întreaga echipă cu ajutorul tehnicilor de motivație, în timp ce al doilea se ocupă de partea organizatorică și administrativă. Colaborând permanent, aceștia pot atinge rezultate spectaculoase într-un timp cât mai scurt.
Totul despre lideri
Sunt multe feluri prin care poate fi caracterizat un lider, iar acest aspect îți poate fi prezentat, în sens larg, dacă decizi să urmezi un curs de leadership. În linii mari, cei care se regăsesc în această funcție au rolul de a inspira întreaga echipă prin puterea exemplului. Liderii caută să conducă întreaga echipă spre succes, găsesc timp pentru încurajări, dar și pentru a crea un mediu de lucru favorabil dezvoltării profesionale și atingerii obiectivelor. Ei cunosc foarte bine termenul de muncă în echipă și, cu o viziune excepțională, apelează la diferite tehnici pentru a-i motiva pe toți în fiecare zi de lucru. Oferă feedback, sunt capabili să asculte și să găsească rapid o rezolvare pentru orice problemă. Sigur că această caracterizare se potrivește cel mai bine liderului charismatic, dar e important să știi că, atât în teorie, cât și în practică, există mai multe stiluri de leadership. Iată câteva dintre acestea:
- Liderul delegativ – Acest tip de lider are încredere în echipa sa, dar rămâne distant de cele mai multe ori. Un principal beneficiu al acestui stil este reprezentat de creșterea spiritului de independență si autoevaluare a subordonaților;
- Liderul tranzacțional – Acesta mizează pe recompensă și atingerea obiectivelor printr-un puternic mentorat;
- Liderul participativ – Acest tip de lider caută să găsească soluții în echipă, consultându-se constant cu toți subordonații. Un astfel de stil este apreciat mai ales pentru încurajarea colaborării în procesul de lucru;
- Liderul autocratic – Fiind în antiteză cu liderul participativ, cel autocratic ia absolut toate deciziile de unul singur. Un astfel de stil este benefic mai ales în organizațiile în care subordonații nu sunt neapărat experimentați.
De altfel, în literatura de specialitate există și alte tipologii care te pot ajuta în conturarea unei idei clare despre ceea ce este leadershipul. Concret, liderii pot fi artiști, meseriași sau tehnocrați. Dacă primii sunt emoționali, îndrăzneți și foarte creativi, cei încadrați în a doua categorie sunt mai echilibrați și destul de fermi în decizii. Pe de altă parte, tehnocrații sunt cerebrali, tipicari și, uneori, încăpățânați.
Portretul managerului de succes
Dacă optezi pentru un curs de management, cu siguranță vei învăța, în sens larg, ce este managementul. Concret și pe scurt, persoanele care se regăsesc în această funcție se concentrează pe muncă și atribuții. Au grijă să aloce resurse corespunzătoare pentru a îndeplini obiectivele organizației, iar prin resurse ne referim la: personal, timp, bani dar și utilaje sau echipamente speciale. Da, managerul administrează, organizează și stabilește liniile de acțiune. Tot el este cel care are grijă ca sarcinile de lucru să fie realizate la timp, agenda și calendarul fiind prietenii lui de nădejde. În plus, dacă ar fi să realizăm portretul unui manager de succes, ar trebui să luăm în calcul principalele trei caracteristici:
- Comunicare – Felul în care un manager știe să comunice poate influența pozitiv sau negativ obiectivele organizației;
- Organizare – Chiar dacă realizarea sarcinilor de lucru rămâne responsabilitatea subordonaților, fără o organizare și o programare a principalelor activități, întregul proces poate deveni un eșec total;
- Responsabilitate – E de la sine înțeles că managerul înțelege responsabilitatea de a coordona o întreagă echipă, fiind dispus să-și asume eventualele răspunderi pentru diferite decizii sau evenimente.
Liderii și managerii priviți în oglindă
Am stabilit care este rolul unui lider și am trasat principalele atribuții ale managerului de succes, dar oare cum ar arăta cei doi dacă i-am pune în fața oglinzii? Iată o listă cu principalele diferențe dintre leadership și management:
- Liderul mizează pe încredere și puterea exemplului, în timp ce managerul deține un alt tip de control asupra subordonaților;
- Leadershipul înseamnă capacitatea de a-i influența pe cei din jur, iar managementul înseamnă abilitatea de a stabili bugete, termene și obiective bine trasate;
- Managerul induce stabilitate, în timp ce liderul deține abilități excelente pentru a aduce schimbare și prospețime stilului de lucru;
- Managerul poate seta obiective, în timp ce liderul poate avea o viziune pe termen lung.
Pe de altă parte, există numeroase similarități intre leadership si management și nu e de mirare că în unele organizații, există oameni care îndeplinesc cu succes ambele atribuții. Iată prin ce se aseamănă cele două funcții de conducere:
- Comunicare – Succesul organizațiilor, de orice fel, ține de o bună comunicare. Atât managerul, cât și liderul trebuie să știe cum, când și în ce fel să comunice;
- Factorul decizional – Atât managerii, cât și liderii sunt puși zilnic față în față cu factorul decizional. Alegerile inspirate vin doar din partea oamenilor cu puternice abilități de conducere;
- Gestionarea situațiilor de criză – O altă abilitate a celor doi este puterea de a gestiona situațiile dificile, căutând cele mai bune soluții pentru organizație.
Așadar, atunci când vorbim despre leadership și management, ne referim la două aspecte diferite din punct de vedere organizatoric, dar care depind una de cealaltă. Sigur că nu este ușor să deții o funcție de conducere și, din acest motiv, astfel de oameni sunt înzestrați cu puternice abilități de comunicare, inovație, implicare, devotament și planificare.