Stiluri de leadership si tipuri de lideri

Amalia Sterescu \ Stiluri de leadership si tipuri de lideri
stiluri de leadership si tipuri de lideri

În cadrul organizațiilor se manifestă diferite stiluri de leadership în funcție de tipul de cultură organizațională sau de profilul de leadership stimulat de companie.. Prin modul în care liderii iau decizii, productivitatea muncii poate crește sau scădea considerabil. Prin stilul de leadership abordat, cei în poziții cheie au un rol esențial în managementul business-ului de zi cu zi dar și în momente dificile, în situațiile de criză ori în menținerea unui climat plăcut la locul de muncă menit să îi inspire și să-i motiveze pe angajați astfel încât viziunea companiei să devină realitate.

Fie că ești la început de carieră sau pur și simplu, vrei să înțelegi de ce liderul tău abordează un anumit stil de conducere, acest articol este redactat pentru tine prin urmare ți-am pregătit o listă detaliată cu principalele tipuri de leadership.

Leadershipul – o competență antrenabilă?

Pentru început ar trebui să știi ce este leadershipul. Vorbim despre abilitatea prin care o persoană poate influența, inspira și motiva o întreagă echipă, având ca scop realizarea obiectivelor organizației. Nu este o muncă ușoară, portretul unui lider de succes fiind caracterizat prin: viziune, strategie, abilitatea de a provoca starea de fapt și de a induce schimbarea, abilitatea de a forma nu numai followeri dar și viitori lideri prin coaching, feedback sau mentoring. În sens larg, leadershipul înseamnă și abilitatea unei persoane de a transmite informațiile într-un mod cât mai eficient, căci influențăm prin puterea cuvintelor și nu cu ”bățul”, încurajând fiecare membru al echipei să-și asume anumite responsabilități și să aducă un aport considerabil în fiecare zi.

Leadership vs. management

De-a lungul anilor s-au scris multe teze pe marginea diferențelor dintre lideri și manageri. Concret, cele două cuvinte nu sunt sinonime. Dacă liderii au capacitatea de a conduce oamenii spre împlinirea unei viziuni în business și a unor obiective bine definite, managerii sunt cei care se ocupă de execuția strategiilor, de organizarea resurselor umane și materiale. Cu alte cuvinte, managementul înseamnă monitorizare și gestiune iar leadershipul înseamnă viziune, strategie, inspirație și sursă de motivație pentru coechipieri. Căci liderii merg pe căi nebătătorite și au darul de a provoca mereu status-quo-ul în timp ce managerii adoptă mai greu schimbarea pentru că rolul lor este să genereze rezultate predictibile iar schimbarea nu e percepută mereu pozitiv. Liderii au în față o viziune și în spate o echipă, managerii sunt cei care execută strategiile elaborate de lideri. Liderii inspiră, managerii așteaptă să fie inspirați și motivați.

Sigur că există și cazuri în care managerii sunt în același timp lideri și unii foarte buni dar exemplele sunt destul de rare. Din acest motiv, de cele mai multe ori, în structura organizatorică a diferitelor companii cele două roluri se pot împleti în funcție de context.

În experiența mea am întâlnit manageri care credeau despre sine că sunt buni manageri dar de fapt acționau ca lideri autentici, am întâlnit lideri care funcționau doar ca buni administratori sau project manageri și am întâlnit și persoane cu titluri pompoase de leadership care din păcate nu erau nici lideri și nici manageri…

Indiferent de reputația ta în interiorul unei companii, lider sau manager – trebuie să cunoști că ambele categorii se instruiesc constant pentru că succesul nu vine doar din determinare și disciplină, vine din perfecționare continuă, din asimilarea de practici noi de succes. Astfel poți urma de la un curs de management bine structurat la cele de leadership.

stiluri de leadership

Leadership – de la carismă până la autoritate

Fie că vorbim despre organizarea și conducerea unei echipe mai mari sau mai mici, stilul de leadership abordat are un impact puternic asupra realizării obiectivelor generale ale organizației, asupra nivelului de angajament al coechipierilor sau asupra procentului de angajați care decid să-și continue activitatea alături de echipă. Da, există o listă întreagă cu tipuri de lideri și fiecare abordează o tehnică diferită. Dacă unii sunt carismatici și zâmbitori, alții preferă să rămână reci și autoritari în fața celor pe care îi conduc. Există lideri care nu acceptă sfaturi și lideri deschiși la orice inițiativă. Există lideri competitivi și lideri care preferă să lase lucrurile să meargă mărind nivelul de împuternicire al angajaților.Ți-am stârnit curiozitatea? Iată care sunt principalele stiluri de a conduce o echipă:

Fă cunoștință cu liderul carismatic

După cum îi spune și numele, acestă tipologie este influențată puternic de carisma personală a liderului. Vorbim despre o persoană cu abilități excelente de comunicare, verbale și non verbale, o persoana aptă să inspire și să descrie coechipierilor cum arată de fapt destinația, acea viziune spre care tindem. Liderul carismatic se implică activ în suportul zonei de execuție, vede potențial în fiecare membru al echipei și știe cum să fructifice talentele celor din jur. Acesta știe cum să se facă ascultat dar și cum să asculte. Astfel, fiecare membru al echipei se poate simți special.

Leadership birocratic – organizare și disciplină

Acest stil de conducere are la bază reguli bine trasate. Fiecare membru al echipei are anumite sarcini de rezolvat, sarcini stabilite încă de la început, organizarea fiind punctul forte al liderului birocratic. Îl întâlnim mai rar azi în organizațiile cu o structură modernă dar e specific structurilor din administrația publică sau în companiile ce furnizează servicii medicale de exemplu.

Leadership transformațional – deschidere către schimbare

Dacă decizi să urmezi un curs de leadership, în mod cert vei învăța că există numeroase moduri de a conduce o echipă, iar unul dintre acestea este stilul transformațional. Concret, liderul este caracterizat prin setea de schimbare, prin dorința constantă de a provoca modul în care se face business în companie, reușind să aducă prosperitate organizațiilor prin abilitățile de gestionare a situațiilor de criză și nu numai.

Leadership autoritar/autocratic

Dacă la început vorbeam despre liderul carismatic, acel conducător care știe cum și când să spună o vorbă bună dar și cum să motiveze întreaga echipă cu zâmbetul pe buze, liderul autoritar este exact inversul acestuia. El ia decizii fără să se consulte neapărat cu cei din echipă și deține control total asupra sarcinilor fiecăruia. Adesea, liderii autoritari sunt considerați reci, de aici și ideea ca relația cu subalternii este una formală. Este un stil pe cale de dispariție și foarte slab tolerat de noile generații, prin urmare nu mai produce rezultate.

Leadership participativ

Cum ar fi ca fiecare decizie din organizația pentru care lucrezi să poată fi dezbătută de întreaga echipă, inclusiv de tine? Nu, nu e doar un vis corporatist, ci este realitatea de zi cu zi a echipelor cu leadership participativ. Conducătorii sunt cei care îi încurajează pe toți să-și exprime ideile, considerând că feedback-ul lor este important. Sigur că decizia finală este luată de echipa de leadership dar doar după ce s-a consultat cu absolut toată lumea. Putem spune că un astfel de stil se bazează pe încredere, organizare și deschidere spre diferite puncte de vedere. Pe de altă parte, întregul proces de luare a deciziilor poate fi destul de greoi uneori sau poate seta așteptări nerealiste din partea angajaților.

Liderul tranzacțional – performanță și recompense

În primul rând, liderul tranzacțional este cel care oferă numeroase oportunități de dezvoltare la locul de muncă tocmai pentru a atinge obiectivele organizației. Acesta mizează pe învățare continuă și este dispus să ofere diferite recompense substanțiale pentru efortul depus de fiecare membru în parte. Altfel spus, performanța este regula de bază pentru acest tip de lider. Dai, primești.

Descoperă liderul laissez-faire

După cum îi spune și numele, acest tip de lider abordează politica de a lăsa lucrurile să meargă de la sine. Știe cum să traseze responsabilități pentru fiecare membru din echipa sa și oferă fiecăruia încredere și un nivel de împuternicire suficient pentru a elibera organizația de tot felul de proceduri inutile sau blocaje. De altfel, nu își ocupă timpul cu supravegherea atentă a fluxului de lucru, fiind concentrat mai mult asupra elementelor ce țin de management și organizare.

Stilul pacesetting sau o cursă contra-cronometru

Imaginează-ți o zi în care timpul pare că se scurge cu o viteză amețitoare și tot ce îți dorești este ca ziua să aibă mai mult de 24 de ore pentru a reuși să duci la bun sfârșit toate sarcinile. Precum o cursă contra-cronometru, așa putem caracteriza stilul pacesetting. Liderii setează un ritm alert de lucru, un ritm eficient care poate aduce numeroase rezultate. De altfel, din echipa lor fac parte doar oameni competitivi, dornici de autodepășire. Pe de altă parte, aceste rezultate se pot obține doar pe termen scurt. De ce? Pentru că, la un moment dat, intervine oboseala, iar echipa poate fi epuizată și, mai apoi, demoralizată.

tipuri de lideri

Tips&Tricks pentru tinerii lideri

Acum că știi care sunt principalele stiluri de leadership, ai nevoie și de câteva sfaturi pentru a reuși să obții rezultatele mult dorite din partea echipei tale:

Așadar, există mai multe stiluri de a conduce o echipă și, în mod evident, fiecare influențează modul în care membrii acesteia colaborează și duc la bun sfârșit sarcinile primite.

Rareori când ne uităm în oglindă dis de dimineață ne putem întrebarea ”Ce fel de lider sunt?” sau ”Ce fel de manager sunt?” dar coechipierii noștri, clienții noștri, partenerii noștri de afaceri știu deja răspunsul. Investește mereu în dezvoltarea ta și percepția celorlalți despre stilul tău de management se va îmbunătăți constant iar performanțele echipei tale vor vorbi de la sine.

Data articol: 29 mai 2023
Leadership
Leadership

cu Amalia Sterescu

newsletter
EXCLUSIV PE MAIL
Un pont citit la cafea îți poate schimba cariera sau business-ul
Asigură-te ca nu ratezi oportunitatea de a accesa gratuit informații valoroase și concise, pe care nu le găsești în altă parte
Abonează-te la newsletter
© 2024 Amalia Sterescu Designed by: Live Design